Unges adfærd på bibliotek skaber utryghed

Glamsbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Glamsbjerg Bibliotek har måttet skære kraftigt ned på åbningstiden, da unges brug af biblioteket som varmestue skabte utryghed hos andre brugere.

Cigaretter skoddet i gulvtæppet, efterladte øldåser, hashrygning på toiletterne og udenfor i en grad så andre brugere har klaget. 

Det har været dagligdag i og omkring Glamsbjerg Bibliotek, hvor en voksende gruppe af unge siden november, har mødtes i den ubemandede åbningstid.

Det. betyder, at biblioteket ikke har set andre udveje end at indskrænke åbningstiden mærkbart.

Således er der nu kun åbent i dagtimerne klokken 8-12, tre af dagene med bemanding.

– Det kan måske virke lidt drastisk, men det var det, vi kunne gøre her og nu, siger AssensBibliotekernes leder Helle Skaarup.

Uhensigtsmæssig brug af bibliotekerne i den ubemandede åbningstid har ellers ikke været et stort problem i de snart mange år, bibliotekerne har stået åbne fra morgen til hen på aftenen med eller uden personale. Der har været en tendens til det i Assens en overgang, nævner Helle Skaarup, ellers ikke.

Hun viser også en vis forståelse for, at de unge har indtaget biblioteket.

– Hvis det står ubenyttet hen, kan man ikke fortænke de unge mennesker i det. Det er dejligt varmt, siger hun.

Derfor har hun også en klar opfordring til, at man står sammen i Glamsbjerg og bruger biblioteket så meget som muligt.

– Det er det bedste værn, siger hun.

SSP og nærpolitiet er på sagen og i kontakt med de unge, fortæller hun. Og i forhold til de faste brugere af biblioteket, for eksempel lokalhistorisk arkiv og en strikkegruppe, er der lavet aftaler, så de kan komme ind også uden for den indskrænkede åbningstid.

Nogle har spurgt til aflevering af bøger, hvis man ikke har mulighed for at komme inden for den indskrænkede åbningstid. Hertil siger Helle Skaarup, at det er en klar udfordring, men at ingen vil få bøder for ikke at aflevere til tiden.

I følge biblioteksleder Helle Skaarup kan de unges brug af biblioteket hænge sammen med, at de tidligere har haft en skurvogn, hvor de mødtes, som de nu ikke har længere, men det har ikke været muligt at få bekræftet.

Folkebladet har forsøgt at få en kommentar fra SSP såvel SSP som nærpolitiet i Assens, men det har ikke været muligt. Sidstnævnte har haft telefonsvarer på i sin ellers annoncerede åbningstid.

Del denne historie på: