Fra strå til stof

Krengerup

Foredrag om Tommerup Hørfabriks historie

Kirstine Kofoed Langli fra Hørvævsmuseet og Orla Andersen fra Lokalhistorisk arkiv i Brylle fortæller torsdag 31. august om dengang, hør var grundlag for en betydelig industri i Tommerup. Foredraget dykker i ord og billeder ned i historien om den fynske hørindustri.

I Tommerup lå i årene 1918-1969 det fynske centrum for hørdyrkning, hvor egnens landmænd havde kontrakt på dyrkning af spindhør og leverede avlen til fabrikken. Hér blev hørren forarbejdet for til slut at blive vævet til blandt andet duge, viskestykker, håndklæder, ostelærred og broderilærred. Produkterne var i høj kurs, og varer fra Tommerup fabrikkerne var for kunderne et værdistempel i sig selv. Da produktionen var på sit højeste, havde Tommerup Hørfabrik, som nu rummer Tommerup Erhvervspark, omkring 500 ansatte hvoraf en stor del var kvinder.

Hør om fabrikationen af hørren fra strå til stof. Hvordan krigen påvirkede produktionen. Hvilke moderne tiltag fabrikken tilbød sine medarbejdere, og afslutningsvis hvad svære tider og moderne tekstiler betød for Hørfabrikken.

Foredraget finder sted på Hørvævsmuseet, Nårupvej 30, klokken 19, og bagefter kan der købes kaffe og nøddetærte i Hørvævsmuseets café – det kan bestilles og betales ved tilmeldingen på tilmeld.hoervaevsmuseet.dk.

Billedet er fra 1943-44 

Del denne historie på: