25 år som guldsmed:

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Joan Stokholm fortsætter, så længe der er kunder

Nogle undrede sig, da Joan Stokholm besluttede sig for at åbne Din nye Guldsmed i Tommerup. 

Nu har hun i modsætning til mange andre lokale butikker klaret de første 25 år og har ingen aktuelle planer om at stoppe.

Hvorfor åbner du i Tommerup? Det spørgsmål stillede mange, da Joan Stokholm sprang ud som selvstændig og besluttede sig for, at Din nye Guldsmed skulle have adresse på Tallerupvej 26 i Tommerup St.

– Jeg sagde, at så længe der er en bager og en bank, bliver jeg her også, siger Joan Stokholm.

I dag er både bageren, banken og mange andre væk. I flæng kan nævnes en skobutik, et supermarked, en isenkræmmer, dametøj, herretøj, en systue, en malerforretning, en restaurant, et par grillbarer, en cafe…

Men hvorfor er det lige, at guldsmeden klarer sig i en tid, hvor flere og flere handler på nettet, eller vælger storbyer og storcentrene, hvor butikkerne er samlet? 

Joan Stokholm korte svar er: God service. Men det er ikke ualmindeligt, at hun må gøre kunderne opmærksomme på, at netop servicen er forskellen på den fysiske butik i nærområdet og netbutikken.

Allerede da hun stod i lære hos Finn Rasmussens eftf. lidt længere ned ad Tallerupvej, der hvor Din Tøjmand senere rykkede ind, og Folkekirkens Nødhjælp nu har genbrugsbutik, sagde hun, at når de stoppede, så var det hendes tur, og sådan blev det.

Hellere kunderne end værkstedet

Et par år senere lejede hun sig ind i hjørneejendommen over for banken på hjørnet af Tallerupvej og Bannervej. Det var dengang privatbeboelse, så det krævede lige lidt forarbejde at forvandle dagligstuen til butikslokale.

I perioder har de været tre i butikken, men nu klarer Joan Stokholm sig med en enkelt fastansat, og en guldsmed, der kommer på freelancebasis, når der er opgaver på værkstedet.

Hun er også selv guldsmed, men foretrækker i dag kundekontakten frem for værkstedet. En af de spændende opgaver, hun kan se tilbage på, er, da hun i 2001 sammen med billedhugger Lotte Olsen lavede en borgmesterkæde til Tommerup Kommune på initiativ af Tommerup Erhvervsråd.

Røverierne

Når man er guldsmed er man som bankerne særligt udsat for røverier. I hvert fald er Din nye Guldsmed ikke gået ram forbi. Tre væbnede røverier og et antal angreb på butikken blandt andet med rambuk er det blevet til gennem årene. Det er oplevelser, der sætter dybe spor, og enkelte medarbejdere har været så mærket, at de har måttet stoppe på den konto, fortæller Joan Stokholm. I dag er butikken forsynet med panserglas, beskyttende pullerter foran indgangen, og ingen bliver lukket ind uden først at ringe på klokken.

Joan Stokholm husker det første røveri, hvor røverne fik mellem halvandet og tre års fængsel.

– Jeg fik livstid, konstaterer hun. 

Hun har også efter de oplevelser været på nippet til at give op.

– Efter det andet røveri sagde jeg, nu holder jeg ophørsudsalg – men jeg havde jo ikke noget at sælge.

– Og hvad skulle jeg ellers lave, det er jo det her, jeg kan, siger hun.

Smykker du kun får her

Joan Stokholm har altid lagt vægt på at have et sortiment, der skiller sig lidt ud fra de andres. Det betyder ikke, at du ikke også kan få en del af det, de andre har, men ud over kreationerne fra eget værksted, er hun også altid rejst ud i verden til messer i både Thailand, Hong Kong og Italien, og har indkøbt smykker, som kun hun forhandler i Danmark og hun derfor har sit eget mærke i.

– I Danmark har vi de samme leverandører. Vi tager også til udlandet og finder egne varer. Det er vores niche, siger hun.

  Jeg bliver den sidste

Lørdag 1. oktober klokken 13 er der rejst telt på p-pladsen bag butikken i anledning af de første 25 år i Tommerup. Der vil være både noget at spise og drikke til de fremmødte og i dagene op til skal man holde øje med annoncerne med jubilæumstilbud.

Lige nu har Joan Stokholm ikke sat nogen slutdato.

– Jeg bliver så længe, jeg kan leve af det, men jeg bliver også den sidste. Så hvis man vil have en guldsmed i byen, så støt op om os, ellers lukker vi.

Del denne historie på: