På rickshaw fra Tommerup St. til Aarhus

Tommerup St.

10. juni 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

77-årige Gerda Andersen skal besøge sine børn. Voksenlærling Else Marie Kristensen træder i pedalerne

”Jeg er så glad for min cykel,
jeg kommer hurtigt langt omkring,
og det fordi på en cykel
går det let som ingenting”.

Selvfølgelig var det Povl Kjøllers ”Cykelsangen” som gjaldede over Smedevej, da 77-årige Gerda Andersen og voksenlærlingen, den 58-årige sosuelev, Else Marie Kristensen, onsdag 9. juni klokken 11 satte sig op på deres rickshaw med kurs mod Aarhus.

En stor gruppe medstuderende, naboer, kommunalt ansatte og en enkelt borgmester var mødt frem med dannebrogsflag, plakater med opmuntrende tekster som ”hvor der er vilje er der vej” og ”Go Gerda”.

Gerda Andersen, der bor på Smedevænget var fuld af fortrøstning for turen.

  • Vi kørte forleden 40 kilometer, sagde hun.

Mekaniker i baghånd

Skulle der opstå mekaniske problemer undervejs, vil Else Marie Kristensens mand Klaus Ankerstjerne Eriksen være stand by.

  • Kan det ikke klares telefonisk, jamen så har jeg da værktøj, siger Klaus Ankerstjerne, der skal hente de to cyklister, når de på den fire dage lange tur er nået frem til Aarhus.

På første dagen er målet Middelfart, men Else Marie og Gerda tager en afstikker ind til Nr. Aaby.

Romkugler i Nr. Aaby

  • Vi skal smage Danmarks bedste romkugler, lyder det ikke godt, sagde Else Marie, der skal træde i pedalerne, mens Gerda bænker sig på ladet.

Anledningen til turen er et ønske hos Gerda om at besøge sine børn.

  • Jeg døjer både med gigt og angst, og derfor er det meget sjældent, at jeg kan komme på besøg hos mine børn, og se hvor de bor og har deres liv., har Gerda Andersen fortalt til Assens Kommune.
  • Gerda har altid været en aktiv kvinde, og jeg har mødt hende flere gange gennem livet i forskellige sammenhænge. En dag besøger jeg hende, efter hun har mistet sin mand, og jeg kan se, at hendes gigt har udviklet sig, og hun i det hele taget ikke har det ret godt. Det gjorde stort indtryk på mig, at en kvinde, som har vært så aktiv, og som har gjort så meget for andre gennem sit liv, pludselig sidder der på den måde. Jeg får derfor lyst til at gøre noget for hende og for andre i samme situation., fortæller Else Marie Kristensen, som mange kender som historiefortæller og minigriseavler, mangeårig formand for Æblefestivalen i Assens med mere – og alt sammen med base i Magtenbølle.

Får livet tilbage

Med viden om, at Gerda har cyklet meget gennem sit liv, men at hendes fysiske tilstand ikke er til at træde i pedalerne selv, opretter Else Marie en forening, søger fondsmidler og får anskaffet tre rickshaw-cykler, som nu bruges til at skabe oplevelser for andre. Siden 2019 har Else Marie og Gerda cyklet sammen flere gange om måneden:

  • Når vi cykler, er det som om, jeg får noget af mit gamle liv tilbage. Samtidig får jeg noget mod og tro på mig selv. For hvis jeg kan det her, så kan jeg også klare andre ting. Når jeg kommer ud i naturen på cykel, får jeg en pause og en ro fra alle mine tanker og bekymringer, jeg sover bedre om natten, og jeg får energi til at være mere aktiv og passe bedre på min krop, fortæller Gerda Andersen. Derfor sagde hun ja, da Else Marie Kristensen foreslog den lange cykeltur:
  • Oplevelser er for mig lige så vigtige som mad. Cykling giver mig oplevelser og dermed livskvalitet, og det er jo en god måde at møde andre mennesker på. Det giver energi, det giver også mig noget at bidrage med og fortælle andre om, og så får jeg nye minder, som jeg kan gå og smile af.

Mødet med Gerda og viljen til at gøre en forskel for andre, var det, som tændte den gnist, der fik Else Marie til at skifte tilværelsen som selvstændig ud med en uddannelse til Social og Sundhedshjælper. Igennem Jobcenter Assens fik hun mulighed for at tage en uddannelsen på voksenlærlingeløn, og hun blev samtidig ansat som elev i Assens Kommune.

Del denne historie på: