Helnæs Mølle bliver sommerrestaurant

Helnæs

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

LAG MANK har tømt pengekassen for i år, og der blev sendt knap 1,5 mio. kroner til projekter i Assens Kommune

I 2019 overtog Hanne Plechinger og Stig Nøhr Helnæs Mølle Friluftsgaard, der ligger omtrent lige over for deres privatbolig på Helnæs.

Siden er det gået stærkt med at forvandlle stedet.

I dag tilbyder Helnæs Mølle Outdoor otte luksusferieboliger, et outdoor-område med tipi, sheltere, udendørs grill, men også et indendørs køkken og spisehus. Tipien skulle være velegnet til fester med op til 80 deltagere.

Og nu føjer parret endnu et aktiv til. Den gamle mølle fra 1843 skal forvandles til restaurant. Men først skal den igennem en større renovering, og til det har LAG MANK, hvis strategi i år hviler på tre ben, kultur og natur, fremtidens fynske arbejdspladser og fællesskaber, fundet 473.000 kroner.

Ideen er, at restauranten skal være åben i sommerhalvåret og have fokus på lokale råvarer og sæsonbestemte retter. Den vil få plads til 38 gæster.

Med den nye mølle-restaurant kommer de gode spisesteder i den sydvestlige del af Assens Kommune nærmest til at ligge som perler på en snor.

Gl. Brydegaard, der, som du kan læse andetsteds på siden, også har fået støtte af LAG MANK, Gl. Avernæs, den nye ikke navngivne restaurant og længere ude på Helnæs også Helnæs Kro.

LAG MANK har i denne omgang uddelt 4,6 mio. kroner til 10 projekter fordelt på Middelfart, Assens, Nordfyns og Kerteminde Kommuner.

– Det er en noget bredere strategi, vi arbejder med i dag end tidligere. Til gengæld stiller vi også større krav til innovation, samarbejde og lokal nytænkning, siger formand for LAG MANK Carsten Petersen i en pressemeddelelse.

Med de 10 projekter, der får støtte er kassen tømt for i år, men allerede 9. januar er første ansøgningsfrist for projekter i 2024. Også her er der 4,6 mio. kroner til rådighed. Inden ansøgningsfristen holdes to inspirationsmøder. Det ene var allerede tirsdag i denne uge, det næste er 7. november på Industrien i Aarup. Her vil man kunne høre mere om støttemulighederne i de kommende år.

Ud i vinteren – både til bryllup på Gl. Brydegaard og badning i Lillebælt

Det var ikke bare Helnæs Mølle, som LAG MANK fandt penge til ved uddelingen. Også Vinterbaderne på Mariendalstranden og Gl. Brydegaard blev tilgodeset med beløb, der nærmer sig den halve million.

Vinterbaderne har fået præcis 500.000 kroner til deres projekt, der ud over et nyt badehus med toiletter, omklædningsrum og sauna også rummer boardwalk og helårsbadebro med handicapvenlig adgang til strand og hav.

En del af badehuset vil være tilgængeligt for alle, mens vinterbadeklubben vil råde over en anden del af husets faciliteter. Vinterbaderne, der også har fået støtte fra anden side, forventer at være færdige med hele projektet inden udgangen af 2024.

På Gl. Brydegaard håber man at kunne tiltrække flere vinterbryllupper. Det sker blandt andet med en romantisk bryllupssuite, et udendørsområde med tipi, bålhytte, sauna og vildmarksbad og en “magisk lysoplevelse”. 

– Det lille hus, som oprindelig var svinestald og er det, vi normalt bruger til brudeparret i forbinelse med bryllupper, har ikke isolerede gulve, og det er ikke så sundt for bygningen, som vi gerne vil passe på, fordi det er den eneste, der er tilbage efter branden i 1981. Så det skal have gulvvarme og laves til en rigtig lækker brudesuite. Det får også nyt stråtag, fortæller Connie Østergaard, indehaver af Gl. Brydegaard.

Flere ude-aktiviteter

Selv om det er vinter, kan man godt tage for eksempel en velkomstdrink i tipien, i varmen fra bålets flammer, og brudevalsen, kan som det også sker på de andre årstider, måske også under æbletræerne, som nu lige som andre dele af udeområdet vil bliver oplyst af såvel lyskæder som uplight, der vil bidrage til at skabe en helt særlig stemning.

Gl. Brydegaard kører allerede med et koncept, der hedder “Vild med ild og kokkeri”, hvor mindre selskaber med en kok som guide tilbereder en treretters middag over bål. Det bliver nu tilføjet en bålhytte, så det bliver lidt mere behageligt i dårligt vejr.  

Bålhytten ventes at være færdig 15. november, fortæller Connie Østergaard, og det er planen at udvide aktiviteterne omkring bålhytte med et søndagsarrangement for familier ved frokosttid.

Gl. Brydegaard har fået 475.000 kroner af LAG-midlerne og skal selv bidrage med omkring 1,1 mio. kroner, oplyser Connie Østergaard.

Del denne historie på: