Hørvævsmuseet slår dørene op til en ny sæson
Fredag den 30. april – storebededag – åbner Hørvævsmuseet, Glamsbjerg for sæson 2021. Det sker blandt andet med en stor temaudstilling med billedkunstner og væver Anne Marie Egemose samt billedhugger og fotograf Erik Brandt. De viser eksempler på 40 års arbejder med væv, grafik, skulptur og foto under overskriften: Hør – skønhed og nødvendighed.
Kunstnerne, der bor i Assens, fortæller om udstillingen:
-På grund af vores nære tilknytning til Vestfyn, ønsker vi at vise nogle af de udsmykninger, vi har haft den store glæde over en lang årrække,at udføre til kirker og institutioner her på egnen. I 30 år har vi drevet landbrug på Vestfyn og er begge uddannet på Det Fynske Kunstakademi. I 80’erne ophørte vi som aktive jordbrugere og i 40 år har vi haft værkstederne Brandt/Egemose. Vi har deltaget i udstillinger nationalt og internationalt, samt på vores værksteder udført udsmykninger.
Mellem land og by
-På flere måder ser vi os som brobyggere mellem land og by. Hørren har været dyrket til selvforsyning på vores slægters gårde indtil efter 2. Verdenskrig. I forbindelse med den ‘Grønne Omstilling’ ser vi nye muligheder for dyrkning af hør og brug af hørtekstiler. På vores udstilling og i kataloget vil vi gerne fremme kendskabet til denne væsentlige ældgamle kulturplante, der i modsætning til bomuld har et lavt klimaaftryk.
-I vores arbejde er vi meget knyttede til naturen og vi ønsker at vise en udstilling, med nye og ældre værker, der vidner om mange års arbejde med kunstneriske udtryksformer, og den erfaring og dybe forbundethed med liv og død vi har som jordbrugere.
Udstillingen på Hørvævsmuseet varer indtil 27. september.
Trækheste og pyntetråde
Fra 30. april til 6. juni udstiller Væveskolen i Greve ”Trækheste og Pyntetråde – et studie i væveteknik”, som er et fællesværk skabt på væveskolen. Værkets titel udtrykker det forhold, at vævning er lige dele hårdt fysisk manuelt arbejde og finere æstetisk håndværksmæssig udøvelse.
Værket består af syv vævede baner, 180 cm lange af varieret bredde, og afspejler på bedste vis den proces, som ethvert vævet arbejde gennemgår. I takt med arbejdet med de forskellige væveteknikker, farver og materialer falder det visuelle udtryk af hver bane på plads som en helhed. Værket viser både enkle og mere komplicerede væveteknikker og viser derved progression i teknisk forståelse af skaftevævens muligheder.
Ud over de vævede baner udstilles gobeliner og et udvalg af andre vævninger fra Væveskolen.
En fabrik i live
Hørvævsmuseet er bygget op omkring de gamle maskinvæve fra Tommerup og omfatter desuden en samling af historiske væve fra oldtid til computerstyrede. Et besøg på museet omfatter en rundvisning. hvor man kan høre historien, se væve i funktion og opleve hvordan hør forarbejdes fra plante til færdig fiber. Om lørdagen gøres museet levende af frivillige, der demonstrerer deres håndværk eller hobby.
Hørvævsmuseet holder til på Krengerup, Nårupvej 30 og omfatter foruden udstillinger en museumsbutik og en café.
Hørvævsmuseet holder åbent klokken 13-17 i weekender og helligdage i maj og september, mens der i juni, juli og august er åbent alle dage undtagen mandag