Fuldt hus til vegetarisk fællesspisning

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

I samarbejde med Superbrugsen arrangerer frivillige hver måned fællesspisning på Lillskov Teglværk. Og man skal være hurtigt ude for at få en plads

Quinoa-deller, rösti, rødbede-æblesalat med peberrod og spidskålssalat. Menuen var til en afveksling rent vegetarisk, da der senest var fællesspisning – i øvrigt den 24. i rækken, på Lilleskov Teglværk. Alligevel var arrangementet udsolgt på fire og en halv dag, selv om der blandt deltagerne er nogle, der ikke er vant til vegetarisk hverdag – nok kommer man for at spise, men man kommer også for at mødes.

Køkkenholdet, der denne tirsdag tæller dagens køkkenchef Hans Peter Lund og fire medhjælpere – flere er der ikke plads til, hvis man ikke skal gå i vejen for hinanden – har været i gang siden klokken 14. Det kræver tid at hakke, snitte, røre og stege til firs personer. Og hvad med at vurdere, hvor meget mad der skal til?

Hans Peter Lund trækker på erfaringen.

– Det er tredje gang, vi laver mad her, og ellers boede vi i bofællesskab, da vi var unge, der lavede vi mad til 30, fortæller han.

Men at det kan knibe lidt med timingen, må han erkende, da spisetiden indtræffer klokken 17.30. Da er röstierne, små pandekager af revne kartofler, endnu ikke helt færdige.

Mens der knokles i køkkenet, er borddækningsholdet igang i det tilstødende lokale. Jette Lerbech er ved at arrangere blomster i vaser.

– Når vi er hjemme og kan, så kommer vi. Der kommer jo en del, man kender, men vi spørger selvfølgelig også til dem, vi ikke kender. Det er en god måde at komme i snak med andre mennesker på, synes hun.

Udsolgt på få dage

Man skal være tidligt ude for at få en plads. Billetterne er gerne udsolgt på tre-syv dage, fortæller Svend Erik Schmidt, medlem af Superbrugsens bestyrelse, og en af de frivillige bag fællesspisningen. Nogle af deltagere fortæller da også, at de gerne dukker op i brugsen den 1. i måneden om morgenen, for at sikre sig en billet, og på selve dagen begynder folk at komme klokken 17 for at kunne få en god plads ved bordene.

Mogens og Annette Tøttrup har fundet pladser sammen med Eva Ravn, og siden støder et par andre bekendte til.

– Vi kommer hver gang. Nogle gange har vi aftalt at mødes, andre gange er det tilfældigt, siger Annette Tøttrup.

Selv sætter hun ikke grønne retter på middagsbordet derhjemme.

Håber på gode idéer

– Jeg laver ikke vegetarretter men grøntsagstilbehør. Jeg synes det er spændende med en vegetarmenu, jeg håber at få nogle gode idéer, siger Annette Tøttrup.

Eva Ravn blev engang overrasket af en grøn lasagne.

– Der var ikke mere med kød, så måtte jeg jo tage af den uden, og den var faktisk rigtig god, fortæller hun og tilføjer: – Vi skal jo også droppe oksekødet.

Fællesspisningen blev i sin tid startet på privat initiativ af to lokale kvinder. Siden bejlede Superbrugsens bestyrelse til et samarbejde om arrangementet, men svaret var: I kan overtage det hele, og sådan blev det.

Indkøbene foretages i brugsen, en uge forinden skal indkøbslisten forlægges, så butikken kan nå at bestille de varer, den ikke måtte have på hylderne. Normalt er der både en menu med kød og en uden, og prisen er altid 70 kroner, som også skal dække leje af teglværket.

Mad-, bordæknings- og opvaskehold melder sig til fra gang til gang, og skulle nogle få forfald har Sven Erik Schmidt en liste på 63 personer, han kan ringe til.

Rødvinen er billig, og der er kaffe på kanden, så man kunne godt blive hængende hele aftenen, men som regel er caféen rømmet klokken 19.30, efter en kop kaffe og en småkage og af og til et kulturelt indslag.

Forinden er der klapsalver til dem, der fik det hele til at ske. Og skulle man have lyst også quinoadeller i overskud, som man opfordres til at tage med hjem.

Næste fællesspisning er onsdag 22. november.

– Hvis der bliver en, for vi skal have nogen til at skrive sig på, sagde Sven Erik Schmidt, da han takkede af for endnu en aften i fællesskabets tegn, og det fik straks nogle til at rette ind – fællesspisningen er kommet for at blive.

Fakta om fællesspisningen

Fællesspisningen ligger på skiftende ugedage foreløbig er følgende planlagt:

Onsdag 22. november

Mandag 22. januar.

Tirsdag 27. februar.

Onsdag 20. marts.

Torsdag 25. april

Onsdag 22. maj

Torsdag 20. juni.

Af hensyn til børnefamilierne er spisetiden sat til klokken 17.30.

Spisebilletter kan købes fra den 1. i måneden i SuperBrugsen, og de er gerne udsolgt i løbet af få dage.

Pris 70 kroner.

Del denne historie på: