Sara Emil Baarings søn efter valget: – Så får jeg kortere skoledage

Tommerup St.

Hun havde kun været kandidat i få måneder, da Folketingsvalget var en realitet, alligevel lykkedes det den 36-årige Sara Emil Baaring at blive valgt som nummer fire af syv kandidater på Fyn.

Fredag formiddag steg  Sara Emil Baaring på toget på Tommerup Station med kurs mod Odense, København og Christiansborg.

Den tur kommer hun til at tage rigtig mange gange i den kommende valgperiode. Efter valget 1. november stod det nemlig klart, at hun skal have nyt visitkort, hvor titlerne som folkeskolelærer og byrådsmedlem skal skiftes ud med folketingsmedlem.

Tanken om at søge mod Christiansborg har hun haft længe, men det var først, da Julie Skovsby, Assenskredsens daværende kvinde på tinge, meddelte, at hun ikke genopstillede, at Sara sprang til, for skulle det være, skulle det være som kandidat i Assenskredsen, som hun kender så godt.

Sara Emil Baaring er en kvinde, der søger indflydelse, når hun synes, noget bør være anderledes. Det er baggrunden for, at hun stillede op som byrådskandidat allerede som 22-årig. Assens Kommune manglede et ungeråd og et ungdomshus, mente hun – og det fik den. Så fik hun børn og blev opmærksom på mangler på børneområdet.

Nu skal hun videre. Nu er det på landsplan, hun vil forsøge at øve indflydelse.

– Jeg er ikke naiv og tror, jeg kan ændre hele verden. Jeg er glad for, at jeg er vant til byrådsarbejde, så jeg godt ved, at der kan gå lang tid, fra man starter på noget, til det er en realitet, siger hun.

Overrasket

Hun lægger ikke skjul på, at hun er overrasket over at blive valgt i første forsøg og det med et flot resultat – 5247 personlige stemmer, heraf de godt 2000 på hjemmebane i Assenskredsen.

– Jeg blev kandidat 31. juli. Så tog hele kredsen på sommerferie – også jeg selv – uden at vide, hvad jeg havde af budget og med mange medkandidater med flere års erfaring, så jeg havde oprigtigt talt ikke regnet med det, siger Sara Emil Baaring, der selv tror på, at det var hendes anderledes og kreative kampagne, der hjalp hende på vej. Man harblandt andet kunne møde hende udklædt i forbindelse med Magiske dage i Odense, og hun inviterede børn til at udsmykke valgplakater.

– Og så har jeg været ude i virkeligheden i nogle år, tilføjer hun.

Hendes mærkesager, børn unge og psykiatri passer også godt med noget af det, der kom til at fylde i valgkampen.

Bedre vejforbindelse fra Assens

– Men hvordan vil fynboerne og Assenskredsen mærke, at de har fået et nyt folketingsmedlem?

– Helt konkret har Assens Kommune 16 kilometer statsvej og som eneste kommune ingen ordentlig vejføring til Odense (fra Assens red.). Vi skal have Assens til at hænge bedre sammen med resten af landet, det kan være via en Assens-Aarup- eller en Assens-Odense-forbindelse, siger Sara Emil Baaring, der også gerne ser flere togafgange og en bedre udligningsordning. Hun har sat sig for at bruge de ugentlige fridage – mandag – på kaffemøder i lokalområdet, så hun kan holde fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig.

– Og så tænker jeg, at jeg får input, når jeg taler med folk, jeg møder, når jeg handler i Rema, nævner hun.

Børnene kender ikke til andet

Sara Emil Baaring har base i Skalbjerg. Her bor hun i bofællesskabet Gl. Grevegaard med mand og to børn på syv og ni år. Selv om hun lige nu regner med at skulle overnatte to-tre nætter i København, tror hun ikke på, at børnene kommer til at mærke så meget til det i dagligdagen.

– De kender ikke til en mor, der er hjemme om aftenen. I kommunalpolitik har der også været masser af møder. Det bliver noget med, at jeg hopper på toget, når de er puttet mandag aften og er hjemme igen onsdag aften, forudser hun.

De har da også klare forventninger til deres mors indflydelse. En af sønnernes reaktion på valget var: Så får jeg kortere skoledage!

Sådan gik valget i Assenskredsen

Socialdemokratiet blev den største stemmesluger i Assenskredsen og fik med 34,5 procent af stemmerne over dobbelt så stor tilslutning fra vælgerne som Venstre, der fik en ordentlig lussing, men alligevel blev det næststørste parti med en vælgertilslutning på 15,5 procent.

Danmarksdemokraterne, der blandt andre havde Jens Henrik Thulesen Dahl på stemmesedlen, blev budt velkommen med 10,6 procent af stemmerne, hvilket præcis svarer til Venstres tilbagegang.

Moderaterne, der også var nye på stemmesedlen, fik tilslutning fra 8,2 procent af de afgivne stemmer i Assenskredsen.

Stod det til vælgerne her, skulle Radikale Venstre slet ikke have haft plads i Folketinget. Kun på fem ud af 18 afstemningssteder, i Tommerup, Tommerup St., Frøbjerg, Glamsbjerg og Aarup fik de   tilslutning nok til at kunne fortsætte på Christiansborg. Alternativet klarer lige nøjagtig skærene med to procent af kredsens stemmer.

Det samlede resultat i Fyns Storkreds adskiller sig ikke meget. Her kom De Radikale dog over spærregrænsen med tre procent af stemmerne. Det var imidlertid ikke nok til at sikre Rasmus Helveg Petersen en plads på tinge.

De blev valgt på Fyn:

I alt 17 mandater i det nye Folketing er valgt på Fyn. De fordeler sig på seks til Socialdemokratiet: Bjørn Brandenborg, Dan Jørgensen, Trine Bramsen, Sara Emil Baaring, Thomas Skriver Jensen og Kim Aas.

To til Venstre: Erling Bonnesen og Lars Chr. Lilleholt.

En til Moderaterne: Rosa Eriksen

En til SF: Karsten Hønge

En til Danmarksdemokraterne: Jens Henrik Thulesen Dahl.

En til Liberal Alliance: Katrine Daugaard

En til Konservative: Mai Mercado.

Der blev altså plads til to hjemmehørende i Assenskredsen – Sara Emil Baaring (5.247 personlige stemmer) og Jens Henrik Thuesen Dahl (2210 stemmer). Tre andre lokale kandidater Nicolaj Leed Henriksen (V), Pia Bachmann Offer Madsen (V) (2486 stemmer) og Lars Kolling (DF) (460 stemmer) opnåede ikke valg.

Del denne historie på: