DEN GODE HISTORIE

Helnæs

Helnæs Lokalhistoriske arkiv – Anne Hansen

Stævnevej 13 matr. Nr. 23d

Hvis huset på Stævnevej 13, matrikel nr. 23 d, på Helnæs kunne tale, ville der komme mange forskellige historier fra det. Det har gennem årene huset både en skomager, en jordemor, en fisker, en komponist, en barber/frisør samt enker. 

I 1948 købte tømrer Rejnhart Jørgensen huset af enkefru Johanne Godtfredsen. Reinhardts enke, Marie, boede i huset, til hun var tæt på 100 år. Nu har en arving beboelsen som fritidshus.

Den mest kendte beboer af huset er komponisten Chr. Danning  (1867- 1925). Han og hustruen levede der fra 1918 til Dannings død 1925, og han blev begravet på Helnæs kirkegård.

Chr. Danning var født i Odense og viste fra barnsben et usædvanligt talent for musik, han studerede flittigt og som 21 årig skrev han sin første opera ”Gustav Adolf”. Efter at han havde haft musikalske opgaver i Tivoli i København og i forskellige lande, vendte han hjem til Odense og blev kapelmester for Odense Teater.

På Helnæs komponerede han den fine melodi ”Rococo menuetten”. Han oprettede et sangkor, og han underviste elever i violin- og klaverspil. Danning var gift med den norske skuespillerinde Signe Aas. Da hun blev alene flyttede hun til Odense på Gråbrødre kloster og blev over 100 år gammel. 

Huset, der er bygget omkring 1900, ser bortset fra den udvendige farve ud, som da det blev opført.

Del denne historie på: