Passioneret kulturformidler med akademisk akkuratesse

Tommerup St.

18. januar 2022

Af Rasmus Gade

50 år 18. januar. Forfatter og journalist Peter Borberg fylder 50. Han står blandt anet bag en stor, prisbelønnet biografi om Storm P. og arbejder lige nu på et stort værk om Piet Hein.

Vover man at tegne et rids af Peter Borberg, fyldes papiret af mange modsatrettede streger. På den ene side viser der sig et billede af en vedholdende og omhyggelig akademiker – på den anden side ses konturerne af en spontan og følelsesladet kunstner. Ud af dette spændingsfelt fremstår et menneske, der har et bredere repertoire at byde på end de fleste. 

Hvad enten det er som forfatter, foredragsholder eller journalist er Peter Borberg altid den, der søger det unikke og ekstraordinære. Han interesser sig med lige stor passion for Elvis Presley, Sherlock Holmes, Charles Chaplin, Jørgen Ryg, Storm P., Piet Hein, fodbold, Tour de France og historiske sværvægtsboksere. 

Trods bredden i interesserne går ét træk altid igen: En glødende fascination af individer og fortællinger, der skiller sig ud fra mængden og hæver sig op over dagligdagens trivialiteter. 

Siden 1993 har Peter Borberg holdt mere end 700 foredrag om store danske og internationale personligheder, men hans passion kom for alvor til offentlighedens skue, da han i 2017 udkom med den hidtil største og mest omfattende biografi om humoristen og kunstneren Robert Storm Petersen. 

Bogen ”Storm P.” fik store anmelderroser, og Peter Borberg modtog i 2018 Storm P. Prisen for værket. De seneste år har han arbejdet på et stort værk, nemlig en biografi om multikunstneren Piet Hein.

Midtjysk opvækst med italiensk krydderi

Peter Borberg blev født i Aarhus den 18. januar 1972, men det blev Silkeborg-forstaden Sejs-Svejbæk, som blev hans barndomsland. Her voksede Peter op sammen med sine to yngre søskende, Lone og Jakob. 

Forældrene, Karen og Anders Borberg, skabte et gæstfrit og kunstnerisk hjem, hvor børnenes venner elskede at komme. Her var anderledes. Som et lille stykke Italien i Midtjylland. Forældrene talte begge flydende italiensk – og det italienske prægede både køkkenet og musiksmagen i huset, hvor også debattonen var mere italiensk end midtjysk.

I det borbergske hjem hørte man opera og diskuterede filosofi, politik, kunst og litteratur. Det var bestemt ikke noget gennemsnitshjem i Sejs-Svejbæks villakvarterer i 80’erne.

Barnebarn af kendt romanforfatter

I kraft af faderens job som kulturjournalist på Midtjyllands Avis var der ofte gæster på besøg, heriblandt en del store mediepersonligheder, kunstnere og forfattere. En af dem var Peters farmor, forfatteren Jytte Borberg, der blev en livsven for Peter, som ofte følte sig anderledes og alene, selvom han var populær.

Peter følte ikke, han passede ikke ret godt ind i den lokale folkeskole, hvor han ofte fik at vide, at han var ukoncentreret og forstyrrende, og hvor han tilbragte adskillige timer i OBS-lokalet. Han ville hellere spille fodbold eller lave noget kreativt.

Sammen med barndomskammeraterne Kenneth Klingenberg og Rasmus Gade blev legerierne hurtigt til alvor, da de skabte en lokal mediekravlegård med blandt andet den lokale børneavis ”Mini-Posten” og videoproduktionsfirmaet ”Pandavision”. 

I det hele taget var det verden uden for skolen, der fyldte for ham. Peter tog tidligt ansvar ved at gå med morgenaviser, som – modsat skoleopgaverne dengang – altid blev afleveret punktligt.

Akademiker og journalist

Det stod således ikke skrevet i folkeskolens karakterbøger, at Peter Borberg skulle gå den akademiske vej. Efter folkeskolen måtte han først gå sin afgangsklasse om på VUC for derefter at blive student fra HF i Silkeborg, inden han aftjente sin værnepligt hos Beredskabskorpset i Herning. 

Som blot 22-årig kastede han sig sammen med barndomsvennen Rasmus ud i livet som selvstændig skribent og medejer af pressebureauet Reflex Formidling i Odense. Gennem venskabet med den senere professor Sune Vork Steffensen voksede Peters ønske om en akademisk uddannelse, og efter et par år søgte han ind på Syddansk Universitet i Odense. Hans vej gik via filosofi og historie til nordisk sprog litteratur, som han afsluttede med en magisterkonferens i 2006.

På vej med ny bog

Siden 2008 har han sammen med journalist Thorsten Asbjørn drevet kommunikationsvirksomheden Asbjørn & Borberg, der både beskæftiger sig med journalistik, virksomhedskommunikation og forfattervirksomhed. Sammen har de udgivet en lang række bøger, bl.a. bogen ”De stribede fra Fyn” om fodboldklubben OB og ”Broen og folket” om Storebæltsbroens betydning for Danmark og danskerne.

Ambitionen er altid at række ud efter et stort publikum og samtidig være grundig og korrekt. Det kræver research og masser af arbejdstimer. Som forfatter arbejder Peter Borberg yderst disciplineret, og man kan næsten sætte uret efter, hvornår han skriver og læser. 

Han starter typisk tidligt om morgenen, for – som han siger – ligesom Piet Hein har han det sådan, at det handler om at få arbejdet gjort, inden arbejdsdagen begynder. 

Privat er han gift med Anette Krogsgaard Borberg, der er lærer på Haarby Skole. Sammen bor de i Tommerup Stationsby med deres to piger, Frida på 15 og Silje på 13 år. 

Del denne historie på: