DEN GODE HISTORIE

Thorø

Kurt Christensen, Kærum/Sønderby lokalhistorisk forening

Thormonumentet – ”Thors kamp mod jætterne”

Ved de tidligere Haustrups fabrikker på Næsbyvej i Odense står Danmarks andenstørste skulptur kun overgået af Gefionspringvandet i København.

Skulpturen/monumentet er skabt af billedhuggeren Carl J. Bonnesen på bestilling af finansmanden Harald Plum, Thorø. Harald Plum betalte 60.000 kr. for skulpturen, som blev opstillet på Thorø og afsløret ved en festlig højtidelighed 3. juli 1926. Adskillige prominente personligheder deltog, disse blev sejlet til øen fra Assens med hjuldamperen ”Alexandrine”.

Efter Harald Plums død den 24. oktober 1929 blev Thorø sammen med Thormonumentet solgt til Københavns Kommunelærerforening.

 I de følgende år indtil 1957, hvor konsul N. J. Haustrup, Odense købte monumentet, var skulpturen genstand for stor opmærksomhed fra interesserede Assens borgere og turister. Mange fotos er gennem tiden taget med personer omkring og også klatrende på den seværdige skulptur.

Rundt om i verden arbejder man ihærdigt på at få landenes kulturarv tilbage. Island har med held fået ”de islandske sagaer” tilbage fra Danmark.

Med dette i mente så er der ingen tvivl om, at Thormonumentet er Assens’s kulturarv, og derfor skal tilbage til byen. 

Igennem årene har Haustrups fabrikker skiftet ejere mange gange, først PLM, Sverige, så Glud og Marstrand, Horsens, og nu ejes fabrikken af mexicanere. 

Derfor er det en oplagt opgave for Assens byråd at få skulpturen tilbage til Assens. Vil blive en kærkommen turistattraktion for byen.

En placering på Thorø er på forhånd udelukket, idet man må gå ud fra, at lærerforeningen ikke ønsker monumentet på Thorø. Men en placering ved det nye parkanlæg ved det gamle rådhus på havnen eller ved Assens Arena vil være fremragende placeringssteder. 

Del denne historie på: