En bog om heste – og ensomhed

Tommerup St.

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Ellen Kathrine Arve har altid været en hestepige og læst hestebøger. Da datteren begyndte at ride fandt hun de gamle hestebøger frem 

og begyndte at skrive

– Så længe jeg kan huske tilbage, har jeg været hestemenneske, siger Ellen Kathrine Arve, som bor i Tommerup St. Hun arbejder som chauffør for Tallerupskolens specialtilbud og er kirkesanger i Verninge. For år tilbage studerede hun musik og engelsk på Aarhus Universitet. 

I 2020 sprang Ellen Kathrine Arve ud som forfatter med ”Karen tager kampen op”og nu er hun klar med nummer to i serien: Karen finder sin egen vej. 

– I mange år måtte jeg nøjes med at læse om heste og drømme om det særlige fællesskab, man kunne have med sin hest. I konfirmationsalderen fik jeg endelig lov til at ride og senere at få min egen hest, og det blev et stort vendepunkt for mig. Både fordi min drøm gik i opfyldelse, og fordi jeg via min hest fik min første rigtige veninde. Mit aktive hesteliv sluttede, da jeg flyttede hjemmefra, men da min datter var klar til at begynde på rideskole, var jeg klar til at genoptage mit liv som hestemenneske. Min datter læste alle de gamle hestebøger, jeg selv havde læst, plus alle dem, der var kommet til i mellemtiden, og jeg læste med over hendes skulder. Jeg blev indfanget af ”ånden” i bøgerne, men samtidig savnede jeg, at der var lidt mere på spil i bøgerne. Derfor begyndte jeg selv at skrive hestebøger, og jeg har forsøgt at give mine bøger lidt mere dybde, så der også var nogle hestebøger til de lidt ældre læseheste, fortæller Ellen Kathrine. 

– For to år siden købte vi så vores egen hest, og den store, smukke, nusselige og besværlige hest blev modellen for hesten i min anden bog i serien om Karens heste.

Begge bøger handler om ensomhed. 

– Jeg tror, at mange ensomme piger har vendt sig mod hestene for at have nogen at øse deres omsorg og kærlighed ud over. Heste er på mange måder lettere at være sammen med end mennesker, for de har ingen skjulte dagsordener, og de indlader sig ikke i intriger. Desværre er intriger ofte en del af miljøet omkring hestene – på rideskoler og opstaldningssteder, men jeg har bevidst gået i en stor bue udenom skildringen af konflikterne mellem hestepiger og -mødre i mine bøger. Den slags er der nok af i andre bøger. I stedet for har jeg ønsket at vise den sårbarhed en ensom ung pige har, når hun ikke har nogen mor og mangler sin fars opmærksomhed, og når hun vil gøre hvad som helst for at få et liv med heste. I bogen Karen finder sin egen møder hovedpersonen både en tiltrængt omsorg og den sociale kontrol, som omsorg kan blive til, hvis den kommer ud af proportioner, siger Ellen Kathrine. 

Ny bog i serien ”Karens Heste”: 

Den anden bog i Karens Heste ”Karen finder sin egen vej” handler om den 13-årige Karen, der ikke har nogen mor. Hun er en ensom hestepige med en far og en bror, der kun interesserer sig for fodbold, og hun vil gøre alt for at få et liv med heste. En dag ser det ud til, at hun endelig får sit ønske opfyldt, da hun får mulighed for at passe to heste. Karen falder rigtig godt til hos familien, der har hestene, og hendes drøm om at have et liv med heste bliver til virkelighed, mens hendes længsel efter en mor bliver trængt i baggrunden. Det viser sig dog, at der er noget mystisk ved familien og ved grunden til, at de har brug for hjælp til at passe hestene. Karen kommer for alvor på arbejde for at finde sin egen vej, fordi pasningen af hestene er udfordrende, og fordi historierne om kvinderne i familien pludselig blander sig sammen med historien om hendes egen mor.

”Karen finder sin egen vej” er en anderledes hestepige-bog, der tager sine læsere alvorligt, skriver Forlaget Indblik i en pressemeddelelse.  

Vi følger Karens liv med hestene, og de glæder og udfordringer de giver. Og vi følger de mange tanker og overvejelser, hun gør sig, i takt med at hun lærer familien og deres særlige værdier og livsstil at kende. De virkelighedsnære beskrivelser af Karens liv med hestene danner rammen om fortællingen om en ung piges følelse af at være anderledes og ensom samt hendes kamp for at forstå og opbygge relationer til både jævnaldrende og voksne. Karen finder sin egen vej sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget man er villig til at gå igennem for at udleve sin drøm? Det er en historie om, hvordan følelsen af ensomhed og manglende forældreopbakning kan gøre et barn sårbart og modtageligt over for mere eller mindre velment opmærksomhed fra voksne. Og endelig er det en historie om, hvordan forbud og social kontrol både kan være et udtryk for omsorg og for magt. Karen finder sin egen vej henvender sig både til unge hestepiger, der også har lyst til at læse om andet end heste, og til unge piger der er interesserede i at læse om ensomhed.

Del denne historie på: