Del din livshistorie – og skab nye relationer
Tommerup St.
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Endnu et nyt tilbud byder sig til i Det grønne Røde Kors hus
– Kan du huske, da vi….
Det er dejligt at have nogle af dele sine minder med. Det sætter samtalen i gang, og det, den ene ikke kan huske, kan den anden måske, og nogle gange husker vi de samme hændelser helt forskelligt.
Men med tiden mister man sine livsvidner, og ens eget liv kan måske pludselig forekomme betydningsløst – indtil man oplever, at også personer man ikke kender, kan være med til at sætte erindringerne i gang, fordi de har en lignende historie.
Fortæl for livet er et nyt initiativ hos Røde Kors i Tommerup, hvor man sammen med tre-fem andre kan dele historier fra sit liv, som har haft betydning – og lytte til andres.
– Når man er alene, og der ikke er nogen til at bekræfte ens historie, kan man godt komme til at føle, at man ikke er noget værd, vi tror ikke, vi har en historie, der interesserer andre, men det har vi allesammen, siger aktivitetsleder Christina Boel Kjær.
Tanken er, at deltagerne mødes over 10 gange – og måske de historier, man vælger at dele med de andre i gruppen, kan være med til at skabe nye relationer.
– Jeg vælger et emne, det kan for eksempel være: fortæl om din tidlige barndom eller om din familie. Man bestemmer selv, hvad og hvor meget, man vil fortælle. Fortæller man noget personligt er der måske også andre, der åbner op, siger hun. – For det skal ikke bare blive en overfladisk snak om, hvad man fik at spise i går.
Christina Boel Kjær har en baggrund som cand. mag. iI litteraturvidenskab og en stor interesse for den skrevne livshistorie.
– Og så har jeg en nysgerrighed på mennesker. Jeg har altid syntes, det var spændende at høre ældre fortælle om deres liv, siger hun.
Kom og hør mere
Mandagene 16., 23. og 30 januar bliver informationsmøder, hvor man kan komme og høre mere om forløbet. Selve forløbet begynder midt i februar og kommer til at ligge mandag eftermiddage i tidsrummet klokken 15-16.30 dog ikke den første mandag i måneden.
– En gruppe på seks er den ideelle størrelse. Det bliver et fortroligt rum. Alt hvad der bliver sagt bliver her, forsikrer Christina Boel Kjær.
Hun forudser, at gruppen måske giver deltagerne mulighed for at danne nye relationer.
– Man lærer hinanden at kende på en måde, der rækker ud over overfladiskhed, når man har delt sine livshistorier, siger hun, derfor håber hun også, at fortæl for livet kan være med til at forbygge den ensomhed, der kan ramme de ældste ældre.