ŠKODA MUSEUM DANMARK fejrer 25 års-jubilæum i år

Krengerup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Vil man blive klogere på det tjekkiske bilmærke Škoda er der to museer, som er værd at besøge. 

Det ene finder man i Tjekkiet ved Škoda-fabrikkerne. Det andet ved godset Krengerup. 

Det er de to ældste museer, som udelukkende formidler historien om ét bestemt bilmærke, Škoda. 

– Vi har i mange år været det eneste museum uden for Škoda Museet i Tjekkiet – og det er vi virkelig stolte af, fortæller Jan Hansen, formand for Škoda Museum Danmark. 

For 25 år siden åbnede udstillingen med ganske få biler i Jan Hansens fars bilforretning og er i dag vokset til 800 m2 med mere end 30 Škoda-modeller på Krengerup. 

Museet blev grundlagt i 1999 med intentionen om at skabe nogle spændende rammer til fortællingen om Škoda- bilernes historie. 

Bilmærket blev for alvor kendt for danskerne i 1970’erne og 1980’erne, hvor rigtig mange fik råd til at købe en helt ny bil af mærket Škoda. 

Indvielse af Storebæltsbroen 

Da vejforbindelsen på Storebæltsbroen blev indviet søndag 14. juni 1998, kørte Jan Hansen over broen i sin fine Škoda 450 Roadster fra 1958 nogle hundrede meter bag Dronning Margrethe. 

– Vi fik muligheden for at køre over broen i et optog med veteranbiler, hvor dronningen kørte forrest i Krone 2, og den køretur var virkelig en oplevelse, husker Jan Hansen om indvielsen af Storebæltsbroen. 

Jan Hansen er tredje generation af en Škoda-forhandler i Glamsbjerg, og en dag sad han sammen med gode venner og Škoda-eutusiaster hjemme i Gummerup. Ved Hjemstavnsforeningen var der en park med et vandløb og en lille bro, som skulle indvies. 

Hurtigt fik de idéen til at en kortege af Škoda-biler skulle køre over broen i parken – og inden dagen var omme, havde vennerne også besluttet at starte et museum, som kun skulle have Škodaer udstillet. Efter et års tid var den første lille udstilling klar på Nørregade i Glamsbjerg på ganske lidt plads. 

Škoda Museum 

i Tjekkiet på besøg

Der kunne kun stå nogle få biler i det lille lokale, men nu var museet en realitet og der var opbakning til initiativet fra Škoda-fabrikkernes museum i Mladá Boleslav i Tjekkiet.

 – Vi fik besøg fra museet i Tjekkiet og det var jo en stor anerkendelse, siger Jan Hansen.

– Det betød også, at vi fik lov til at låne nogle fine biler til vores udstilling i de efterfølgende år, så den kontakt var vi meget glade for. 

Det begyndte med en boghandler

Hans Erik Hansen har været rundviser på museet i 15 år og fortæller gerne Škodas historie: 

– Det er jo historien om en tjekkisk boghandler, som i 1894 købte en cykel, han ikke kunne få repareret. Han tog derfor sagen i egen hånd og begyndte at fremstille cykler og senere motorcykler. Så blev det til den første bil – og det var altså starten på det verdensomspændende bilmærke. 

– Forestil dig lige at fra at være boghandler, bliver Václav Klement den ene af de to grundlæggere af en kæmpe virksomhed. Det er fantastisk at kunne fortælle, siger Hans Erik Hansen. 

Museet er et godt fællesskab

 – Hvis ikke jeg skulle afsted til museet 2-3 gange om ugen, kom jeg nok for lidt ud af døren. Det er altså godt at have noget at tage sig til og møde nogle mennesker, siger Edvin Hansen, som er en af de frivillige i bestyrelsen for Škoda Museum Danmark. 

I dag drives museet som en forening og af frivillige, som mødes og nyder de gamle biler og kontakten til publikum. 

Museets frivillige sørger for alt vedrørende drift og vedligehold – og det er ikke småting, de får fra hånden hen over året. 

– Vi tager imod flere tusinde gæster fra hele Danmark og Nordeuropa i løbet af en sæson, så vi har nok at gøre, siger Edvin Hansen. 

– Vi har frivillige fra lokalområdet, men også nogle, som kører fra Nordjylland, og det er vi utroligt glade for.

25-års jubilæet fejres den 8. august

Åbningstiderne kan ses på museets hjemmeside 

www.skodamuseum.dk.

Škoda Museum Danmark har åbent for busselskaber og grupper hele året. 

Adressen er Krengerup, Nårupvej 32, 5620 Glamsbjerg. Tlf. 6472 3460 / 2168 9876 – info@skodamuseum.dk

Del denne historie på: