-Høring om cykelsti er spild af tid

Skalbjerg

9. marts 2025

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Skal en høring leve op til det, ordet lover, skal berørte parter meget tidligere med i forløbet. For eksempel på et indledende borgermøde, siger tre, der føler sig totalt overhørte.

“Ved åstedsforretningen har du mulighed for at stille spørgsmål, komme med bemærkninger til projektet, fremsætte forslag til ændringer eller oplyse forhold, som du mener bør have indflydelse på erstatningen”.

Sådan står der blandt andet i den indkaldelse til åstedsforretning, som de lodsejere, der bliver berørt af den såkaldt tredje etape af cykelstien mellem Tommerup St. og Skalbjerg, tidligere modtog.

Men Assens Kommune havde fastlagt sig på et bestemt forløb på forhånd, og den beslutning har det været umuligt at påvirke. Sådan oplever Markus Rubæk, Bent Rubæk og Brian Jepsen det. Brian Jepsen ejer og driver jagt på et mindre areal op til den kommende cykelsti, mens Markus Rubæk, der har overtaget en landbrugsbedrift efter sin far Bent Rubæk, ejer en stor del af det øvrige areal.

De har deltaget i åstedsforretningen, de har indgivet høringssvar og sidder tilbage med en følelse af, at det hele kunne have været lige meget. Beslutningen om forløbet af cykelstien var truffet på forhånd, deres argumenter betød ingenting.

– Kunne ikke betale sig at holde fri

En høring er ikke en garanti for, at tingene går den vej, som de hørte ønsker. Men de tre oplever det som spild af tid..

– Det er spild af tid at møde op til åstedsforretningen. Det kan ikke betale sig at holde fri fra arbejde for det, konstaterer Brian Jepsen.

De tre mener selv, de har gode argumenter for, at cykelstien burde ligge på den nordlige og ikke, som det er besluttet, på den sydlige side af Vissenbjergvej, men fik undervejs i forløbet af en byrådspolitiker at vide, at der allerede var brugt fire mio. kroner på forundersøgelser af det forløb, og skulle et andet forløb undersøges, ville det koste lige så meget en gang til.

Utilfreds med erstartning

Markus Rubæk er ikke tilfreds med den erstatning, han er stillet i udsigt. For eksempel bliver et par mindre arealer ikke længere mulige for ham at dyrke, og for det er han stillet en erstatning på tre kroner pr. kvadratmeter i udsigt. Men, påpeger han, kvadratmeterprisen for landbrugsjord er højere, og han mister samtidig den arealstøtte, han årligt plejer at modtage for dyrkning af arealet. Han har klaget og venter nu på taksationskommisionens afgørelse.

Ud over, at han for eksempel også mener, det er galt at lægge en cykelsti i terræn, nogle meter under vejniveau på et sted, hvor bilerne i glat føre kører galt og ender på marken, netop der hvor cykelstien kommer til at forløbe, så ser han, Brian Jepsen og Bent Rubæk også tredje etape i sammenhæng med anden etape, som er den del, der løber gennem Skalbjerg. For at få plads til cykelstien i sydsiden af vejen, skal kommunen, siger de, enten flytte vejen eller købe et større hus og rive det ned for at gøre plads til cykelstien. 

De har også prøvet at argumentere med, at beboerne nordsiden ikke vil få cykelstien lige så tæt på deres huse, som beboerne i sydsiden får.

Dyrt jordarbejde

Assens Kommunes chef for Vej og Trafik har tidligere i Folkebladet forklaret, at det blandt andet er nødvendigheden af dyrt jordarbejde på nordsiden af vejen, der er medvirkende til, at man har valgt det sydlige forløb. 

I forbindelse med byrådsbehandlingen af ekspropriationerne, blev det i bilagsmaterialet også påpeget, at en placering i nordsiden ville betyde, at to bygninger skulle helt eller delvis nedrives. Men det drejer sig ifølge Brian Jepsen om en halv carport og to tyvefods containere med et tag over..

Kommunen vil ikke tale om 2. etape, kun den aktuelle etape, konstaterer de.

– Hvis det var deres egne penge, de brugte på det, var det lige meget, men det er skatteydernes penge, påpeger Bent Rubæk. Både han og Brian Jepsen har henvendt sig direkte til flere byrådspolitikere, hvoraf en enkelt har været med ude at se på forholdene. Bent Rubæk har også rakt ud til borgmesteren, som takkede nej til at komme.

Forslag: Indkald til formøder

Hvis borgerne skal føle, at de bliver hørt, skal de en anden gang invitere til et borgermøde, før de betaler millioner for en forundersøgelse, mener Brian Jepsen.

– Det er en helt forkert rækkefølge, det kører i, siger han.

 – Man skulle have gjort, som når der skal udpeges vådområder. Der indkalder man til formøde først, påpeger Markus Rubæk.

Del denne historie på: