Jordløse for fuld skrue

Jordløse

12. juni 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Søndag den 30. maj, Byens Dag, bød på rundvisning i Landsbyens, hus, teaterkaravanebesøg, indvielse af Børne-Ungeområde, 

kåring af Årets Hosekræmmer, teater, fællesspisning og lanterneoptog

Byens Dag den 30. maj blev kulminationen på et halvt års frivillig indsats.   Om formiddagen bød Landsbyens Hus indenfor i bygninger, der tidligere husede Jordløse Friskole. 

Først på eftermiddagen landede Kulturkaravanen ”Visioner fra Vandkanten” på hesteryg til Forsamlingspladen. Senere på dagen indviede borgmester Søren Steen Andersen (V) det nye Ungeområde i Byparken. 

Årets Hosekræmmer

Byens Dag var også dagen, hvor Årets Hosekræmmer blev kåret. 

Hosekræmmeren kåres efter indstilling fra alle borgere i Jordløse, og udvælges endeligt af de seneste års Hosekræmmere. Sidste års hosekræmmer, Rikke Schultz løftede låget på spændingen og forklarede, hvad Årets Hosekræmmer 2021 havde gjort for byen og fællesskabet, og bad til sidst Henry C. Jørgensen om at komme på scenen for at få overrakt vandrepokalen og Hosekræmmerbåndet.  

Brumbasserne fra Jordløse

Jordløses små brumbasser kom på scenen klokken 17, og med hjælp fra Jordløses unge Musiktalent Anders Yde Jørgensen, sørgede CulturArte ved Stenia og Jorge Degas, for at alle blev underholdt i fulde drag. Teaterforestillingen ”Brumbassen fra Jordløse” handlede om den lille brumlebasse (humlebi), der gik så grueligt meget igennem for at redde tomatplanternes fremtid. (Brumbassen er nemlig det eneste insekt, der kan bestøve tomatplanter effektivt). Børn helt ned til 5 år deltog, og alle levede sig fuldstændig ind i hele teaterstykket, det var en herlig oplevelse. Stenia spillede brumbassemor, og undervejs skulle børnene fortælle hvilke blomster de kendte. Et barn var meget kreativt, og dermed fik Jordløse sat en ny blomst på Danmarkskortet – en brunsvigerblomst. Den glæder alle sig til at smage i Landsbyens Hus!

Til lejligheden havde CulturArte komponeret 4 nye (børne-)sange, som beskrev handlingen, der blev ”foldet ud” med små dialoger, bevægelse, kostumer og andre teatrale virkemidler. Kostumerne var syet af Jordløses lokale kreatør Ragnhild Pedersen.

Lanterneoptog

Efter fællesspisning var tiden kommet til lanterneoptoget. 

Jordløses Lanterne Tovholder Niels Fløistrup fik forrest som anfører og guidede turen, efterfulgt af Gitte Kielberg (Teatret Kimbri) på hendes smukke sorte frieser hingst, der elegant nærmest svævede over jorden. Brumbasse lanternen, som blev båret af den franske kunstner François Monnet fra Insolite Lights og Jordløses Ove Hagsten Pedersen, var svær at styre, for det var en sulten brumbasse som ville smage på mange blomster undervejs. 

Danseteatret NordenFra og karavane-folket, samt klovne til fods sammen med flere af byens borgere, deltog i den korte rundtur fra Byparken, forbi Sanne Højlunds hus, hvor Tovholderen gjorde holdt og fortalte om byens energiske gymnastik og ridelærer, som netop havde været igennem en alvorlig blodprop i hjertet, og derfor ikke kunne deltage i dagens festivitas. Niels bad alle om at sende en kærlig tanke for hendes vé og vel, så byens snart kan få hende retur til Jordløse. Derpå fortsatte Lanterneoptoget ned forbi Jordløse Kirke, hvor der også blev sagt et par ord, mens man kunne nyde synes af Jordløse Præstegård. Turen gik videre via Landevejen op til Jordløse Møllevej og retur til Byparken. Dagens arrangement sluttede for de fleste ved 20 tiden. Dog vendte enkelte tilbage kl. 22:30 for at tænde lamperne sammen med François Monnet, Teatret Kimbri og folkene fra Danseteatret NordenFra, og for at sige tak for gode dage, og fortsat god tur til Skagen.

Del denne historie på: