Et spadestik med enorme følger

Grønnemose

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

FTZ, Danmarks største autogrossist har taget det første spadestik til nyt hovedsæde mellem Rørup og Grønnemose. Målet er at samle viden, innovation og kompetencer under samme tag.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) har taget mange spadestik i sine år som borgmester. 

Men det, han tog onsdag 14. juni, får sjælden stor betydning. 

Det var nemlig første spadestik til FTZ Autodele & Værktøjs kommende hovedsæde på intet mindre end 40.000 kvadratmeter, som vil blive daglig arbejdsplads for mellem 250 og 300 medarbejdere. 

Smilene var derfor store hos borgmesteren, men så sandelig også hos Sven Kristensen, seniorrådgiver i FTZ og hos Klaus Rønslev, direktør i Base Erhverv, der skal stå for byggeriet. 

Sven Kristensen roste Assens Kommune for en smidig og konstruktiv tilgang til projektet, og når FTZ stod overfor at måtte ændre i projektet, tog firmaet det som en læring. Også gårdejeren, som havde solgt jorden til FTZ fik roser med på vejen. 

Borgmesteren glædede sig ikke kun over det konkrete projekt, men så det som led i en proces, hvor flere virksomheder allerede havde slået sig ned i området – McDonalds og OK – mens andre er på vej med ladestationer, dagligvarehandel, anden handel og boliger. Og så er de virksomheder, som måtte vælge at slå sig ned på erhvervsarealet overfor FTZ-grunden.  Et område, som netop har fået det blå stempel af byrådet.

Det nye hovedsæde kommer til at rumme administration, FTZ Akademi, regionallager og centrallager. Og dermed får FTZ samlet sine aktiviteter, der aktuelt er fordelt på seks adresser i Odense. 

– Vi glæder os til at få samlet vores medarbejdere under samme tag samtidig med, at vi får nogle rammer der matcher fremtidige markedskrav, siger Michael Gadegaard, der er administrerende direktør hos FTZ.

Højteknologisk centrallager og distributionscenter med fokus på godt arbejdsmiljø

Det nye højteknologiske centrallager og distributionscenter skal – skriver FTZ i en pressemeddelelse – fremtidssikre driften og skabe fordele for kunder og medarbejdere i forhold til leveringstid og arbejdsforhold. Derfor har FTZ valgt en logistikleverandør, der både har ekspertise i effektive automatiserede logistiksystemer samt gode arbejdsforhold med fokus på ergonomi.

Michael Gadegaard udtaler i den forbindelse: 

– Vores medarbejdere er vores vigtigste ressource og det er vigtigt at deres sundhed og trivsel bliver tænkt ind fra start. Vi vil gerne blive ved med at være en attraktiv arbejdsplads, der både formår at fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere.

Fokus på bæredygtighed

Der bliver tænkt bæredygtighed ind i det nye byggeri, hvor der bl.a. er fokus på energieffektive løsninger. Og autogrossisten går da også efter DGNB Guld-certificering, som er en ordning målrettet bygninger og byområder, hvor den overordnede tilgang til bæredygtighed vurderes. 

– Da vi går efter en bæredygtig certificering af bygningerne, er det vores hensigt at anvende byggematerialer og interiør med et minimalt CO₂-aftryk, der samtidig skal sikre et godt indeklima og arbejdsmiljø”, siger Sven Kristensen, seniorrådgiver for FTZ og ansvarlig for byggeriet. 

Herudover vil der blive installeret solceller på bygningens tag, ligesom FTZ er i gang med løbende at skifte deres varebiler til elbiler. 

FTZ forventer, at det nye domicil vil stå færdigt og taget i brug primo 2025. 

Skab boliger i Skoletrekanten

Inge Bünning, formand for lokalrådet for Rørup Sogn, RØST, glæder sig over, at FTZ har valgt Rørup-Grønnemose til sit nye domicil, og over de firmaer, som indenfor de senere år har slået sig ned i området og de planer, som bl.a. Reitan Gruppen (REMA 1000) aktuelt er ved at udvikle. 

Nu håber hun, at Assens Kommune vil arbejde for, at Skoletrekanten skal blive til et nyt boligområde. Og her burde FTZ-byggeriet fremme den proces.

– Det gode argument er jo, at nogle af de op til 300 medarbejdere sikkert kunne tænke sig at bo tæt på deres arbejdsplads.

Borgmester Søren Steen Andersen: Mange boliger at få på Højfyn

Boliger er der mange af tæt på Rørup-Grønnemose. Det siger borgmester Søren Steen Andersen, som har let ved at forestille sig, at nogle af de medarbejdere, som kommer til at arbejde hos FTZ på et tidspunkt måtte ønske at bo i nærheden af deres arbejdsplads. Et ønske, som skal afstemmes med en eventuel ægtefælle/samlevers ønsker og behov. 

– Der er mange boliger og grunde at få på Højfyn. I Skalbjerg er 10 på vej, i stationsbyen i første omgang 34, men på sigt 84, i Tommerup 22 på Vesterled, så er der Bakkehusene i Aarup, hvor der også er et projekt på vej overfor Bakkehusene. Videre er der boliger på vej i Skallebølle og Vissenbjerg. 

Endelig vil REMA 1000 bygge boliger i Grønnemose, fortæller borgmesteren. 

Søren Steen Andersen gør også opmærksom på, at der løbende sættes huse til salg i nærområdet. 

Fakta om FTZ Autodele & Værktøj A/S: 

• Danmarks største partner og leverandør til den professionelle autobranche.

• Leverer reservedele, værktøj, dæk og forbrugsvarer til de professionelle værksteder.

• 50 afdelinger fordelt i Danmark, Færøerne og Grønland. 

• Beskæftiger omkring 1200 medarbejdere. 370 varebiler distribuerer varer op til ti gange dagligt fem dage om ugen rundt i hele Danmark.

• Årlig omsætning på 2,5 milliarder.

• FTZ Akademi tilbyder efteruddannelse og kursusforløb inden for teknik og værkstedsdrift til værksteder. Gennemfører mere end 500 kursus- og uddannelsesdage årligt.

• Står bag de landsdækkende værkstedskoncepter: AutoMester, AutoMester E+, CarPeople, Din Bilpartner, Hella Service Partner, DriveClever, 100% Autotjek, nosign, CarNetwork, Karosseri og Skadecenter, Bosch Car Service (i samarbejde med Bosch Danmark). 

• Svenske Mekonomen Group ejer det danske FTZ.

Om nyt hovedsæde:

• Samler centrallager, regionallager, og administration samt FTZ Akademi på én lokation.

• FTZ har købt 25 hektar erhvervsjord mellem Rørup og Grønnemose.  

• Hovedsædet forventes klar til indflytning primo 2025.

• Der sigtes efter at anvende bæredygtige byggematerialer, der reducerer CO₂-udslip samt vedvarende energikilder til forsyning af varme og varmt vand.

Del denne historie på: