Danny er den nye chef, men Egon bliver i kulissen
Skallebølle
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Skallebølle Slagtehus er klar til et generationsskifte. Men Ruth og Egon Karlsen har selv “oplært” deres efterfølger og slipper heller ikke helt deres livsværk.
En brand for syv år siden, kunne formodentlig have fået andre pensionsmodne slagtermestre til at sige: så er det nu, vi stopper. Men det gælder ikke Egon Karlsen. Han valgte at genopbygge og endda udvide Skallebølle Slagtehus.
– Hvis jeg genopbyggede, ville forsikringen betale, hvad det kostede. Hvis jeg ikke gjorde det, kunne jeg kun få 60 procent af det beløb, forklarer Egon Karlsen, der i dag har rundet de 75, mens hans kone Ruth, som passer butikken, er et par år ældre.
– Det var seks eller 10,4 mio. kroner. Jeg lagde selv 2,5 mio. Oveni, så nu er det i en prisklasse, hvor det ikke kan sælges, fortæller han.
En vigtig del af beslutningen om at fortsætte dengang var også de otte medarbejdere.
Åbent hus
En god uge inde i september er det 38 år siden, de overtog forretningen på tvangsaktion. Men den årsdag når de ikke.
Fredag 2. september er der inviteret til åbent hus fra klokken 10 med grillpølser og fadøl og mulighed for en rundvisning på slagteriet for at markere, at fra mandag den 5. er det 36-årige Danny Erik Harthin Millek, der er chefen.
– Vi skulle have gjort det for mange år siden, men det har været så svært med corona, hvor ingen skulle have noget, og det er ikke blevet lettere med krigen i Ukraine. Du kan ikke lægge et budget, der holder i to dage, siger Egon Karlsen.
Nok slipper han tøjlerne og træder et skridt tilbage. Men han vil fortsat være til stede, når der slagtes, ligesom Ruth vil passe butikken, når den er åben torsdag og fredag. Og han vil også blive ved med at sige sin uforbeholdne mening – har dog ikke længere nogen forventning om, at Danny også retter sig efter den, understreger han.
Siden 1994 har han og Ruth stået for forsyningen af okse- og kalvekød til forretningen. Dengang købte de gården Skjoldmose ved Tommerup, og den har de ingen planer om at forlade. Her opdrætter de en krydsning mellem limousine og Charolais. Dyrene passer stort set sig selv, går ud og ind, som det passer dem, men skal selvfølgelig sikres foder og at de har det godt.
– De er ikke nogen belastning. Det er dejligt, og de holder os i gang, siger Egon og beskriver gården med søen foran, hvor de har masser af prydænder og dådyrene, der kommer helt ind i haven, hvor børnebørnene kan fodre dem med hånden.
Dygtig forretningsmand
Hvor man kan sige, at Egon Karlsen er slagter af den gamle skole, udlært i 1962, så kom Danny Millek i 2003 i lære som industrislagter med speciale i svin og havde derfor en noget anden karriere foran sig. I de mellemliggende år har han beskæftiget sig med meget andet end slagtning og opskæring af kød.
Egon Karlsen karakteriserer ham som en dygtig forretningsmand med en fortid hos blandt andet TDC og Rema 1000.
– Mit mål var at få min egen butik (Rema red.), men det trak ud, og så sagde en kunde til mig: Hvorfor køber du ikke Skallebølle Slagtehus. Jeg sendte en mail og havde næsten glemt, at jeg havde gjort det, da Egon ringede et halvt år efter.
Ud over den frihed, det giver at have sit eget, tæller det også for Danny Millek at værne om slagtefaget.
Bøf er bedst
– Det har været der altid, men det er også et håndværk. Mange slagtebutikker er lukket over mange år, og det er ærgerligt, hvis det bare bliver ved. Vi skal være gode til at fortælle noget mere om, hvad vi står for, at vi kun har dansk kød. Jeg synes også, der er en interesse for at købe dansk og lokalt, selv om jeg godt ved, der er et stykke vej fra tanke til handling, når du står med en medister til 10 og en til 30 kroner. Jeg har andre øjne på alting, men vil aldrig afvige fra kvaliteten. Der vil måske komme nye produkter, måske vil jeg prøve med frilandskød og økologi og en anden krydring af en spegepølse, men traditionerne holder jeg fast i, siger Danny Millek, der altså ikke har de store revolutioner på bedding.
– Den vigtigste opgave er at sikre en god drift, og at kunderne får deres varer til tiden. Jeg kommer ikke til at vende hele verden på hovedet – måske når vi når foråret er det tid til at prøve noget nyt af, tilføjer han.
Spørger man de to generationer af slagtere om deres livretter inden for kødretter ,er de til Dannys overraskelse ret enige.
En tyk, rød og saftig bøf gerne af ribeye, fordi fedtet heri er med til at fremme kødsmagen.