Vestfynsk Hjemstavn 2022 præsenteret

Gummerup

18. december 2022

Af Preben Find

Hvert år siden frilandsmuseet Vestfyns Hjemstavnsgårds etablering i 1931 har foreningen udgivet en årbog, hvortil forskellige forfattere har bidraget med artikler, der handler om den vestfynske egns mangfoldige historie. 

Onsdag aften i sidste uge blev årets årbog årgang 92 præsenteret ved en sammenkomst i Hjemstavnsgårdens hyggelige kaffestue, hvor der traditionen tro blev serveret gløgg og æbleskiver for de fremmødte, og hvor medlemmer af Fåborgkoret ”Efterklang” underholdt med sang ledsaget af musik.

Journalist og forfatter Rasmus Bjørgmose, som blev født nær Hjemstavnsgården i 1933, havde allerede fra sine tidlige barndomsår stor veneration for frilandsmuseet, som han fulgte med stor interesse gennem hele livet.

Gården på Toften

Som afslutning på et langt forfatterskab nåede han at skrive teksten til en bog om Hjemstavnsgården, og takket være Hjemstavnsforeningen er dette fornemme historiske bidrag nu blevet til en bog på 96 sider.

Bogen, som har titlen ”Gården på Toften” kan nu for blot 50 kroner købes på Hjemstavnsgården.

Museets historie

Den 7. juni 1931 blev den tidligere landmålergård i Gummerup åbnet som et frilandsmuseum under navnet Vestfyns Hjemstavnsgård.

Gården fik dens oprindelige navn efter landmåler Peder Hansen, som ejede den i årene fra 1809 til 1849. Men dens ældste længer blev opført allerede i midten af 1700-tallet.

Indtil 1930 blev gården drevet som tidens traditionelle landbrug, men da den tilhørende jord lå spredt over syv forskellige matrikler og derfor var uegnet til moderne landbrug, blev det i 1931 besluttet at omdanne den til frilandsmuseum.

Gården ejes nu af Vestfyns Hjemstavnsforening, og takket være en række frivillige medlemmers prisværdige indsats efterleves foreningens vedtægter, hvis § 2 lyder

”Foreningens hovedformål er at bevare og drive de fredede bygninger, der tilsammen udgør Vestfyns Hjemstavnsgård, som et landbomiljø med interiør og genstande fra midten af 1700-tallet og frem til 1950`erne”. 

Del denne historie på: