Pernille Illum har været lærer i 29 år – nu vil hun arbejde med mennesker på en anden måde
Tommerup St.
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Pernille Illum har droppet den faste månedsløn og kastet sig ud i et arbejdsliv som selvstændig terapeut. Hos hende kan du blandt andet male og lege dig fri af dine udfordringer.
På en rund bakke med sand i bunden er opstillet forskellige dyr. En kronhjort, en sæl, en ørn, der ser ud til at den er klar til at lette eller måske lige er landet, et pindsvin med lange pigge, glaskugler pænt arrangeret, en bro….
Resultatet af et femårigt barns leg, men for Pernille Illum fortæller det også noget om barnet, hvad der optager det, og på den måde danner det grundlag for en snak med barnet, som derved får sat ord på følelser og tanker, som det måske ikke rigtig har kunnet formulere før.
– Jeg elsker det, når jeg har tid med et menneske, og det går glad ud herfra, siger Pernille Illum.
Vi befinder os på førstesalen i familiens nyerhvervede hus på Skelskovvej 9, i Tommerup St., hvor hun har indrettet sig i tre små rum på husets førstesal.
Kunstterapeut
Efter 29 år som folkeskolelærer har Pernille Illum taget springet og er blevet selvstændig terapeut. Det ene af de tre rum er møbleret med et par kurvestole, et lille bord og en reol. Her tager hun samtaler med sine klienter. Vil de hellere udtrykke sig med maling og pensel, ja så er muligheden der inde ved siden af, hvor der også er en seng, man kan lægge sig i. Er det nemmere at udtrykke sig gennem leg, som beskrevet ovenfor, ja, så foregår det i det tredje rum.
Pernille Illum tog en treårig uddannelse som kunstterapeut på UCL, mens hun stadig arbejdede som lærer og har også brugt sin uddannelse i skolesammenhæng til trivselsforløb i klasserne, men er altså nu sprunget ud som selvstændig kunstterapeut.
Maleriet eller legen viser vejen
Hvis vi vender tilbage til det femårige barn. Så siger valget af dyr Pernille Illum noget. Det samme gør broen – noget med at komme over på den anden side. Hun lytter mens barnet snakker under legen og stiller måske spørgsmål undervejs. På samme vis, når en vælger at udtrykke sig med maling og pensel. Klienterne guides hen, hvor de gerne vil, via deres egne utryk.
– Jeg ser mig selv som en vejviser. Der kan være tale om komplicerede processer, der tager år, og i andre tilfælde kan det klares på tre gange, siger hun.
Grundtemaerne er altid de samme sorg, død, kærlighed, isolation, men forløbene er aldrig ens.
For at holde sig skarp gå Pernille Illum til supervision på sit gamle uddannelsessted med jævne mellemrum, på samme vis vil hun også tilbyde supervision til voksne, der arbejder med mennesker. Det kan både være en hjælp til at komme videre ved at se sig selv og sit virke lidt ovenfra, og en hjælp til at søge et brancheskift, hvis man er kørt helt fast og ikke føler, der er mere at give i det job, man har nu.
Kunstterapi til demente
– Jeg har også tænkt på at lave workshops. Kunstterapi er meget brugt på demensområdet. De er kunstterapi på næsten alle plejehjem i Europa, bare ikke herhjemme. Det er trist, at vi medicinerer, hvis man kan skrue ned for det gennem tegning og maling, siger Pernille Illum.
Vil du i kontakt med Pernille Illum, kan du finde hende på for eksempel Facebook og Instagram.