Stine vender tilbage til Hårsaksen efter 19 år

Glamsbjerg/Tommerup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Stine Moltrup var den første frisør, Susanne Borne ansatte i sin nye salon på Sortebrovej. Nu vender hun efter 19 år som selvstændig tilbage til Hårsaksen.

Somme tider tager livet nogle drejninger, der tvinger en til at tage nogle store beslutninger. For Stine Moltrup, der i 19 år har drevet salon Norma Jeane på Nørregade i Glamsbjerg var det en skilsmisse og et forestående salg af det hus, hvor hun både boede og drev salon, der fik hende til at tage beslutningen om at stoppe som selvstændig og i stedet søge mod et kollegialt fællesskab.

Susanne Borne, der driver Salon Hårsaxen i Tommerup, Glamsbjerg, Aarup og Tommerup St. Havde flere gange rakt ud efter hende, og hun havde takket pænt nej. Men nu skulle det være, og i det nye år er Stine Moltrup klar med kam og saks i salonen på Søndergade 5 i Glamsbjerg.

  en måde kan man sige, at Stine vender “hjem”. 

For Stine Moltrup var nemlig den første frisør, Susanne Borne ansatte, efter at hun var rykket ud af privaten og havde indrettet en stor salon på Sortebrovej i Tommerup. Om det var i 1999 eller 2000, er de ikke helt enige i.

Dengang var det Stine, der rakte ud efter Susanne. Men hun var ikke klar til at afse en hel frisørløn af sine indtægter.

– Stine kom hele tiden og spurgte, om jeg ikke skulle have personale, men nej, det skulle jeg ikke. Da jeg holdt reception i den nye salon kom hun og gik rundt og skænkede kaffe og jeg tænkte: Hvad bilder hun sig ind, men efterhånden begyndte jeg at få flere kunder og ringede til Stine, der da var ansat på fuld tid et andet sted. Det turde jeg ikke. Det var et stort skridt at ansætte en assistent, der skulle have løn, så hun startede på halv tid. Men en dag kom hun og fortalte, at jobcentret krævede, at hun tog et job på fuld tid i Odense. Så tog jeg en snak med Mogens (Susannes mand red.) og han sagde: Vi satser, fortæller Susanne Borne.

Efter tre-fire år hos Hårsaksen tog Stine Moltrup springet og blev selvstændig.

I dag er det ikke noget særligt for Susanne Borne at ansætte en ny frisør eller at tage en elev ind. En salon er som nævnt blevet til fire, og hun har 16 ansatte. – Og hvem ved, måske kommer der snart en femte, siger Susanne Borte uden at ville røbe mere for nuværende.

Døtrene tager over

Til gengæld vil hun godt sige, at døtrene Birgitte og Bolette, som hun selv har udlært for henholdsvis 12 og 14 år siden, står klar til at tage over, når hun stopper.

– Jeg blev udlært i 1985 og har arbejdet lige siden. Jeg har slidgigt i knæ, skuldre og fingre, siger Susanne Borne, der dog ikke har sat en slutdato på sit virke.

– Jeg elsker stadig mit arbejde og holder ikke op, men skruer ned for tempoet. Jeg har også 11 børnebørn, som jeg gerne vil være mere sammen med og forkæle lidt, siger hun.

I dag er hun den, der farer rundt mellem salonerne, når der mangler hænder. Da Folkebladet møder hende, siger hun: Jeg har 35 minutter, så er jeg nødt til at køre til Aarup. På sigt forestiller hun sig at have en fast dag om ugen på Sortebrovej og så arbejde hveranden lørdag.

Nu går Stine også online

For Stine Moltrup bliver det ikke bare nyt at få kolleger og nogle at holde julefrokost og personalefester med. Hun skal også til at vænne sig til online-bookingsystemet som afløser for den bog, hun plejer at skrive alting ned i.

– Jeg skal også vænne mig til, at der er hjælp til hårvasken. Det bliver en kæmpe omvæltning, men jeg vil gerne have kolleger, siger Stine Moltrup, der godt kender den fornemmelse, Susanne Borne siger, hun havde efter mange år med salon i tilknytning til privaten på Vestervangen, hvor verden efterhånden blev for lille.

Kolleger i alle aldre

– Ja, her i salonen har vi fået fem børn på seks år, bemærker Susanne Borne, der også har mere modne frisører, der lige som Stine Moltrup har erfaring som selvstændige. Det er en fordel med aldersspredning, når man skal tiltrække elever, oplever hun. De kan godt lide en blandet alderssammensætning.

– Jeg tror mere og mere på de store saloner. Det giver mere frihed til kunderne, når vi kan holde åbent 53 timer om ugen, og de kan få tid næsten fra dag til dag, siger hun.

Del denne historie på: