På bombejagt i Sandager

Sandager

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Onsdag morgen 15. marts: Politiet har anholdt en mistænkelig person ved Assens Fjernvarmeværk, og ved en eftersøgning på stedet fandt politiet en taske tilhørende den anholdte. 

Efterforskningen har knyttet den anholdte til Sandager Auto og Sandager Kulturhus, sådan at forstå, at den anholdte kan have benyttet de to huse som gemmested for bomber.  Indehaverne af autoværkstedet og kulturhuset, Ole Larsen og hustru samt datter og svigersøn er dog uden for mistanke. 

En nabo har set en personbil med udenlandske nummerplader holde på stedet.  Registreringsnummeret er i øvrigt HAHA123. 

Naboen har også hørt skud, som dog ikke behøver at have noget at gøre med føreren af den nævnte bil, da der også holdes en del jagter på egnen. 

Onsdag formiddag har politiet observeret den nævnte bil på den fynske motorvej i østgående retning. 

Da politiet forventer, at bilen er på vej mod Sandager, har de tilkaldte betjente kun 40 minutter til at gennemsøge de to bygninger med deres bombehunde. 

Det fortæller indsatsleder Søren Bjeverskov til Folkebladets udsendte reporterer, alt i mens flere hunde er i gang med eftersøgningen. 

Uden at komme ind på de nærmere deltailer vil Bjerverskov godt afsløre, at hundene har fundet noget…

Øvelse over to dage

Nogenlunde sådan var setuppet for den øvelse politiet holdt onsdag 15. og torsdag 16. marts ved Assens Fjernvarmeværk, i Sandager og to andre lokaliteter – for bombehunde og bombehundereførere fra det ganske land. 

Politiassistent Søren Bjeverskov er ikke indsatsleder men tovholder for øvelsen, som benævnes faglig udveksling. 

– Vi kalder det også Danmarksmesterskabet, hvor det gælder om at finde flest ting, siger Søren. 

Tre slags politihunde

Politiet har tre typer hunde

1. patruljeringshunde – der fx er synlige ved fodboldkampe på stadions

2. narkohunde

3. bombehunde, som officielt kaldes for sprængstofhunde.

Mens patruljehundene er schæferhunde, bruger politiet de markant mindre labradorer som bombehunde.

Labradoren vejer sikke så meget, som en schæferhund, og det gør det nemmere at bære hunden rundt i et lokale, når den skal snuse i halvanden meters højde, forklarer Søren. 

Al ting lugter, og det betyder, at vi kan træne hunde op til at reagere på bestemt lugte, som narkotika eller sprængstoffer. Der findes i øvrigt også skimmeslvampehunde – som bruges, når man skal tjekke et hus for skimmelsvamp – og epiliepsihunde. 

For lige før en person får et epileptisk anfald, udskiller han/hun et bestemt stof, som hunden så kan lære at kende, fortæller Søren Bjeverskov. 

Kaffe og wienerbrød

Når politiet holder den slags øvelser, gælder det om at finde egnede steder. Steder som ingen af deltagerne kender på forhånd, sådan at de  er stillet lige. 

– Vi hørte om Sandager fra en lokal betjent, der kendte Ole. Og Ole har været meget velvillig over for vores henvendelse. 

Det er jo fantastisk, at den tidligere brugs ikke bare er blevet til lagerhal, men til et kulturhus. Jeg kunne være fristet til at komme til en af sangaftenerne, siger Søren Bjeverskov.

– Vi er i øvrigt også blevet rigtig flot beværtet, for i morges fik vi varm wienerbrød og kaffe, der smagte bedre, end den vi selv havde med hjemmefra, siger tovholderen. 

Del denne historie på: