40 år med fitness – nu er Leif back to basics

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

I løbet af sin karriere i fitness-branchen har Leif Christensen både tjent mange penge og tabt mange. 

Nu er han  tilbage, hvor det startede – sådan da – og det passer ham egentlig helt godt.

Historien om Fin Form er også historien om den lidt splejsede Leif Christensen fra Tommerup St., der blev fascineret af Johnny Weissmüllers muskler i Tarzan-filmen, som han så med sin far og senere af Arnold Schwarzenegger, når han foldede sig ud i Pumping Iron.

Det var i hvert fald de film, der såede et frø hos unge Leif, der indtil da mest havde været til fodbold.

Fire gange Danmarksmester

Som 21-årig begyndte han på bodybuilding, som det hed dengang, og da han var 23 i 1983 åbnede han sammen med kammeraten Søren Nielsen, som han siden kom til at lave andre forretningseventyr med, Fin Form i det tidligere forsamlingshus i hjembyen.

– Dengang var brugerene som os selv – gutter der ville have store bøffer, konstaterer Leif Christensen, der stillede op til sit første DM i bodybuilding i 1985.

– Det var et passende job. Jeg kunne træne, når jeg ville, men medlemstallet nåede ikke højere end 175, mens vi var der, og jeg kunne have tjent mere på understøttelse de første mange år, husker Leif Christensen.

Frem til 1996 blev han Danmarksmester fire gange, og imens voksede Fin Form, der nu var rykket ned i Tommerup Hallerne.

Kaffemaskinen vigtigst

– Jeg kunne jo godt se, at vi skulle have flere med og kiggede mod det foreningsliv, jeg selv var vokset op i og besluttede at prøve at gøre det til en forretning. 

– Det skulle være et hyggeligt sted, folk skulle kende hinanden, uddyber han og siger, at I Fin Form er den vigtigste maskine kaffemaskinen, hvor man kan mødes til en snak efter træningen.

At det blev til flere centre er lidt af en tilfældighed.

– Jeg skulle have et par nye maskiner, og det var en dygtig sælger, jeg fik fat I. Det blev til et helt center i stedet for, og når jeg nu var i gang, fik han mig overbevist om, at når det kunne gå i Tommerup med 3500 indbyggere, så kunne det nok også gå andre steder.

Svendborg blev det første, og frem mod 2005 var der åbnet i alt 13 Fin Form-centre.

Fart over feltet

Så fulgte nogle år med fart over feltet. Fitness.dk købte Fin Form i 2005, og kort efter endnu en kæde. Leif Christensen arbejdede for kæden og fik kontor i København. I 2007 købte Parken fitness.dk, og Leif Christensen, der oprindelig er håndværkeruddannet var pludselig driftsdirektør med 40 centre og 2500 ansatte under sig. Senere igen blev han headhuntet som administrerende direktør for Sats, dengang en af Skandinaviens største fitnesskæder.

– Det blev årsagen til, at jeg på et tidspunkt sagde op. Det var nogle spændende år, men jeg havde også den oplevelse, at direktionen havde mere travlt med at øge antallet af ansatte på hovedkontoret end at drifte centrene, fortæller Leif Christensen, der stoppede i 2008.

– Rent fagligt har det været spændende at sidde i direktionslokale med Flemming Østergaard (daværende bestyrelsesformand for Parken red.) og Jørgen Glistrup, at få lov at prøve det. Men det er det her – tæt på produktet, medlemmerne og personalet, der passer mig, det andet er for meget excel ark og jakkesæt, derfor måtte jeg sige fra, forklarer Leif Christensen, der i 2010 fik mulighed for at tilbagekøbe Fin Form i Tommerup. 

Han allierede sig med en mangeårig medarbejder og slog til. For en høj pris, bemærker han. Og det var samtidig med, at det gik ned ad bakke for et andet forretningseventyr, han havde været engageret i – Build a Bear Workshop, som han sammen med fire venner fra Tommerup bragte til Danmark og Skandinavien fra 2004 og frem. Bamseeventyret sluttede med konkurs i 2013.

Tilbage på gulvet som i ’83

Fin Form i Tommerup er siden udvidet med en afdeling i Bellinge og en i Odense. Og senest er Leif Christensen endda alene for sin knowhow, blevet medejer af to fitnesscentre i Rwandas hovedstad Kigali, som en bekendt af ham er engageret i.

I Fin Form er Leif Christensen er igen eneejer efter at have købt sin forretningspartner Susanne Helskov ud.

– Det var det rigtige tidspunkt for hende, lige mellem de to corona-nedlukninger, siger Leif Christensen, der stadig kæmper med efterveerne af pandemien. En fjerdedel af medlemmerne røg, den hjælp, han og andre erhvervsdrivende fik, er nu en gæld, der skal betales tilbage.

– I alle de 40 år er det gået op eller fladet ud, det er aldrig gået ned før Corona, konstaterer han. Nu øjner han dog lys forude.

Den stramme økonomi er også en af årsagerne til, at Leif Christensen er tilbage i t-shirt, tager vagter i centrene og laver træningsprogrammer til medlemmerne, ligesom han gode i 1983.

Leif Christenens 40 år med fitness markeres med reception i Fyrtårn Tommerup  fredag 21. april klokken 15-18.

Del denne historie på: