Hvad pokker gik galt i Rusland

Gummerup

Hjemstavnsgården, Klaregade 23 i Gummerup er onsdag 15. februar klokken 15 ramme om et foredrag med Erik Kulavig, der er lektor emeritus i russisk og sovjetisk samtidshistorie ved Syddansk Universitet. 

Erik Kulavig vil give sit bud på, hvad der gik galt i Rusland, siden Sovjetunionens sammenbrud frem til overfaldt på Ukraine i 2022. 

“Gorbatjov afsluttede den kolde krig og indledte omfattende reformer. Jeltsin gik videre og nedlagde kommunismen og Sovjetunionen og indførte det vestlige system i Rusland. Begge ledere ønskede at integrere Rusland i den demokratiske verden. Putin gav i begyndelsen af sin regeringsperiode, der blev indledt ved årtusindskiftet, indtryk af, at han ville fortsætte denne kurs. For eksempel lovede han og den amerikanske præsident Bush i 2002, at de ville stå sammen om at forsvare demokratiet og den frie økonomi. Langsomt men sikkert begyndte Putin imidlertid at stramme tøjlerne indenrigspolitisk og anlægge en stadig mere uforsonlig tone over for Vesten. I 2014 annektere Rusland Krim og i februar 2022 gik Kreml med militære styrker, bål og brand ind i Ukraine. Hvad formålet var, står ikke klart, men det har udviklet sig til en regulær krig, hvor Vesten støtter Ukraine.

Erik Kulavig belyser denne ulykkelige udvikling og diskuterer mulige årsager. 

Gratis entré. Kaffe fås for 30 kroner. 

Del denne historie på: