DEN GODE HISTORIE

Jordløse

Rikke Schultz

En udvandrerfortælling

Mange danskere udvandrede til USA i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Således også fra Jordløse og Trunderup. I Jordløse-Trunderup lokalhistoriske arkiv har vi registreret 52 udvandrere i årene 1869-1889 og 54 udvandrere i årene 1890 – 1910. Langt de fleste slog sig ned i dansker-kolonier omkring staten Iowa.

Krigen 1864

Således også Jens Jensen fra Trunderup, der var født i 1836 og som ung oplært i snedkerfaget.

Han blev gift med Karen Hansdatter i 1860 og familien har fire børn, da han bliver hentet ind som soldat i krigen 1864. I slutningen af krigen var Jens og en kammerat sendt ud om natten for at reparere skyttegrave. Under arbejdet angreb tyskerne de danske stillinger, og Jens og hans kammerat blev taget til fange. Hjemme i Trunderup tror de, han er død.

Hjemkomsten

Men efter næsten et år som krigsfange i Østrig blev Jens sat fri og begav sig så til fods mod Trunderup. Så en dag kom en knægt løbende ind til mor Karen og råbte: “Jens kommer gående nedad vejen”. Det blev et lykkeligt gensyn.

Men tiden alene havde slidt på Karen Hansdatters psyke, og der var oparbejdet gæld under hans fravær. Og det var småt med arbejde. Så de besluttede at prøve lykken i Amerika.

Udvandringen

Jens rejste først afsted i 1872 og fik arbejde på møbelværksteder i Chicago. Allerede i 1873 var der sparet så meget sammen, at Karen og nu syv børn kunne følge efter. De købte cirka 10 hektar skov i New Denmark, Wisconsin, og byggede en bjælkehytte med naboers hjælp. Jens var troende og forsøgte at starte en søndagsskole, men han syntes ikke, der var åndelighed nok i New Denmark.

Kirken og højskolen i Elk Horn

I 1884 besluttede familien – der nu havde 9 børn – at flytte til Elk Horn, der var den største danske bosættelse i USA. Her havde den danske kirke i USA, der blev grundlagt i 1872, i 1878 åbnet sin første højskole.

Familiens yngste søn Valdemar Sejr (1876 -1958) voksede således op i Elk Horn og som16-årig fik han mulighed for at rejse til Omaha og uddanne sig. Han blev siden den første amerikansk fødte præst ved den Danske Evangeliske Lutheranske Kirke, han tjente som præst i 50 år og modtag inden sin død i 1958 Dannebrogsordenen. 

Splittelse i kirkesamfundet i Elk Horn

Det var ikke alle, der var tilfredse med det liv, der udspillede sig omkring de grundtvigske højskoler i USA. Den kamp der rasede i Danmark mellem Grundtvigianere og Missionske var flyttet med til USA. Splittelsen blev særlig voldsom i netop Elk Horn. I 1894 kom det til et brud og den danske kirke i Amerika blev delt i to kirker: En grundtvigiansk og en missionsk. Elk Horn blev indremissionsk mens nabokolonien i Kimballton blev Grundtvigiansk. Der udbrød en regulær krig mellem “The Holy Danes” og “The Happy Danes”, som amerikanerne på egnen kaldte dem.

Striden mellem de to kirkeretninger kunne mærkes i de to kolonier helt op i 1980’erne.

Vi ved ikke helt, hvordan striden påvirkede vores familie fra Trunderup. Men vi ved at familien på et tidspunkt flyttede til Kimballton, og at Jens Jensen døde i Kimballton i 1928. Og at Valdemar Jensen sluttede sin præste-karriere med et embede i Kimballton.

Kilder:

Bent Vold: De kom til 

Amerika, Munksgaard 1976.

Den røde bog fra 

Kimballton, USA 1983.

Årsskrift 2015, Jordløse Trunderup Lokalhistoriske Arkiv.  

Del denne historie på: