Klimaudfordringer set med kunstnerøjne på Nårup Savværk

Nårup

27. september 2021

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

For fjerde gang har billedkunstner Jørgen Svenstrup, Brunshuse, inviteret kunstnere til en måneds ophold med klimaudfordringerne som omdrejningspunkt.

Bierne er truet, vandstanden i havene stiger, og hvis ikke vi tænker os om kan vi lige så godt afskaffe begrebet natur.

Det er alvorlige ting, der optager billedkunstnerne Haninga Thiel fra Tyskland, Bart Ensing fra Holland og Emma Hislop fra Skotland.

Ikke færre end 100 kunstnere fra 30 lande søgte om en måneds arbejdsophold i Danmark, da billedkunstner og frivillig projektleder for AiR Assens (Artists in Residence), Jørgen Svenstrup, sendte indbydelserne ud i verden, og de tre kom sammen med danske Pia Græsbøll gennem nåleøjet på grund af deres kunstneriske kvalitet.

Mens Pia Græsbøll har været installeret for sig selv i Thuruphus lidt uden for Assens, har de tre boet sammen og skabt deres værker relateret til klima og bæredygtighed på Nårup Savværk.

Men kan kunstnere overhovedet flytte noget i forhold til vores syn på klimaudfordringerne? Ja, mener Jørgens Svenstrup.

Kunst kan sætte tanker igang

– Vi kan alle flytte noget ved at dele budskaber om, at der er noget galt, og vi må gøre noget, men kunstnere har nogle gange krøllede hjerner. Når de tænker i klimaproblematikker, arbejder de som forskere og undersøger tingene, mener Jørgen Svenstrup.

  • Jeg tror, kunstnere kan sætte tanker i gang også blandt videnskabsfolk, siger Jørgen Svenstrup, der i flere år har inviteret kunstnere til for at arbejde med temaet, og det bliver han ved med, for det bliver mere og mere aktuelt, påpeger han.

Når du læser disse linjer, er der kun et par dage til opholdet er slut for Haninga, Bart og Emma, undervejs har der været inviteret til åbne værksteder, der er blevet vist film om klimaudfordringerne og kunstnerne har holdt foredrag og naturligvis haft god tid til at fordybe sig i deres projekter.

Tid til refleksion

  • Ofte laver jeg bare ting, skulpturer og installationer uden tid til at reflektere. Her har jeg haft tid til at reflektere over mit arbejde uden et pres om at skulle producere noget, siger Bart Ensing.

Selv om de ikke kendte hinanden på forhånd, har de haft meget ud af at bo og arbejde side om side og få hinandens syn på deres arbejde.

  • Som kunstner arbejder man så meget alene og for mig kan det næsten være smertefuldt at tænke på, om folk nu også kan lide det, jeg laver, siger Emma Hislop.

Hun var også til stor hjælp for Bart Ensing, da han i processen kom i tvivl om, hvorvidt hans budskab var klart nok. Det hjælper på selvtilliden, når andre kan se det, synes Bart Ensing, og Emma Hislops forsikringer til ham blev bekræftet, da kunstnerne holdt åbne værksteder.

Bart Ensing har arbejdet med vandstandsstigninger og vil gerne bringe ting til diskussion, men ikke pege på løsninger.

  • De folk der kom var meget interesserede og bekræftede mig i, at mit værk kan kommunikere, og at folk er opmærksomme og opsatte på, at der skal gøres noget, konstaterer han.

FAKTA

AiR Assens, er et projekt, der går ud på at invitere udenlandske kunstnere på en måneds ophold i Danmark.

2021 er fjerde år, projektet gennemføres. Interessen er stigende med 100 ansøgere fra 30 lande i år.

Projektleder er billedkunstner Jørgen Svenstrup, Brunshuse, som udfører arbejdet på frivillig basis, derfor kan Assens-udgaven af Artists in Residence, gennemføres på et meget lille budget.

Den overordnede opgave for kunstnerne har alle år været at forholde sig til økologi, klima og bæredygtighed.

Der er ikke produktionskrav forbundet med opholdet. Kunstnerne skal dog holde åbne værksteder og hver to artist-talks, foredrag, under opholdet.

Projektet afsluttes 29. september på Sulelængen i Magtenbølle ved et arrangement for indbudte gæster.

Jørgen Svenstrup arbejder på at inddrage større dele af Fyn allerede fra næste år.

AiR Assens støttes økonomisk af Assens Kommunes kulturpulje, Statens Kunstfond, Fonden for Fynske Bank og Billedkunstnernes Forbund.

Del denne historie på: