Bestyrelsen giver op: Klar til at lukke brugs

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Det er ikke lykkedes bestyrelsen for Tommerup St. og Omegns Brugsforening at finde en samarbejdspartner, og den er derfor indstillet på at lukke butikken snarest

Bestyrelsen for Tommerup St. og Omegns Brugsforening har opgivet at redde forretningen, og måtte fredag meddele personalet, at den indstiller butikken til lukning.

Det sker efter års arbejde med at finde en løsning på, hvordan man bedst kunne fremtidssikre en brugs i byen.

Der har været forsøgt sammenlægninger med andre brugser, og der har været gjort et stort arbejde for at styrke lokalsamfundets opbakning.

Men økonomien har været udfordret, skriver formand Peder Vester Henriksen i en pressemeddelelse.

Gælden tynger

– Superbrugsen har været udfordret med hensyn til omsætning, drift og gæld. På trods af en fremgang i driften i 2020 og 2021 med resultater tæt på positive tal, har der været et markant pres på likviditet og gæld grundet udefrakommende omstændigheder, herunder generelt ændrede indkøbsmønstre og en øget lokal konkurrence, siger han blandt andet.

Med sidstnævnte hentyder han til den Netto, der for et par år siden blev etableret i Skallebølle. Ændrede indkøbsmønstre hænger sammen med inflation og stigende energipriser. Folk vælger den billigste variant og dermed også de varer med mindst avance, påpeger formanden.

Haarby trak sig i 11. time

Selv om udgangspunktet for snart seks år siden, da et stort flertal på generalforsamlingen væltede den siddende bestyrelse, som lagde op til en fusion med Superbrugsen i Ringe, var, at butikken skulle forblive på lokale hænder, så har der været flere forsøg på at finde samarbejdspartnere.

– Efter en lang proces på ni måneder gik en indgået aftale om at fusionere med Haarby Brugsforening desværre i vasken i maj 2023. Oven på det gik vi i juni 2023 i dialog med Ringe Brugsforening om en mulig fusion af vores foreninger, fortæller formanden, men 12. februar meddelte Ringe så, at de to ikke skulle smeltes sammen. At ringe sideløbende forhandlede med brugsen i Tommerup, vidste de intet om i stationsbyen.

Lukning eneste mulighed

Herefter har bestyrelsen i samarbejde med Coop, som hele tiden har været med på sidelinjen, forgæves forsøgt at afdække andre mulige fusionspartnere.

– Derfor ser vi sammen med Coop desværre ikke andre muligheder end at indstille brugsforeningen til lukning, siger Peder Vester Henriksen.

Arbejdet er nu sat ind på at hjælpe personalet videre med andre muligheder i koncernen.

Lukningen er dog først en realitet, når to på hinanden følgende ekstraordinære generalforsamlinger henholdsvis 5. og 21. marts har godkendt den. Går det som forventet, stiles der mod en hurtig lukning omkring 1. april. Indtil da vil der forsat være frisk e varer som mælkeprodukter og grønt foruden øvrige varer i butikken.

Hvad der kommet til at ske med bygningerne, er endnu uvist, men bestyrelsen er allerede nu i fuld gang med at forhøre sig hos andre dagligvarekæder, om der kunne være interesse for at rykket til Tommerup Stationsby.

En Coop 365 afviser han som en mulighed.

– Coop er presset. 365 sælger ganske vist varer, men har endnu ikke vist, at de kan tjene penge, siger han.

– Set i bagklogskabens lys, havde den gamle bestyrelse, der for seks år siden ville fusionere med Ringe Brugsforening, så fat i noget af det rigtige?

– Jeg synes ikke, man kan sige, at man skulle have gjort det dengang. Situationen nu er et andet marked. For seks år siden ville ingen have placeret et supermarked i Skallebølle, det har ændret konkurrencesituationen. Og vi fik aldrig nogen klarhed på, hvorfor de gjorde sådan, vi gik ind i det med, at det også kunne være en fusion, men blev bare afvist, når vi henvendte os.

Fakta

Resultat før skat for Tommerup St. og Omegns Brugsforening:

2022:. – 2.384.000 kroner

2021: – 83.000 kroner

2020: – 185.000 kroner

Del denne historie på: