Det blev et klart ja til brugsen-fusion

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Kun to sagde nej, da medlemmerne i Tommerup St. og Omegns Brugsforening forleden stemte om butikkens og foreningens fremtid.

Tommerup St og Omegns Brugsforening er fortid. Med 65 stemmer for, to i mod og fem blanke, vedtog et stort flertal på generalforsamlingen forleden at sige ja til en fusion – eller rettere at lade  butikken overtage af Haarby Brugsforening.

Der var næppe heller andet at gøre, hvis man ønsker, at der fortsat skal være et valg mellem discount og et supermarked i stationsbyen. Efter en lille optur under corona, kom krigen i Ukraine med inflationen i kølvandet, og det har ændret købemønstret i en grad, at der i bestyrelsen ikke længere var en tro på, at det var muligt at overleve som selvstændig brugs. Og ikke bare i den lokale brugs er der røde tal på bundlinjen – det gælder også Coop, der i 2022 havde et underskud på 628 mio kroner svarende til en forskel på 1,2 mia. I forhold til året før. Tallene i Tommerup St. er omend noget mindre lige så røde.

– Folk køber mindre og billigere, og de billige varer har vi typisk lavere avance på, sagde formand Peder Vester Henriksen, og selv om kunderne nok synes, det er blevet dyrt at fylde indkøbskurven, så svarer prisstigningerne ikke til prisstigningerne fra leverandørerne, fortalte han.

Fald i omsætningen trods de stigende priser og omkostninger, der med formandens ord er “steget gevaldigt” – blandt andet fordi der også skal betales til Coops kasse, og en lokal konkurrence, der med Netto i Skallebølle er mærkbart forøget, er den cocktail, der har malet skriften på væggen.

– Den mulighed, vi kan se, er, at vi skal være flere til at dele de samlede omkostninger, og i bestyrelsen vil vi gerne fortsat have et supermarked i Tommerup St., det kan mere end en discountbutik. Vi har talt med nogle, der sagde nej tak, og med nogle, der ville gøre os til en Coop 365, men Haarby ser muligheder her, og vi kan ikke stå til ansvar for et budget med så stort et underskud, som vi står til at få i 2023, sagde formanden.

Kunderne vilde med slik

I sin gennemgang af tallene fortalte uddeler Jan Hansen, at der mangler 10 procent af omsætningen i forhold til budgettet.

– Vi har tabt hele vejen rundt, men kød, vin og non-food blev hurtigt ramt sagde uddeleren, der dog havde lagt mærke til, at der var én ting, tommerupperne ikke gerne undværer: Slik.

Bestyrelsen er fortid

Med generalforsamlingens klare ja til fusionen blev bestyrelsen, der de seneste fem år – siden der lød et lige så rungende nej til fusion med Superbrugsen i Ringe, har arbejdet med forskellige scenarier for, hvordan man fortsat kunne have en supermarked i byen, med ét fortid.

Den fortsætter nu som butiksråd, frem til den endelige godkendelse af fusionen i Erhvervsstyrelsen. 

De 1800 medlemmer til Haarby Brugsforening, med mindre de ønsker en anden tilknytning, til Haarby Brugsforening, der har dobbelt så mange medlemmer. Også de ansatte fortsætter.

Fusionen skal ikke besluttes af generalforsamlingen i Haarby. Her er det alene en bestyrelsesbeslutning, som træffes endeligt i denne uge.

Del denne historie på: