Tag med på tur i Jordløse Bakker

Jordløse

10. januar 2025

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Hvis du som undertegnede har brugt noget af julen på ture ud i naturen herunder Jordløse Bakker, har du måske også bemærket, at det til tider kan være svært at komme frem i de dybe spor efter skovmaskiner, og at de pile, der skulle lede dig rundt i området, pludselig ophører.

Det en der en forklaring på, som man kan få mere at vide om, hvis man møder op på P-pladsen på Jordløse Møllevej over for nummer 37 søndag 12. januar klokken 13. Her inviterer Danmarks Naturfredningsforenings Assens-afdeling på en totimers tur i bakkerne, hvor formand Svend Rask vil fortælle om genskabelsen af et bakkelandskab med et væld af blomster, svampe og insekter, med fritgående kreaturer, der græsser i overdrev og skov.

For at arbejde henimod det scenarie er der i vinterens løb fældet talrige træer, stierne er under omlægning, og nye hegn er ved at blive rejst, fortæller Sven Rask i en pressemeddelelse.

Tilbage i 1994 købte Danmarks Naturfond de første arealer i Jordløse Bakker, dels et gammelt overdrev med mange arter og et mindre stykke nåleskov, 20 hektar i alt. Allerede dengang var det planen at skabe mere overdrev på bekostning af skov, flere forhindringer gjorde, at det er gået langsomt fremad, men i årenes løb er der erhvervet mere jord, så fonden i dag ejer 78 hektar, knap halvdelen, 37 hektar, er overdrev, resten er skov, og i 2024 fik fonden tilladelse til at etablere skovgræsning på hele arealet, og det er netop arbejdet med at etablere helårsgræsning i to store folde, der nu er gået i gang, oplyser Sven Rask.

De største naturværdier i området er en række sjældne svampe, planter og insekter, der findes i naturtypen “surt overdrev”, men kun i få eksemplarer, håbet er derfor at skabe bedre levemuligheder for disse, hvorved de spredes.

– Alene vokshatte findes der mindst 17 forskellige af, og med lidt held finder vi en af dem på en kølig januardag, siger Sven Rask.

Turen er gratis, og kræver ingen tilmelding, man skal blot møde op.

Del denne historie på: