Byens Dag i Jordløse en fantastisk dag i fuld solskin

Jordløse

1. juni 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

… ca. 100 borgere deltog det meste af dagen, dvs. den 30. maj 2021

Fra kl. 10:00 til 13:00 var der Åbent Hus arrangement i Landsbyens Hus.

Efterhånden som folk ankom, blev de budt velkommen i døren af Palle Møldrup, der er både er formand for Jordløse og Omegns Beboerforening og næstformand i Landsbyens Hus. I disse coronatider skal alle jo vise coronapas og man skal lade sig registrere ifm. evt. smitteopsporing. Og havde folk glemt mundbind, blev de reddet af Palle. Folk blev guidet

ind i Caféen, hvor de fik gratis kaffe og hjemmebagte cookies, mens de ventede på deres rundvisnings tur. Lokalrådsformand Rikke Schultz og Arkivleder Ulla Nyborg, der begge også er bestyrelsesmedlem i Landsbyens Hus sørgede for kaffe, en god snak samt salg af medlemskort. Jakob Steen Andersen, formand for Landsbyens Hus, stod for rundvisningerne. På rundturen gennem det store hus, fortalte han om de enkelte lokaler, og i Krea rummet på 1.salen tog Ragnhild Pedersen og Marianne Holm Pedersen – sig af de mindste og foldede papirblomster til dem. Jakob Steen Andersen forklarede også om planlagte og ønskede forbedringer, f.eks. i køkken lokalet, hvor det gamle køkken allerede er taget ned, og nu venter det på ét nyt køkken. I Musiklokalet stod bestyrelsesmedlem Ove Hagsten Pedersen klar ved pc’en. Her blev der vist power point præsentation om Landsbyens Hus, om salg af andelsbeviser, aktiviteter for medlemmer, spændende kursus dage, naturoplevelser med Aske og vandretur med lokale naturguider og meget meget mere. Efterhånden som folk havde været rundt i huset var der flere, som fik ud i den gamle skolegård og trak lidt luft.
Fra kl. 13:00 og resten af dagen var der ”høflig selvbetjening” i caféen.

Caféen vil fremover være åben som selvbetjeningscafé dagligt fra kl. 10 – 20, og man kan gå ind fra gaden og købe kaffe, hjemmebagte cookies samt Hansen is.

 Kl. 13:00 ankom Teaterkaravanen til Forsamlingspladsen, ved Jordløse Forsamlingshus, Haastrupvej 1.
Kulturkaravanen “Visioner fra Vandkanten” ankom i hestevogne til Forsamlingspladsen, og ombord var skuespillere, dansere og musikere. Der blev gjort et kort stop, så Hosekræmmer 2020, Lokalrådets formand Rikke Schultz kunne køre med rundt på turen. Nogle folk valgte at følge med til fods, andre havde været mere fornuftige, og kom på cykel. Dagens fotograf Henriette Lesley, der er sekretær i Lokalrådet for Jordløse Sogn og bestyrelsesmedlem i Jordløse og Omegns Beboerforening, måtte forpustet sande, at en elcykel havde været det helt rigtige valg. For karavanen kørte til, og gav alle til fods sved på panden. Da karavanen ankom til Jordløse Kirke, blev den modtaget af en gruppe, som kunne nyde godt af, at den sidste del af turen var meget kort.

 Kl. 14:00 landede Teaterkaravanen i Byparken, der ligger bag Landsbyens Hus

Karavanen kørte derpå ind i hestefolden, der blev spillet lidt musik, og da alle karavanefolk var klar gik Palle Møldrup formand for Jordløse og Omegns Beboerforening på scenen, og bad Teaterkaravanen om at følge trop, og så blev alle budt velkommen. Derefter fortalte Jakob Steen Andersen, formand for Landsbyens Hus, lidt om Landsbyens Hus, som tidligere rummede friskolen. projekt Byens Dag og efterfølgende fik alle ned mod det nye Ungeområde.

Kl. 14:30 Indvielse af Børne-Ungeområdet i Byparken

Borgmester Søren Steen Andersen, havde takket ja til at kigge forbi og klippesnoren ved indvielsen af Ungeområdet. Han holdt en kort tale og overrakte ved samme lejlighed, en gave fra Assens Kommune. En fin Nordlux solcellelampe. Derpå hjalp nogle børn vores borgmester med at klippe det røde silkebånd, og efterfølgende afprøvede borgmesteren de nye siddepladser sammen med nogle af de unge.  Frem til kl. 16:30 var der sjove aktiviteter for børn, samt klovneri og gøgl.

Kl. 16:45 Kåring af ”Årets Hosekræmmer” i Byparken

Palle Møldrup gik atter på scenen og annoncerede at ”Årets Hosekræmmer 2021” skulle kåres. Han forklarede, at det er en gammel Jordløse tradition, der går helt tilbage til 1960’erne. Han fortalte en sjov historie om præsten Thomas Barfoed, der var præst i Jordløse og Haastrup Sogn fra 1818-1845. Han havde engang modtaget et brev, hvor der stod: ”Til præsten uden hoser i byen uden jord”. Og mange år senere begynde man så at kåre årets hosekræmmer. Palle Møldrup bad den afgående Hosekræmmer 2020 Lokalrådsformand Rikke Schultz om at komme op på scenen. Den sprudlende Rikke Schultz fortalte, at man – for at modtage titlen – skal have gjort noget godt, noget sjovt eller på anden vis have bidraget til at Jordløse er et rart sted at være.
Hosekræmmeren kåres efter indstilling fra alle borgere i Jordløse, og udvælges endeligt af de seneste års Hosekræmmere. Hun løftede låget på spændingen og forklarede, hvad Årets Hosekræmmer 2021 havde gjort for byen og fællesskabet, og bad til sidst Henry C. Jørgensen om at komme på scenen for at få overrakt vandrepokalen og Hosekræmmerbåndet.

Kl. 17:00 Teaterforestilling ”Brumbassen fra Jordløse”
Jordløses små brumbasser kom på scenen, og med hjælp fra Jordløses unge Musiktalent Anders Yde Jørgensen, sørgede CulturArte ved Stenia og Jorge Degas, for at alle blev underholdt i fulde drag. Teaterforestillingen ”Brumbassen fra Jordløse” handlede om den lille brumlebasse (humlebi), der gik så grueligt meget igennem for at redde tomatplanternes fremtid. (Brumbassen er nemlig det eneste insekt, der kan bestøve tomatplanter effektivt). Børn helt ned til 5 år deltog, og alle levede sig fuldstændig ind i hele teaterstykket, det var en herlig oplevelse. Stenia spillede brumbassemor, og undervejs skulle børnene fortælle hvilke blomster de kendte. Et barn var meget kreativt, og dermed fik Jordløse sat en ny blomst på Danmarkskortet – en brunsvigerblomst. Den glæder alle sig til at smage i Landsbyens Hus!
Til lejligheden havde CulturArte komponeret 4 nye (børne-)sange, som beskrev handlingen, der blev ”foldet ud” med små dialoger, bevægelse, kostumer og andre teatrale virkemidler. Kostumerne var syet af Jordløses lokale kreatør Ragnhild Pedersen.

Kl. 17:30 Fællesspisning med underholdning og musik
Efter teaterforestillingen var der fællesspisning i Byparken. Folk nød deres medbragte picnic, salater og pizzaer, og nød seneftermiddagens solstråler. Samtidig var der musik og gøgl i det fri.

Kl. 19:00 Jordløse Lanterneoptog

Byens Dag blev afsluttet med et prægtigt Lanterne optog til fods fra Byparken. Jordløses Lanterne Tovholder Niels Fløistrup fik forrest som anfører og guidede turen, efterfulgt af Gitte Kielberg (Teatret Kimbri) på hendes smukke sorte frieser hingst, der elegant nærmest svævede over jorden. Brumbasse lanternen, som blev båret af den franske kunstner François Monnet fra Insolite Lights og Jordløses Ove Hagsten Pedersen, var svær at styre, for det var en sulten brumbasse som ville smage på mange blomster undervejs. Danseteatret NordenFra og karavane-folket, samt klovne til fods sammen med flere af byens borgere, deltog i den korte rundtur fra Byparken, forbi Sanne Højlunds hus, hvor Tovholderen gjorde holdt og fortalte om byens energiske gymnastik og ridelærer, som netop havde været igennem en alvorlig blodprop i hjertet, og derfor ikke kunne deltage i dagens festivitas. Niels bad alle om at sende en kærlig tanke for hendes vé og vel, så byens snart kan få hende retur til Jordløse. Derpå fortsatte Lanterneoptoget ned forbi Jordløse Kirke, hvor der også blev sagt et par ord, mens man kunne nyde synes af Jordløse Præstegård. Turen gik videre via Landevejen op til Jordløse Møllevej og retur til Byparken. Dagens arrangement sluttede for de fleste ved 20 tiden. Dog vendte enkelte tilbage kl. 22:30 for at tænde lamperne sammen med François Monnet, Teatret Kimbri og folkene fra Danseteatret NordenFra, og for at sige tak for gode dage, og fortsat god tur til Skagen.

Del denne historie på: