Æblets nye leder har fokus på leg og læring – og en mobbefri hverdag

Ørsted

23. juni 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Anette Hjørdis Aagaard Olsen har 25 års pædagogisk erfaring i rygsækken

Når Børnehuset Æblets nye leder Anette Hjørdis Aagaard Olsen går til boksetræning, er det på ingen måder for at kunne stikke uvorne unger et par flades. Selvfølgelig er det ikke det. Nej, årsagen er, at boksetræning om noget kræver sin mand/kvinde. 

– Det er fysisk træning på et meget højt og meget varieret niveau, siger Anette, der slet ikke øver sig i at slås, når hun går til boksetræning, så ingen ”håndmadder” fra hende. 

Ikke kun forældre og personalet kommer til at mærke hendes tilstedeværelse, det gør også de ca. 30 børn, som går i enten vuggestue eller børnehave i Æblet. 

Tage del i børnenes verden

Anette vil nemlig have en del børnetimer og mange flere end hun havde i den stilling, hun forlod efter 10 år i Lærkeparkens Børnehus i Vollsmose, hvor der var ca. 130 børn og 30 personaler og dermed masser af administrativt arbejde. 

– Her i Æblet bliver jeg på en helt anden måde en del af børnenes verden, og jeg vil vide alt om børnene. Det glæder jeg mig til, siger Anette, som har 25 års erfaring fra den pædagogiske verden. 

Æblet er en privat institution, som betyder, at det er Æblets bestyrelse, som har ansat hende. Det private går også på økonomien, hvor Æblet har flere frihedsgrader end offentlige, men også store udfordringer, hvis ikke pladserne bliver besatte. 

For Anette gælder nok så meget, at Æblet er en lille institution. 

– Det må være sådan, at hos os ved forældre med flere børn i Æblet, at søskende ser hinanden i løbet af dagen. Ligesom at børnene kommer til at kende hinanden på kryds og tværs. 

– Jeg er også sikker på, at det hos os vil være nemt at formidle, når der skal tages særlige hensyn til et barn, f.eks. hvis det har været syg, siger Anette. 

Når det handler om læreplaner, gælder der for både private som offentlige børnehuse, at de skal laves. Og det har Anette så brugt noget af sine første 14 dage som leder af Æblet til at udarbejde. 

Indianerne kommer

– Efter sommerferien skal vi i gang med et indianertema: De vilde indianer kommer, kalder vi det. Her vil vi have stort fokus på sproget, fortæller Anette. 

I det hele taget bliver der smuglet meget læring ind i Indianertemaet, fremgår det af Annettes ord om temaet. 

– Børnene skal vide noget om, hvordan indianere har levet, og vi skal finde fjer i naturen, men hvad for fugle kommer fjerene fra? Indianere var også gode til at lytte, så børne skal også lære at lytte til de lyde, de møder i naturen. 

– Børnene skal også lære om årets gang i naturen, og lære hvad man kan finde af spiselige planter og bær, og så skal vi lave mad over bål, fortæller Anette. 

Børnene får også lejlighed til udfolde deres kreative talenter, når der skal laves dragter. 

– Vi skal også finde dyrespor og rode i træstammer. Og når vi gør det, skal der sættes ord på det, vi ser, så børnene får en større sproglig forståelse, siger Anette. 

– Selv om det på mange måder bliver en struktureret hverdag, gælder det også om at have fokus på de ting, som børnene bliver optaget af, forklarer Anette. 

Det samme gælder de ting, som børnene er gode til. Det skal der også være fokus på. 

Nej til mobning

Et andet tema, som Anette finder, skal gennemsyre børnehaven, er ”Fri for mobberi”. 

– Vi skal lave aftaler om, at vi ikke mobber hinanden, men i stedet taler ordentligt til hinanden, sådan at der bliver skabt gode relationer. 

Anette er i øvrigt vaskeægte fynbo. Hun voksede op i Odense, og det også i Odense, hun bor i dag, nemlig i Duedalen tæt på Åsum. 

En rød tråd i Anettes liv har været et aktivt fritidsliv. 

– I mange år har jeg sejlet, og det var jeg tvunget til, hvis jeg ville se min mand, som var instruktør i Kerteminde Sejlklub

– I en periode spillede jeg også golf og fandt ud af, at det tager meget tid at blive god til det. Og den tid har jeg ikke, og så stoppede jeg, for jeg har ikke temperament til hele tiden at skyde bolden i vandet, siger Anette med et smil. 

Cykling, camping og rejser, f.eks. krydstogter siger Anette også ja til, og så var der jo også boksetræningen. 

Er der ellers andet at fortæller om Anette. Jo for resten. 

– Jeg elsker at lege, sagde Anette, da hun tog en tur ned ad rutsjebanen. 

Del denne historie på: