Gestapo kom til Tommerup tirsdag før påske

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net.

En fuldt optaget parkeringsplads, en sort bus og på et tidspunkt Pilou Asbæk, der skrår over pladsen iført sixpence. Kirkegårdsgartnerne på Broholm Kirkegaard fik sig et par ekstra oplevelser i dagene op til påske, da et filmhold havde fået lov at okkupere p-pladsen ved kirken i to dage.

På Svanevej vil nogen have bemærket, et større rykind af biler omkring nummer otte, og at gestapofolk på et tidspunkt opsøgte husets “beboere”.

Det var optagelserne til en ny dansk film, “Befrielsen”, som var i gang.

Filmen udspiller sig først og fremmest omkring Ryslinge Højskole, men da man skulle bruge en lægebolig til nogle scener faldt valget altså på lægeboligen på Svanevej 8, som beboerne indvilligede i at stille en del af til rådighed.

“Befrielsen”, der, som titlen antyder, foregår i 1945, handler om det store antal tyske flygtninge, som Danmark blev beordret at tage imod i de sidste måneder af 2. Verdenskrig. 250.000 i alt.

500 af dem blev indlogeret på Ryslinge Højskole. I filmen følger man forstanderfamilien og de dilemmaer, den i den forbindelse stilles over for.

Det er Nordisk Film, der producerer i samarbejde med Growing Stories, filmen støttes økonomisk af blandt andre Film Fyn.

Instruktør er  Anders Walter, der tilbage i 2014 vandt en Oscar med kortfilmen “Helium.

På rollelisten er ud over som nævnt Pilou Asbæk, Ulrich Thomsen, Katrine Greis-Rosenthal og Morten Hee Andersen i de bærende roller.

Hvad det er for et ærinde, Gestapo har hos lægefamilien – ja det må man vente til september 2023, når filmen ventes at få premiere, med at finde ud af.

Del denne historie på: