UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

En god gåtur – og oplevelse!

Kyststrækningen ved Sønderby Klint er cirka tre kilometer lang, og kan byde på en frisk vandring i et kuperet terræn, hvor det højeste punkt er næsten 30 meter over vandets overflade. Disse oplysninger kunne jeg læse om for nylig, da jeg havde valgt dette område til dagens gåtur. Der fortælles også, at der gror flere sjældne planter, for eksempel Alminde Månerude, Eng-Gulstjerne, Svalerod og Plettet Kongepen. Planterne er internationalt beskyttet, så de må hverken plukkes eller ødelægges, og deres levesteder skal bevares.

Og helt nøjagtigt finder man Sønderby Klint på kystvejen mellem Assens og Å-strand, og området er altid en tur værd. Her bydes på sten, strand, kyst og til tider spændende fossiler. Området er nemlig geologisk interessant, og der har jo været aflejringer fra tre gletsjere fra Weichsel-istiden, kan man læse sig til i fortællingen om Sønderby Klint.

I perioder med meget nedbør skal man være opmærksom på, at der sker erosioner i klinten, og hvert år vælter dele af kystklinten ned over stranden. Denne fri erosion er af stor betydning, da man herved hele tiden får blotlagt de interessante lag. Om den nok så mægtige sten, vi mødte på stranden her for nylig, er af en nyere hændelse, skal jeg ikke kunne sige, men den virker ret så voldsom.

I klintens smeltevandslag kan man finde mange forskellige spændende sten og fossiler. Der er blandt andet fundet fossiler af spor, muslinger og blæksprutter fra ældre periode, og fra yngre tid er der fundet svampe, søpindsvin og vættelys.

Stranden er i øvrigt fyldt med sten. Her finder man blandt andet mange forskellige ledeblokke, som er sten, der kan føres tilbage til et bestemt område, og er blevet flyttet af isen under istiden.

For at komme til Sønderby Klint skal man gå fra parkeringspladsen hen og langs vandet. Der går en lille noget tilgroet sti ude i klinten.

Og når man så er på disse kanter, kan man også tage et stop ved mindestenen på Sønderby Bjerge, der er rejst til minde om de canadiske flyvere, der mistede livet, da deres fly – på dette sted – blev ramt af fjendens kugler under Anden Verdenskrig. Denne tur er altid en historie værd.

God fornøjelse

Del denne historie på: