FDF fylder 40 år – Jørgen Skov har været med alle årene

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net 

FDF i Tommerup St. Markerer sit 40 års jubilæum med indvielse af sin nye plads og farvel til formanden gennem 20 år.

Nej, selv om det var nærliggende at tro, bliver det ikke en Skov, der kommer til at stå i spidsen for FDF i Tommerup St., når kredsens grundlægger og formand gennem 20 år takker af 7. maj i forbindelse med kredsens 40 års jubilæum og indvielsen af FDF’s nye adresse på Stærmosevej.

Sønnen Jesper Skov fortsætter som kredsleder, så det er en med et helt andet navn, der bliver den næste formand. Hvem det der, offentliggøres samme dag.

700.000 kroner fra fonde

Det er en stor, flot plads, FDF’erne har fået sig efter henvendelse til adskillige af områdets landmænd, efter de var blevet sagt op sagt op på deres hidtidige adresse ved Vissenbjergvej. Et stykke af en mark med tilhørende brugsret til den tilstødende skov. En stor bålhytte er kommet på plads, det samme gælder tre containere til grej og med mulighed for at holde møde indendøre. Yderligere er en hytte til væbnerne (de store FDF’ere fra 5. klasse og opefter red.) på vej, og der er planer om et madpakkehus i skoven, fortæller Jørgen Skov, mens han viser rundt på pladsen.

FDF’erne har været heldige – de har fået eller vil få i alt 700.000 kroner fra forskellige fonde til formålet.

Fra missionshus til friluftsliv

Det begyndte i det tidligere missionshus i 1983, da Jørgen Skov var flyttet til stationsbyen fra Brylle, hvor familien først slog sig ned, da den byttede Ballerup ud med Fyn. Jørgen Skov var også aktiv i FDF i Brylle og før det på Frederiksberg. Nu skulle der ske noget i stationsbyen og sammen med den daværende sognepræst, Jens Ejner Feddersen, var Jørgen Skov den drivende kraft.

Efter missionshuset, fulgte en tid i menighedshuset ved Broholm Kirke, før FDF’erne besluttede at gå all in på friluftslivet med møder udendørs året rundt og med en bålhytte som ly for regn og sne.

Selv om han nu stopper som formand og har droslet noget ned, har 78-årige Jørgen Skov næppe tænkt sig at stoppe helt med at iføre sig den velkendte blå skjorte og af og til kigge op på pladsen, hvor FDF’erne, store og små for sig, mødes hver tirsdag aften fra klokken 17.30.

Et familieforetagende

For det er her i aktivitet med børnene,  han har mange af sine gode minder som FDF’er. 

Samtidig med flytning til stationsbyen og opstarten af FDF åbnede Jørgen Skov også en slagterforretning på Tallerupvej. Det var en travl tid, men FDF har der altid været tid til, fastslår han, der også har været kommunalbestyrelsesmedlem, aktiv i andre foreninger og på 32. år sidder i menighedsrådet.

– FDF udspringer af Folkekirken, jeg vil ikke sige, det præger det, men det skal køre i den ånd, og det vil jeg gerne give videre til børnene, siger Jørgen Skov, der også fremhæver friluftslivet og det gode samarbejde, han har haft med sine børn og tidligere også sin kone. Han oplever ikke, at FDF har ændret sig meget gennem årene.

– Vi sætter stadig pris på, at det er voksne, der har med børnene at gøre og præger dem, siger han og mener, at lige netop det er med til at adskille FDF fra spejderbevægelsen.

Kontakten til Litauen

Jørgen Skov har medbragt en pose fuld af gamle avisudklip. Der fortæller om en bustur til Legoland, om dengang da de fik en check på 5000 kroner til det første telt, om 100 års-jubilæet, da de blå skjorter fyldte Vor Frue Kirke i København, og om da de mistede en årsindtægt på 15.000 kroner som avisindsamlere for kommunen. Der er også billeder fra landslejre og meget andet. Men spørger man ham om de bedste minder, er det ud over det daglige arbejde, da de hjalp med at etablere en spejdergruppe i Litauen efter Sovjetunionens fald. 

Der er stadig tæt kontakt til spejderne i Litauen, som kommer med på landslejre her, lige som Tommerupperne flere gange i mindre grupper har henlagt sommerlejren til Litauen.

– Et enkelt år var vi 40 afsted. Vi fyldte en bus, og vi var to, der kørte den, husker Jørgen Skov.

Jubilæum for både børn og voksne

FDF’erne i Tommerup St. tager to dage i brug, når de i den kommende tid marker deres 40 års jubilæum.

Søndag 7. maj starter festivitasen klokken 12, når snoren til det nye område ved Stærmosevej klippes. 

Ved 12.30-13-tiden er der bålmad til alle fremmødte og klokken 14 er der friluftsgudstjeneste ved sognepræst Charlotte Juul – ikke med orgelmusik men med brassband fra FDF Odense Kreds.

Efter gudstjenesten takker Jørgen Skov af som kredsformand, og en ny træder til. Der vil desuden være kaffe og kage, udstilling af gamle billeder fra årene, der er gået, og forskellige aktiviteter.

Lørdag 13. maj klokken 10-12 er FDF’erne på banen igen med Store Legedag for alle børn, der har lyst til at være med. Der kommer en tryllekunstner på besøg, der bliver krible-krabletur i skoven, fælles lege og der bliver også budt på lækkerier fra bålet, men hvad det er, skal være en overraskelse.

Fra FDF’s side håber man, at det giver flere børn lyst til at melde sig til. 

Medlemstallet ligger nogenlunde stabilet mellem 40 og 50, men den seneste tid med udfordringen med at finde et nyt sted at være og opbygningen af den nye plads har betydet, at nogle er faldet fra.

Del denne historie på: