– Jeg var en af de kedelige, som aldrig lånte LP-plader ud eller spillede dem til fest

Kerte

4. september 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Bjarne Hansen sælger ud af sin vinylsamling på ca. 1200 plader. Det gør han på plademessen på Musikhuset Industrien

Når en teenager i 1970 skulle have slukket sin rock-tørst, kunne det gøres på to måder: Ved at gå til koncert og ved at købe LP-plader af vinyl. 

Bjarne Hansen var 15 dengang i 1970, og han stillede sin rock-tørst ved at gå til koncerter og købe skiver. 

Og det gør han fortsat 51 år senere. 

– Jeg kan ikke huske, hvem min første plade var med. Det kan meget vel have været LP’en ”Waiting for the Sun” med the Doors. 

Bjarne var til rock, så det var udover the Doors bl.a. Jimi Hendrix som udløste et køb. 

Hans favorit var dog ”Mothers of Invention”, som han har en komplet samling af, det vil sige omkring 50 plader.

Frank og Dweezel Zappa

Det vil sige, jeg har de LP’, som han udgav, mens han var levende. Siden er der kommet mange opsamlingsplader med videre, som jeg ikke har. Men det blev alligevel til 50, fordi Frank Zappa – der ledede bandet – udsendte 2-3 albummer om året. 

Bjarne så også Frank Zappa folde sig ud på scenen flere gange, og i dag går han til koncerter med sønnen Dweezel Zappa, der både giver koncerter udelukkende med farens musik og koncerter,  hvor også hans egne kompositioner er med. 

Efter flere år udelukkende med vinylplader fik de konkurrence af kassettebånd og CD’er, der i en periode på det nærmeste udkonkurrerede vinylpladerne. Det ændrede sig for nogle år siden, så i dag har vinylpladerne fået comeback og købes også af dagens teenagere. 

Bjarne fulgte strømmen, så i en årrække købte han ikke vinylplader, for så at begyndte på det igen for nogle år siden. 

– Jeg har bl.a. købt en del samlinger og køber også LP-plader i genbrugsbutikker og på nettet, siger Bjarne. 

Samling på 12-1300 plader

I dag rummer hans samling ca. 12-13oo LP-plader. 

Og det er for mange, så Bjarne stiller op med størstedelen af samlingen på den kommende plademesse i Aarup. 

– Jeg har besluttet mig for, at jeg kun vil beholde de plader, som jeg virkelig holder af. Så på det seneste har jeg været i gang med et større sorteringsarbejde. 

Han foretrækker også at gøre det, mens han selv er i stand til. 

Småt brændbart

Hvis jeg overlod sorteringsarbejdet til mine børn, når jeg er død, er jeg bange for, at de alle ville ryge i ”Småt brændbart” og det vil jeg nødig se på deroppe fra, hvis ellers man kan se noget der oppe fra.

Som led i sorteringsarbejdet skal pladerne prisfastsættes, og her spiller kvaliteten af både pladecoveret og skiven en rolle. 

– Det er lige før, at kvaliteten af coveret betyder mere end skivens stand, siger Bjarne. 

Selv om en stor del af Bjarne plader er 40-50 år gamle er kvaliteten gennemgående god. 

– Ja, jeg har også en masse lp-plader, som jeg vel købte fra midt-60’erne og 15-20 år frem, fortæller Folkebladets reporter.

– Men gud fri mig vel, hvor er mange er mine plader ridsede og hakkede. Og det er måske ikke så mærkeligt, for jeg kan huske hvordan min lejlighed så ud, når der havde været fest, ja så flød det med lp-plader (og tomme flasker, ølsjatter og overfyldte askebægre) overalt – ja sågar på gulvet, husker reporteren.

– Men jeg var en af de kedelige, der aldrig lånte mine plader ud eller spillede dem til fest, siger Bjarne, der således kan gøre sig håb om at få en god pris for sine plader. 

Anderledes med Folkebladets reporter, som trods plademessen lader sine plader blive derhjemme – selv om det meget vel kan ende med, at hans to børn til sin tid siger om pladesamlingen: Småt brændbart. 

Del denne historie på: