Efterspørgsel på vævekurser: Nu kan Hørvævsmuseet fjerne ventelisten
Krengerup
5. december 2021
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Omkring fire år har det taget fra de første fondsansøgninger blev sendt af sted, til Hørvævsmuseet forleden kunne indvie 400 kvadratmeter undervisningslokaler oppe under taget.
Et efterhånden flere år gammelt ønske om bedre undervisningsforhold for væveholdene på Hørvævsmuseet i Krengerup er blevet til virkelighed, og forleden kunne museet indvie i alt 400 nyindrettede kvadratmeter på museets loftsetage. De rummer et stort vævelokale med plads til kurser for både voksne og skoleklasser, et aktivitetsrum/foredragslokale og et mødelokale. Kun en elevator er endnu ikke på plads.
Tilbage i 2013-14 var det et meget større projekt, de frivillige på Hørvævsmuseet drømte om – også mere end det var realistisk at skaffe midler til.
– Vi spurgte os selv: Hvad er det vi virkelig har brug for, og det var det her, siger formand Ole Grønbæk, om lokalerne med flotte nye trægulve, støjdæmpende lofter og de gamle bjælker bevaret. Det var mere plads til undervisning og faste væve til både børn og voksne.
Fra det stod klart, hvad behovet var, til de nødvendige 3,5 mio. kroner var i hus gik der omkring fire år.f
– I foråret 2020 havde vi et projekt og penge, der passede sammen, resten af året brugte vi på at finde ud af, hvad der mere konkret skulle laves, og hvem der skulle gøre det, og så er det effektueret mellem marts og september i år, fortæller Ole Grønbæk om processen.
For museets frivillige betyder det, at de slipper for en masse slæbearbejde, når vævene, der undervises på, hvert forår skulle flyttes for at gøre plads til udstillinger. Nu har de to aktiviteter hver sin fast placering.
Udvidelsen har også givet plads til flere væve, og det betyder, bedre mulighed for at imødekomme en stigende interesse for at lære at væve. Før var der venteliste, den er væk nu.
Hørvævsmuseet er udvidet ad et par omgange siden starten for 27 år siden, men lige nu er der ikke planer om at bygge mere.
– Nu skal vi have fyldt noget i rammerne, siger Ole Grønbæk. Ud over vævekurser tilbyder museet også kurser i plantefarvning, løbbinding (en slags kurveflet) og spinding af uld foruden foredrag.
– Vi håber også vi kan blive et sted, hvor tekstilinteresserede fra hele landet får lyst til at komme. Man kunne for eksempel forestille sig, at billedvævere og andre tekstilinteresserede mødes i workshops, siger Ole Grønbæk.
Om Hørvævsmuseet på Krengerup
Hørvævsmuseet blev etableret i 1994, da de gamle maskinvæve fra Tommerup Væveri blev flyttet hertil fra Koelbjerg, hvor væveriet havde til huse i den gamle skole, indtil det lukkede i 1969. Vævene vedligeholdes af frivillige og fungerer fortsat . De bruges til fremstilling af duge, håndklæder med videre efter de gamle mønstre.
Omkring 75 frivillige står bag driften af museet, der kun har én på lønningslisten til at passe kontorarbejdet. Nogle håndfulde af dem mødes hver mandag og onsdag for at klare forefaldende opgaver – eller for at væve.
Museet har 3000-4000 besøgende årligt i perioden maj-oktober. Det rummer også en butik og en café og bruges herudover til kursusvirksomhed.
Den seneste udbygning har kostet 3,5 mio. kroner og er støttet af A.P. øller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formål, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Realdanias Underværker, Møllerens Fond og Lemvigh-Müller Fonden.