40 år i Brugsen: Jeg er nok lidt af en tryghedsnarkoman

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Kunder og kolleger er kommet og gået, og uddelerne har heddet både Gudmund, Palle og Jan, men Anne Marie er trofast og fredag 3. februar inviterer hun alle, der har lyst, til 40 års jubilæum i butikken.

– Mon ikke prismærkning var noget af det første, jeg blev sat til, jeg kan i hvert fald tydeligt huske, hvor svært, det var at pille dem fra sidste uge af, der måtte ikke være noget rødt tilbage, så man kunne se, at varen havde været på tilbud.

Det er 40 år siden, uddeleren hed Gudmund Henriksen, Anne Marie Hansen var bare 18 år og i lære som butiksassistent, og de kunder, der var børn dengang har holdt sølvbryllup i dag.

Du kan stadig finde Anne Marie i SuperBrugsen på Tallerupvej, hun skal lige være færdig med at bestille mælk til weekenden, da Folkebladet efter aftale kommer på besøg. Og undervejs til frokoststuen, hvor det er nemmere at tale sammen end i butikken fredag formiddag, skal hun lige have en kollega til at finde æg flere æg frem til et par kunder, der efterspørger dem.

Holder gerne i hånd

– Du er en ven, Annemarie, siger en ældre, kvindelig kunde. Anne Marie Hansen forklarer, at hun så vidt muligt tager sig tid til en snak og nogle gange til at holde i hånd.

– Jeg er måske den eneste, de snakker med den dag, og der går ikke noget af mig ved at gøre det. Vi følger med i hinandens liv. Det er vigtigt at gøre på landet, ellers bliver det koldt, synes hun.

Anne Marie Hansen er vokset op i Nårup og kom også i brugsen med sine forældre, da hun var barn. Selv om hun i dag bor i Assens, er det aldrig faldet hende ind at søge job andre steder.

– Jeg er glad for mine kunder og kolleger. Det er et lille sted, vi kender hinanden – selvfølgelig kan der være sure stunder, men jeg er nok lidt af en tryghedsnarkoman, siger hun.

Nemmere arbejdsgange færre kolleger

I dag har 40 års-jubilaren ansvaret for ikke bare, at der er mælkevarer nok på hylderne, men også børnemad, personlig pleje, kaffe, te, ost, æg og blomster – og så har vi sikkert glemt noget. 

Til gengæld er det blevet meget nemmere at bestille varerne end dengang, det var et omstændeligt papirarbejde. Også kassearbejdet er lettet. Man skal ikke længere taste 19,98, men kan nøjes med at skanne varen.

– Ting tager ingen tid idag i forhold til dengang, fastslår den erfarne butiksassistent. Personalemæssigt er det da også gået fra 18 fastansatte, da der var flest til otte i dag inklusive uddeleren.

Noget, der også har ændret sig, er arbejdstiden. For 40 år siden var der lukket om søndagen, og i hverdagene lukkede butikken klokken 17.30. I dag er der åbent til klokken 20 næsten alle dage – også i helligdagene.

Selv om fredagen stadig er den travleste dag, kan man godt mærke, at det har spredt handelen mere ud. Men det har også gjort det sværere at skaffe personale, fortæller Anne Marie Hansen, der selv har vænnet sig til, at hver dag kan være en arbejdsdag.

– Det med helligdagene har jeg vænnet mig til, men det er ærgerligt, at vi ikke længere kan tage på udflugter allesammen, som vi gjorde førhen, siger Anne Marie Hansen.

Til gengæld har hun sikret sig, at alle kan deltage i jubilæumsfejringen fredag 3. februar klokken 16-18. Det skal nemlig foregå i butikken, det er der, jeg gerne vil være, siger jubilaren, der glæder sig til at se, hvor mange der kommer. Alle er i hvert fald velkomne.

Anne Marie Hansen har blandt andet ansvaret for, at der er friske blomster at få i butikken. 

Del denne historie på: