DSB har gjort arbejdslivet surt for Lisbeth Kring
Hun frygter, at DSB er ved at grave sin egen grav med de seneste nedskæringer
Pottemager Lisbeth Kring, som bor i Tommerup St., fik for tre år siden job i Odense, nærmere bestemt i Kulturmaskinens lerværksted – et åbent værksted, hvor hun er til rådighed med råd og vejledning tre dage om ugen. Et job hun er vældig glad for – men efter at DSB sløjfede tre aftenafgange, er der kommet skår i (fristes man til at skrive) glæden.
– Når jeg slutter klokken 21, er det sådan set ok, for så kan jeg tage med toget klokken 21.34. Men mange gange slutter vi tidligere, f.eks. klokken 20, men så er der ikke længere en afgang, som passer. Og så skal jeg vente til klokken 21.34, og det er surt, fortæller Lisbeth Kring.
Rejseplanen fortæller, at hun dog kan løse sin hjemtransport på to andre måder.
– Den ene er at tage til Brylle med bus og så derfra bestille en flextur til Tommerup St., men flextur skal jeg bestille to timer før, jeg skal med. Og jeg ved måske ikke altid, hvornår jeg kan tage af sted, siger Lisbet.
Ydermere betyder flexturen endnu en billetudgift for Lisbeth, som i forvejen har jeg betalt for sit pendlerkort.
Den anden mulighed er at tage med toget kl. 20.09 til Middelfart og så derfra efter en mindre pause at tage med et regionaltog mod Odense. Det bliver en tur på 1 time og 2 minutter, som skal holdes op i mod at turen fra Odense til Tommerup St. kun tager 9 minutter.
– Det kunne så være bedre end at side og vente på Odense Banegård, siger Lisbeth.
Men det er hun nu ikke meget for.
– Jeg har undersøgt om jeg kan bruge mit pendlerkort, og det kan jeg ikke. Det betyder så en dyrere togtur ved siden at den tager længere tid, siger Lisbeth.
Lisbeth har ikke bil, så hun er henvist til at bruge tog og bus.
Lisbeth Kring undrer sig også over timingen – nemlig at DSB Skærer ned på afgange, samtidig med, at der er ny højhastighedsbane mellem Odense og Middelfart på vej.
– Jeg mener at have læst, at når den nye bane kommer i drift, kan regionaltoget få halvtimesdrift. Men jeg er nu bange for, at man ved at sløjfe afgange får folk til at købe en bil. Og har man først gjort det, skal der meget til, at man skifter tilbage til toget. Og så kan man ende der, at der ikke længere er passager nok til regionaltoget, frygter Lisbeth.
Lisbeth har i år været selvstændig pottemager i 25 år. De første år med værksted i Middelfart ved siden af Clay. Men for 12-13 år siden rykkede hun til Tommerup St., hvor hun fik værksted og udsalg i Tommerup Erhvervspark. Og der arbejder Lisbeth to dage om ugen.
DSB sløjfede uvarslet aftengange med regionaltoget fra Odense
Det fik borgmestrene i Assens og Middelfart til at reagere.
Helt uden varsel sløjfede DSB flere aftenafgang med Regionaltoget fra Odense til Fredericia, da den nye køreplan udsendtes 15. december 2024.
Det betød trafik i indbakkerne hos Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) og kollegaen i Middelfart Johannes Lundsfryd (S).
– Vi fik flere henvendelser fra måbende borgere, som ikke kunne få planen til at passe. DSB havde nemlig ikke meddelt noget om planændringerne, fortæller Søren Steen Andersen.
En af de borgere, som henvendte sig til borgmesteren, er Lisbeth Kring – se interview med hende andetsteds på denne side.
De mange henvendelser fik de to borgmestre til at skrive til DSB’s administrerende direktør, Flemming Jensen.
Kære Flemming Jensen
Vi skriver til dig, fordi vi undrer os. Et anlægsarbejde på Aarhus H betyder angiveligt, at en række aften-afgange med regionaltoget på den vestfynske jernbane mellem Odense og Middelfart aflyses i et helt år (Køreplan 2025 fra 15. dec. 2024 – 14. dec. 2025.)
Det oplyses vi af en række lokale borgere, ligesom vi har fået det bekræftet ved kontakt til DSB’s kundeservice.
Vi repræsenterer en række borgere i vores to kommuner, Assens og Middelfart, som er hjemkommuner for en række pendlere. Disse har en daglig afhængighed af denne helt nødvendige togbetjening på strækningen.
Vi erfarer tilmed, at strækningen ikke forsynes med togbusser som erstatning for de midlertidigt aflyste afgange gennem det næste år.
Det synes vi ikke er tilstrækkeligt! Det kan simpelthen ikke passe, at borgernes tillid til den offentlige transport gang på gang eroderes ved ændringer i togplanerne af denne karakter.
Når I trækker et antal togstammer med tilhørende personale ud af de daglige køreplaner, synes vi det er rimeligt at I dækker pendlerne ind med togbusser, så de er uberørte af situationen i det kommende år.
Vi imødeser et snarligt svar på vores henvendelse med ønsket om indsatte togbusser som erstatning for de aflyste afgange fra 15. december 2024 til 14. december 2025, når toget ellers kommer igen efter planen.
Venlig hilsen
Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart Kommune
Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune
PS. Vi synes heller ikke at informationsniveauet omkring dette forhold er særligt højt.
Flemming Jensen kvitterede for henvendelsen og bad DSB svare på henvendelsen. Svaret følger på næste side.
Kære Johannes Lundsfryd og Søren Steen Andersen
Tak for jeres henvendelse til Flemming Jensen og for at dele jeres bekymringer på vegne af borgerne i Assens og Middelfart Kommuner.
Først og fremmest vil jeg gerne præcisere, at de nævnte ændringer i køreplanen for 2025, som omhandler tre aftenafgange på Vestfyn, ikke skyldes anlægsarbejder på Aarhus H, som det er blevet oplyst. Ændringerne er derimod en konsekvens af en samlet prioritering af DSB´s ressourcer. Når vi skal foretage den prioritering, har vi noteret os, at der desværre har været meget få kunder på netop de afgange. Samtidig har vi også vurderet alternativer for kunderne, som måtte blive berørt – herunder indsættelse af en Togbus.
Vi er naturligvis opmærksomme på, at selv små ændringer kan have indflydelse på brugere af den kollektive transport og deres hverdag. Derfor har forslaget om indsættelse af Togbus også været med i vores overvejelser. I tilfældet mellem Odense og Fredericia er den planlagte køretid for en Togbus 2 timer og 50 minutter, hvilket gør, at det ikke vil kunne svare sig i forhold til at tage efterfølgende afgang. Toget tilbagelægger til sammenligning turen på under en time.
På den baggrund har vi truffet følgende beslutninger og anbefalinger til de kunder, der måtte blive påvirket af ændringer på disse afgange:
Odense -> Fredericia kl. 20.40 mandag til søndag indstilles. Kunderne henvises til toget en time før eller en time senere. Toget en time senere standser ved alle stationer.
Odense -> Fredericia kl. 22.40 mandag til søndag indstilles. Kunderne henvises til toget en time før eller en time senere. Toget en time senere standser ved alle stationer.
Fredericia -> Odense kl. 23.30 mandag til søndag indstilles efter at have været introduceret i køreplanen i 2024. Imidlertid har der været så få kunder med på denne afgang, at vi i stedet henviser til afgangen en time før kl. 22.30, som det var tilfældet i 2023-køreplanen og tidligere.
Vi beklager, at informationsniveauet ikke har været tilstrækkeligt. Vi arbejder løbende med at forbedre dialogen med både kunder og kommuner og tager jeres bemærkninger til efterretning. Derfor sætter vi også pris på jeres engagement og indgår gerne i dialog om muligheden for at gøre toget endnu mere attraktivt for endnu flere.
Med venlig hilsen
Tony Bispeskov – Informationschef i DSB