500 ord er slet ikke nok for Simon

Grønnemose

18. december 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Simon Agergaard var i år nomineret i skrivekonkurrencen ”500 ord”

Selv om der er mange bøger i Simon Agergaards drengeværelse – han er 12 år – er der også blevet plads til en potteplante, og det var den, som inspirerede ham til at skrive novellen ”Forandring”, som han sendte ind til konkurrencen ”500 ord”. 

– Ideen til historien fik jeg ved at se på min egen potteplante, som jeg ikke fik vandet så tit inden corona-tiden. Det begyndte jeg så på, da jeg havde fjernundervisning, hvor jeg også så på planten i mange timer hver dag, fortæller Simon Agergaard, der går i 6. B på Aarupskolen og bor i Grønnemose. 

Ordene flyder fra Simon, når han sætter sig foran skærm og tastatur, og sådan har det været i flere år. 

– Jeg har siden de små klasser skrevet små historier, men jeg begyndte først at skrive mere rigtige historier, da jeg kom i 4. klasse.

Og ikke kun stile.

– Jeg skriver både til skolen, men også som ren fornøjelse, når jeg får en god ide. 

Læser højt for klassen

Historierne kommer sjældent ud til et større forum. 

– Jeg har ikke en blog, men enkelte gange læser jeg historierne op for fx klassen eller deler dem med bekendte. 

Skrivelysten er ikke en, Simon deler med sine skolekammerater. 

– Jeg kender ikke andre, som skriver, undtagen når de bliver tvunget til det af vores lærer, siger Simon med et lille smil. 

Helt efter bogen. fristes man til at skrive, er Simon storforbruger af bøger. 

– Lige nu læser jeg Wilbur Smiths Rovfuglene del 2.

Fantasy og krimi

Fantasy og krimi er de foretrukne genrer, mens han kalder Wilbur Smith og Lars Henrik Olsen for sine yndlingsforfattere.  Når det gælder den bedste bog Simon har læst det seneste halve år, peger han på Eragon. 

Lyrik som inspiration

Det hænder også, at Simon læser dramatik og lyrik. 

– Det er ikke noget jeg gør så meget i, selvom jeg synes, de har noget på hjerte, og jeg synes specielt, at lyrik indirekte kan være til inspiration. 

I 2020 indsendte Simon en novelle til skrivekonkurrencen ”500 ord”, som Aarhusbibliotekerne står bag. Som antydet må novellen ikke indeholde mere end 500 ord, svarende til et A4 ark. 

– Når jeg skriver, plejer det at være noveller på 5.000 til 6.000 ord, så det var meget kortere end ellers, men det var også sjovt at prøve at skrive indenfor en ramme, siger Simon Agergaard. 

Til DOKK1 i Aarhus

Selvom om juryen ikke fremhævede Simons bidrag til 2020-konkurrencen, var han frisk på også at deltage i dette års konkurrence. Det samme var i øvrigt 900 andre børn mellem 9 og 14 år. Denne gang lykkedes det – som en af kun 17 – at blive nomineret, dvs. at novellen var så god, at den fortjente at blive hyldet, hvilket skete 25. november på som led i Albus-festivalen på Dokk1 i Aarhus. 

– Det var spændende at deltage i prisoverrækkelsen, for jeg har ikke før prøvet at være nomineret til noget, og inden da skulle Orlaprisen (en børnelitteraturpris) også overrækkes, og mens jeg var der, kom der også masser af mennesker, som læste min historie, der kunne læses på en planche, fortæller Simon. 

 Nok er Simon glad for at læse og skrive, men en guitar har også fået plads i hans værelse, og så er der det, man ikke umiddelbart kan se. 

– Jeg elsker elektronik og basketball. 

Forandring

Af Simon Agergaard

Den havde stået der så længe, som nogen kunne huske tilbage. Den stod der også, da de flyttede ind i det store gamle hus. Dengang var den tæt på at dø, men hun insisterede på at tage sig af den, og redde den fra at bukke under. alligevel følte hun, at den ligesom ikke rigtigt var taknemmelig for hendes håndsrækning, den kravlede altid op mod ruden, men hun holdt den nede. Den var hendes kæreste eje, og hun ville for alt i verden beholde den. Hun nød dens tavse selskab, for den satte aldrig spørgsmålstegn ved det hun sagde eller svarede hende igen. Men når hun var så meget sammen med den, kunne hun heller ikke undgå at lægge mærke til dens savn. Hun forstod at den ville udenfor, men prøvede at kontrollere dens lyst. Men det hjalp ikke, det gjorde det blot værre. Forandringen begyndte da træerne satte deres første blade og fuglene sang på grenene, men til at starte med slog hun det hen.

 

Til sidst kunne hun dog ikke ignorere ændringen ved den. Den stoppede med at vokse, den blegnede, og hun følte at den ignorerede hende, når hun snakkede til den. Omsorg hjalp intet, og til sidst var den mere død end levende. Hun forstod at hun blev nødt til at sætte den ud, og lade den leve sit eget frie liv, ude i den friske natur.

 

En lun forårsdag tog hun den med ud i den frodige have, hvor hun tit byggede hemmelige huler. Allerede en uge efter blev den sundere at se på, og den fik sin naturlige farve igen. Pigen gik ofte ud til den med sine lektier, eller bare for at ligge og gumle kiks under en skyfri himmel. Den voksede sig større end nogensinde før, Og hun følte snart at den var kongen over haven, på den måde den tronede sig blandt alle planterne og træerne. Hen midt på sommeren blev den så stærk og stor, at hun sommetider lagde sig helt ind til den, og døsede i dens skygge. Hun savnede den aldrig indenfor, hun ønskede nærmest at flytte ud til den. Før lyttede den kun tavst, men vindens sagte susen lød næsten, med lidt god fantasi, som en lille stemme der svarede på hendes uudtømmelige forråd af historier og beretninger. Men en dag opdagede hun en lille forandring, men en forandring som snart ville vokse sig stor. Den ville snart få sin første blomst! 

500 ord

500 ord er en skrivekonkurrence for børn og unge mellem 9 og 14. 

Konkurrencen hedder 500 ORD, fordi historien max må fylde 500 ord. 

Hvert år skal deltagerne tage udgangspunkt i et bestemt tema. I 2021 var det ”Frihed”. Tidligere har fx ”Opdagelser” og ”Grænser” været tema. 

Historien skal indsendes senest 1. juni, hvorefter en jury bedømmer bidragene ud fra fem kriterier: 

1) En original handling 2) Spændende figurer eller personer 3) Idéer man ikke rigtig har set før 4) Hvordan historien er opbygget 5) Om sproget er godt. 

Hvert år kåres to vindere: Èn vinder får sin historie udgivet som en illustreret bog på forlaget Straarup og co. Den anden vinder får et ophold på Brønderslev forfatterskole, der er for unge. 

Ud over vinderne bliver de bedste historier nomineret og forfatterne bliver hyldet i forbindelse med prisoverrækkelsen. 

Prisoverrækkelsen finder sted i november og foregår på DOKK1 i Aarhus. 

Aarhusbibliotekerne har skabt ”500 ord” i samarbejde med forlaget Straarup og co, Brønderslev Forfatterskole og Toptryk.

Del denne historie på: