Ny cykelsti kommer tæt på boliger

Tommerup St./Skalbjerg/Vissebjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Brian Jepsen er parat til at klage over forløbet af den kommende cykelsti mellem Tommerup St. og Vissenbjerg. Han mener, den uden grund kommer for tæt på for mange huse.

I stedet for at genere flere lodsejere end nødvendigt skulle Assens Kommune vente til den havde sparet sammen til en cykelsti, der blev mindre til gene for de mennesker, der skal have den forbi deres vinduer.

Det mener Brian Jepsen. Han bor selv på Skelhuse og er ikke på den måde berørt af cykelstien, men han har jord på den side af Vissenbjergvej, hvor den dobbeltrettede cykelsti mellem Skalbjerg og Tommerup St. skal forløbe.

– Jeg har et stykke med et levende hegn, som jeg har fået tilskud af Skovdyrkerforeningen til at plante, og en sø med nogle vildgæs, hvor jeg driver lidt jagt. De vil så lade cykelstien gå bag om hegnet og har lovet at bekoste et nyt, men det tager jo 10 år, før det er vokset op, siger Brian Jepsen. Han accepterer dog, efter det er lykkedes ham at få stiforløbet rykket lidt tættere på vejen end først planlagt. Alligevel forudser han uheldige hændelser. Han må drive jagt mellem solnedgang og solopgang.

– Tænk lige, hvad der ville ske, hvis jeg sidder der i mørket og fyrer et gevær af. Tror du ikke en cyklist ville blive noget forskrækket, spørger han.

For mange berøres

Han peger på, at hvis den dobbeltrettede cykelsti blev lagt på den nordlige side af Vissenbjergvej, ville to huse blive berørt, fordi de ligger relativt tæt på vejen, med det planlagte tracé på den sydlige side er det otte huse, der skal have jord eksproprieret for at gøre plads for cykelstien, og flere får cykelstien temmelig tæt på. Brian Jepsen er overbevist om, at det også vil påvirke husenes værdi.

Billigere løsning

Han har spurgt, hvorfor det er så vigtigt, at cykelstien ligger i netop den side af vejen og har fået det svar, at det bliver for dyrt på den anden side, hvor der er en strækning, hvor det bliver nødvendigt at grave og flytte jord, fordi terrænet skråner.

På en tur langs Vissenbjergvej viser Brian Jepsen, hvor det er. Han mener ikke, det er meget, der skal graves væk for at gøre plads til cykelstien.

– Jeg har været entreprenør i 28 år, det er altså ikke noget der er voldsomt fordyrende. Nogle få hundrede tusinde, vil jeg skyde på, siger han.

Cykelstiens forløb er blandt andet besluttet af økonomiske grunde. Da Assens Kommune var klar til at gå i gang med cykelstien, viste det sig, at det var blevet langt dyrere, end man i første omgang budgetterede med, derfor blev der ændret en del på projektet. Derfor valgte man at lade stien følge terrænet i stedet for vejniveauet. Og det er også en af grundene til, at cykelstien mellem fra Skalbjerg mod Tommerup, benytter sig af Skelskovvej i stedet for at fortsætte ad Vissenbjergvej og Kirkevej. 

– Men hvorfor skal borgerne betale for at kommunen kan spare penge. Skulle den ikke vente, til den havde sparet nok op, spørger Brian Jepsen, der har talt med nogle af de andre beboere, der bliver berørt. En var ligeglad, mens tre andre ikke er tilfredse med, at cykelstien kommer så tæt på deres hus, fortæller han.

Det gælder blandt andre Bent Gejel.

– Vi kommer tættere og tættere på landevejen på den måde. Ovre på den anden side af vejen ligger husene længere tilbage.

Bent Gejel og hans kone mister halvanden meter af forhaven, herunder en hæk, som han ønskede at få erstattet med en fuldvoksen hæk, men det blev afvist. I stedet bliver løsningen nok et vedligeholdelsesfrit rækværk, som også forvæntes at tage lidt af støjen fra vejen, fortæller han.

Trods sin modstand har Bent Gejel ikke som Brian Jepsen planer om at klage.

– Inderst inde tror jeg, det er vedtaget, så vi får nok ikke så meget ud af det, siger han.

Mogens Jørgensen, der bor Overgade 43, tager det ikke så tungt.

– Det drejer sig kun om en meter af forhaven. Det går ud over rækværket, men jeg får et nyt, konsterer han.

Biler skrider ud om vinteren

Bilerne kører hurtigt på Vissenbjergvej, mener Brian Jepsen, der hver vinter oplever, at en bil skrider ud i et bestemt sving, hvor cykelstien kommer til at forløbe lavt i forhold til kørebanen, og omtrent der, hvor bilerne plejer at lande. Og der er ikke planer om at opsætte autoværn, har han konstateret

– Det skulle være mærkligt, hvis det skete, lige når der kom en bil forbi, sagde ham fra byrådet, der var med til åstedsforretningen. Der må jeg sige, at jeg blev jeg noget overrasket, fortæller Brian Jepsen.

“Ham fra byrådet” var Ib W. Jensen (V). Han siger til Folkebladet, at han slet ikke genkender den bemærkning.

– Jeg kan godt huske, han nævnte det, og jeg sagde, at det kendte jeg godt hjemme fra mig selv, der har vi også et sving, hvor de ryger ud. Jeg husker derimod, at de talte om, at der næsten ingen cyklister kom, og vi talte syv, mens vi stod der, siger Ib W. Jensen.

Tekniske hensyn bestemmer placering af cykelsti

Når det er besluttet, at cykelstien, hvor den er dobbeltrettet, skal ligge langs den sydlige del af vejen mellem Skalbjerg og Tommerup St. skyldes det tekniske årsager, fortæller chef for Vej og Trafik i Assens Kommune Jane Willander.

Hun påpeger, at der er mere skrånende terræn på den nordlige side af vejen, og at en dobbeltrettet cykelsti tager meget plads. Uanset, hvor lidt eller meget, der skal graves af, vil der skulle laves støttemur, så jorden bliver liggende, hvor den er, forklarer hun.

– Men er det slet ikke med i jeres overvejelser, at det er otte boliger stien kommer tæt på, mod to på den anden side af vejen?

– Jo det har vi altid med i overvejelserne, men jordarbejdet er meget dyrt, især det at komme af med jord. Længere nede mod Tommerup er der endnu større udfordringer i den nordlige side af vejen, siger hun.

Gennem Skalbjerg skal cykelstien være enkeltrettet, det vil sige en bane i hver retning. Også det giver udfordringer, da nogle huse ligger meget tæt på vejen. Det gælder for eksempel lige der, hvor Magtenbøllevej går fra. Der bliver man nødt til at “skubbe” vejen, fortæller Jane Willander, der også gør opmærksom på, at det politisk er et ønske, at cykelstierne er enkeltrettede, hvor det er muligt for at undgå for mange krydsninger af vejen.

Som nævnt ovenfor oplever Brian Jepsen, der bor på Skelhuse, hvert år, at en bilist, der kommer i for høj fart i glat føre, skrider ud i et bestemt sving og ender på marken nedenfor, hvor cykelstien i vil blive anlagt. Han spørger derfor, hvorfor der ikke er sat autoværn op.

Det kræver, at kommunen kender til uheldene, påpeger Jane Willander.

Kommunen ser nemlig på uheldsstatistikker, når den tager stilling til uheldsforebyggende tiltag som for eksempel et autoværn. Men er ingen kommet til skade, og er uheldet ikke meldt til politiet, og har ingen fortalt kommunen om det, ja så kommer det ikke i statistikken.

– Vi ser gerne tilbage på de sidste fem-seks år, hvis der jævnligt har været uheld, ville vi nok sætte et værn op, forklarer hun.

Brian Jepsen og andre, der måtte være utilfredse, eller synes, noget kunne gøres bedre, har mulighed for at klage over cykelsti-projektet til Vejdirektoratet. De kan også klage over erstatningsbeløbet til taksationskommissionen, som herefter foretager en vurdering. Er de heller ikke tilfreds med afgørelsen der, er der mulighed for at gå videre til overtaksationskommissionen.

FAKTA

Cykelstien fra Lergydens udmunding i Kirkehelle til Tommerup St. får et forløb på 3900 meter og beløber sig til knap 25 mio. kroner, hvoraf statens cykelstipulje bidrager med 8,5 mio. kroner.

Projektet er indelt i tre delstrækninger.

1. To enkeltrettede stier Lergyden til Skolevej i Skalbjerg.

2. To enkeltrettede stier gennem Skalbjerg, til vandløbet lige syd for. Der bliver tre krydsningspunkter. To ved Overgade/Søndergade-krydset og et umiddelbart vest for Overgade/Magtenbøllevej T-krydset.

3. Her etableres et krydsningspunkt og stien fortsætter dobbeltrettet frem til Skelskovvej. Hvorefter den føres langs Skelskovvej i eget trace på marken øste for det levende hegn, indtil den når jernbanen, hvor cyklisterne føres op på Skelskovvej og ad en eksisterende sti, der munder ud i Kirkevej.

Cykelstien ventes først færdig i slutningen af 2026 eller begyndelsen af 2027.

Håbet er at blandt andet skoleelever fra Skalbjerg, der går på Tallerupskolen, vil blive flittige bruger af den mere sikre mulighed for at cykle i skole.

Del denne historie på: