Røde Kors har lejet “den grønne café”:

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Du kan komme med forslag til indholdet

Med Røde Kors som lejer af tidligere café har Tommerup St. Fra 1. august fået en slags medborgerhus. Der er vide muligheder for indholdet, når blot sigtet er socialt.

Brætspilsaftener, madklub for enlige mænd, strikkecafé, mødested for psykisk sårbare.

Ideerne til, hvad den tidligere Café Gårdhaven på Tallerupvej, som Røde Kors Tommerup har lejet, skal bruges til, er mange, måske bliver de til noget – måske bliver det et helt andet indhold, for Røde Kors er åben for andre idéer end dem, der er opstået i bestyrelsen eller hen over bordet i baglokalet til genbrugsbutikken skråt over for caféen.

På nuværende tidspunkt er en aftale på plads. I samarbejde med Assens Kommune vil der blive etableret et tilbud for psykisk sårbare, som kan have tendens til at isolere sig. Her kan de møde ligesindede om aktiviteter, som de selv vælger, og foreløbig er der sat navne på to frivillige, som skal stå for aktiviteten, Claudia Ruthenberg og Dorthe Marxen.

– Vi har også snakket om, at vi vil invitere ældre, enlige mænd til at lave mad sammen en gang om ugen eller hver 14. dag. De skal selv komme med det hele og stå for det. Vi giver dem bare en mulighed for at mødes, siger næstformand Bodil Andersen.

Hun har selv sammen med sin mand Orla Andersen taget initiativ til den månedlige brætspilsaften, hvor man ud over at spille vil kunne købe en kop kaffe og et stykke kage for et mindre beløb.

Overskud skal også bruges lokalt

– Det hele kommer af, at vi også gerne vil støtte lokalområdet med noget af det overskud, vi laver her, siger butiksleder Marianne Rasmussen.

I Røde Kors-butikken, hvor 20 frivillige sørger for på skift at passe butikken mandag til lørdag, mærker man genbrugsbølgen. Omsætningen ligger på 600.000 kroner, og når der er betalt husleje, en andel – 34 procent – til Dansk Røde Kors, så er der stadig en pæn sjat penge, som altså vil kunne bruges til tilbud som dette.

Nørklerne flytter

Sikkert er det også, at de 18 nørklere, der hidtil har siddet i Rådhuskælderen i Tommerup og strikket tæpper, trøjer, sokker og andet til brug i verdens katastrofeområder, fremover skal mødes i det grønne hus, som endnu ikke har fået et navn.

Det har også været på tale at leje lokalet ud til kostprisen til brug for møder og lignende, så man på den måde får lidt af huslejen dækket.

Ja, og faktisk opstod idéen i forbindelse med, at man gerne ville tilbyde et samlingssted for de herboende ukrainere, som laver noget for deres flygtede landsmænd.

– Jeg kan forestille mig, at det ville være rart for dem at have et sted at mødes med ligestillede, siger Helle Dalsgaard.

Kom frit frem med ideerne

Hvis du, der læser linjerne her, har ideer til sociale aktiviteter, som ikke er nævnt her, er du meget velkommen til at henvende dig i Røde Kors-butikken eller til formand Helle Dalsgaard på telefon 28 55 28 88 eller til butiksleder Marianne Rasmussen på telefon 40 16 77 64. Røde Kors hører også meget gerne, hvis man har lyst til at arbejde som frivillig. Det gælder både i det grønne hus og i butikken, der altid kan bruge flere hænder, og herboende udlændinge er også velkomne til at melde sig, nævner de tre kvinder.

– Vi har et rigtig godt samarbejde og tager på ture sammen, fortæller Bodil Andersen, belønningen er – over det sociale samvær med de andre frivillige – kaffe og te, og så skulle der efter sigende være nogle blandt de frivillige, der er gode til at bage kager til fællesskabet.

Del denne historie på: