– Det vil altid være Else Maries klinik
Tommerup St.
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Else Marie Jensen, der grundlagde Tommerup Fysioterapi, døde i sommer i en alder af 77 år, men i klinikken på Lindevej, lever hun på en måde videre.
“I kærlig erindring”, står der på en mindeplade ved indgangen til Tommerup Fysioterapi og Osteopati. Mindepladen er tilegnet Else Marie Jensen, klinikkens grundlægger, der døde i juni.
Det er 16 år siden, at Stine Huusom og Jacob Vind sammen med deres nu pensionerede kollega Søren Henrik Olesen overtog Tommerup Fysioterapi fra Else Marie Jensen.
Hun grundlagde klinikken på Svanevej i 1973, i tilknytning til Søren Olsens lægepraksis, og blev der i fem år, til der var behov for mere plads.
Da byggede hun og hendes mand Peter en kombination af privatbolig og klinik på Linde Allé. Dengang havde hun tre fysioterapeuter ansat. I dag tæller klinikken, der siden har suppleret fysioterapien med osteopati, 24 medarbejdere, privatboligen er for længst inddraget i klinikken og nabohuset lagt til, da der blev behov for et træningslokale.
For fire år siden skete der endnu en ændring i ejerforholdene, da Søren Henrik Olesen solgte sin andel til Stine Huusom og Jacob Vind.
– Men det er stadig Else Maries køkken, og det er den samme lokale blomsterhandler, Verninge Blomstercenter, der hver uge leverer en frisk buket, siger Stine Huusom for at illustrere, at Else Marie Jensen, selv nu mange år efter på forskellig vis lever videre i klinikken.
Klinikken har også patienter, der er kommet siden Else Marie Jensens tid. Og nogle har endnu ikke opdaget, at hun ikke er her mere, fortæller de to ejere, der derfor gerne vil give hende nogle ord med på vejen, ligesom de har fået opsat mindepladen ved indgangen til klinikken, som hun selv byggede op fra bunden, og hvor hun på alle tider af døgnet tog sig af nødstedte patienter.
Fagligt aktiv
Else Marie Jensen var ikke bare fysioterapeut i Tommerup. Hun var aktiv i fysioterapeuternes faglige forening, ikke fordi hun var politisk engageret, men fordi andres vé og vel altid lå hende på sinde. Samarbejde med lægerne på områder, der kunne styrke indsatsen for patienterne, var hun også god til at italesætte. På mange områder demonstrerede hun en god evne til at bygge bro mellem organistioner. På Fyn repræsenterede hun således i en årrække Fysioterapeuterne over for det daværende Fyns Amt.
Nordjyde
Else Marie Jensen stammede fra Nordjylland.
Det afspejledes i hendes arbejdsomhed, mener Stine Huusom, der også nævner at hun kun holdt en måneds barsel.
Trods et helt arbejdsliv på Fyn bevarede hun tilknytningen til Nordjylland, hvor hun stadig havde en stor del af sin familie, og hvor hun og Peter Jensen samlede børnebørnene i sommerhuset om sommeren.
Efter afhændelse af klinikken flyttede hun og hendes mand til Teglhøjen ligeledes i Tommerup St. 2. juni døde hun efter flere års kræftsygdom. Hun efterlader sig foruden sin ægtefælle, to døtre og en søn samt både børnebørn og oldebørn. Hun blev bisat fra Broholm Kirke 10. juni og ligger nu på Broholm Kirkegård lige over for den klinik, hun grundlagde.
Stor klinik i lille by
– Der er lagt en god bund i klinikken. Det er Else Maries fortjeneste. Vi har bygget videre på den, siger Stine Huusom.
– Det specielle her er, at det er en relativt stor klinik i en lille stationsby. Hun var kendt i vide kredse, og jeg har ofte mødt bemærkningen: Nåh, Else Marie fra Tommerup…, fortæller Jacob Vind.
Når klinikken er så stor, skyldes det blandt andet, at der kommer kunder fra både Jylland og hele Fyn.
– Else Marie Jensen havde speciale i børn med handicap. Vi prøver også at have områder, hvor vi har fokus, for eksempel parkinson, hvor folk kommer langvejs fra, siger han.
– Er der også ting, I gør anderledes?
– Ja vi har for eksempel ødelagt hendes have for at lave et træningslokale, siger Stine Huusom med et smil.