Åh – disse royale minder

Tommerup St.

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Grethe Flora har i sine gemmer et sort-hivd foto, som betyder alt for hende. Hvem, der har taget billedet, ved hun ikke, men det er heller ikke vigtigt. Det er historien, som tæller. 

Billedet er fra 5. juli 1951 og taget ud for Tallerupvej 17, hvor flere mennesker på fortovet vinker til personerne i en stor åben bil. Foran døren til naboejendommen, hvor Slagter Nydam holdt til, står tre mennesker og ser på.  En kvinde står midt på Tallerupvej med en buket blomster, som hun rækker over til en person på forsædet.  

– I bilen sad Kong Frederik og Dronning Ingrid, og det er min mor som overrækker en stor buket til dronningen, som tog imod den, fortæller Grethe Flora, som dengang var 15 år. Det var hendes mor og far, som ejede og drev butik Flora, som handlede med blomster og grøntsager. Butikken eksisterede fra 1939 til 1974. I dag er der et pizzeria i ejendommen, mens Tallerup Antikvariat holder til i den tidligere slagterforretning. 

– Jeg ved ikke, hvornår min mor fik ideen til at give dronningen en buket – men mor fik mange ideer, siger Grethe Flora.

Når kongen og dronningen befandt sig på Tallerupvej, skyldtes det, at kongeparret skulle besøge Tommerup Hørfabrik, som dengang var en stor virksomhed med 500 ansatte, fortæller Grethe. I dag er hørfabrikken historie, men bygningerne består og rummer Tommerup Erhvervspark. 

På billedet sidder dronningen på det venstre forsæde. Men sidder hun også bag rattet, kan man dog ikke se. For måske sad rattet i højre side, dvs. at kongeparret havde købt bilen i England. 

For Grethe Flora er billedet ikke kun et minde om hendes initiativrige mor, men også om det kongelige besøg. 

– Det var stort, for jeg er glad for kongehuset, og synes også, det er fantastisk, at kongehuset inviterede to unge fra alle landets kommuner til Prins Christians 18 års fødselsdag, siger Grethe. 

Del denne historie på: