Superbrugsen i Tommerup St. styrer mod fusion

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Et skidt 2022 og et ændret forbrugsmønster som følge af inflationen er vægtige årsager til, at bestyrelsen lægger op til fusion med Superbrugsen i Haarby.

For godt fire år siden var det no go.  Men forleden sagde godt og vel 100 fremmødte medlemmer ja til, at Superbrugsen i Tommerup St. arbejder hen imod en fusion med Superbrugsen i Haarby. Reelt vil det sige, at Superbrugsen i Haarby overtager lillesøsteren i Tommerup St., for det er butikken i Haarby der er den pengestærke af de to, og penge er lige netop det, der er for lidt af i Tommerup St.

– For 10 måneder siden til generalforsamlingen, hvor vi fremlagde resultatet for 2021, var det klart det bedste i mange år, men det var også med en vis bekymring, sagde formand Peder Vester Henriksen, og henviste her til det ændrede købemønster, som krig og inflation har ført med sig.

– Vi holder mere på pengene og søger discount i stedet, påpegede han over for de fremmødte på medlemsmødet.

Ingen penge til utæt tag

Det var også dengang Peder Henriksen sagde til denne avis, at man i brugsen ikke mærkede meget til, at der var kommet en Netto i Skallebølle, det kan man nu, erkendte han.

Uddeler Jan Hansen satte tal på udfordringerne:

– Vi kigger ind i et budget for i år med et underskud på 1,8 mio kroner. Der er ikke penge til noget, og vi slider hinanden op, sagde han. Han fortalte også om et utæt tag, der for et år siden kostede 800.000 kroner at reparere, penge, som der ikke var på kontoen. Det vil være dyrere i dag, og snart risikerer det at regne ned på kunderne, forudså han.

Da brugsen stod i en lignende situation for godt og vel fire år siden, foreslog den daværende bestyrelse at fusionere med Ringe, der i forvejen havde flere mindre brugser under sine vinger. Men det blev et rungende nej fra medlemmerne, og bestyrelsen blev væltet. Brugsen skulle fortsat være på lokale hænder, slog medlemmerne og den nye bestyrelse fast.

– For 10 måneder siden var vi optimistiske, men så kom ham smadremanden fra Rusland og ødelagde en masse, sagde bestyrelsesmedlem Lars Selmer Jørgensen.

Kun to med overskud

Brugsen i Tommerup er ikke den eneste, hvor det er gået tilbage økonomisk. Ifølge Peder Henriksen går kun to Superbrugsener i Region Syddanmark et regnskab med overskud i møde.

Og Haarby er ikke en af dem. Men den har penge på kistebunden at stå imod med.

Selv om Haarby er en anelse mindre end Tommerup St. omsætter den for 60 mio. kroner og dermed dobbelt så meget som i Tommerup St. Her skal det dog nævnes, at den ud over butikken ejer flere tankstationer og vaskehaller.

Blandt andet derfor, og fordi stationsbyen har udsigt til at vokse med 250 boliger inden for de kommende år, er der en tro på, at der også er plads til en superbrugs eller en Coop, som sandsynligvis bliver navnet i fremtiden, der.

– Men det er op til jer, lød det opfordrende fra formanden til forsamlingen af medlemmer. For uden kunder ingen butik.

Fra Haarby deltog uddeler Martin Frost Jørgensen og forkvinden for bestyrelsen, Majbritt Møllebjerg.

De blev føst budt indenfor, da man var nogenlunde sikker på, at det var med et velkommen fra forsamlingen.

Tre år til at vende skuden

Om motivationen i Haarby til at gå ind i fusionen – som, hvis et flertal af de fremmødte på generalforsamlingen i Tommerup St. siger god for det, sker med tilbagevirkende kraft 1. januar 2023, sagde Martin Frost Jørgensen:

– Vi vil gerne bevare flere brugser, vi har kapitalen og vil gerne hjælpe Tommerup, og de to lod forstå, at der ikke var planer om at lave så meget om.

– Vi har ikke tænkt os at drive discountbutik i Tommerup, fastslog uddeleren.

– I har også krav på en bager og en slagter, sagde Majbritt Møllebjerg, og brugsens lokale engangement, ville også kunne fortsætte lovede Martin Frost Jørgensen.

Haarby er indstillet på at give brugsen i Tommerup St. tre år, til at vise, at den kan blive rentabel og har lovet den siddende bestyrelse, at det bliver med Jan Hansen ved roret.

Del denne historie på: