Hørvævsmuseet åbner dørene til en ny sæson
Museet lægger ud med to koncerter
Græsset grønnes og fuglene pipper. Det betyder forår og sæsonåbning hos Hørvævsmuseet på Krengerup gods ved Glamsbjerg. Det sker lørdag den 30. april klokken 13, og der lægges ud med to udstillinger, Brud og Uld i form og flade.
Brud af Lotte Dalgaard og Liselotte Hornstrup
“Brud” er en udstilling, der arbejder omkring ordet Brud, igennem vævet hør. Udstillingen består af 10 værker, som hver især vises på en gine og hver især har en historie om brud. Eksempelvis brudstykke, hvid brud, udbrud, afbrudt, granitbrud, sammenbrud, lovbrud, knoglebrud, nedbrud osv., skriver Hørvævsmuseet i en pressemeddelelse.
Lotte Dalgaard er erfaren væver og Liselotte Hornstrup er nyuddannet modedesigner, som fælles har et ønske om at undersøge og afsøge det gamle bornholmske hørs muligheder igennem innovative silhuetter og beklædningstekstiler. Den håndspundne hør er fundet i en stor flyttekasse på Bornholm og har været gemt væk i over 100 år.
– Alt det hengemte, håndværksmæssige kunnen som hørgarnet repræsenterer, ønsker vi at give ny værdi i et nutidigt udtryk. Derudover vil størstedelen af vores materialer være restprodukter og genbrugsmaterialer, fortæller Liselotte og Lotte som begge er faglige tekstilkunstnere uddannet med mange års mellemrum. Formålet med udstillingen er at skabe et nyt udtryk mellem håndværket væv og modedesign.
Uld i form og flade af
Mette Østman
Den anden udstilling er baseret på filt, som er uldfibre, der bliver til et sammenhængende materiale, kun ved hjælp af vand og berøring. Processen hjælpes på vej, hvis vandet er varmt og tilsat sæbe. Det er en fascinerende proces, nærmest magisk. I Mette Østmans filt spiller form og farver sammen med uldens egenskaber i mere robuste og rumlige genstande til brug ved opbevaring eller til at se på og røre ved.
Både den rå uld og den fine, farvede fiber anvendes og spiller sammen og skaber spændende, sanselige overflader.
Mette Østman er uddannet pædagog og har i mange år filtet på hobbyplan. Med årene er håndværket blevet undersøgt og uddybet, og filten er blevet en levevej, gerne i kombination med det pædagogiske. I værkstedet Filtværket i Odense foregår således undervisning, design og produktion af både brugsgenstande og unikaværker. Senest er udvikling og produktion af filtede urner sat i søen, sammen med Line Eskestad, som er grafiker. Mette har udgivet flere bøger om filtning.
En arbejdende fabrik
I den faste udstilling på Hørvævsmuseet væves der på 100 år gamle maskinvæve. De stammer alle fra det nedlagte Tommerup Væveri og er et stykke dansk industrihistorie, som bliver gjort levende af et stort antal frivillige. Her fremstilles damaskduge, servietter, olmerdug, viskestykker og meget andet efter de gamle mønstre.
Hørrens dyrkning og bearbejdning fra plante til vævetråd er selvfølgelig også en del af udstillingen, og der fortælles om vævningens historie, som er illustreret med den store samling af væve fra oldtid til computerstyring.
Alle besøgende får tilbudt en rundvisning på museet, hvor der også er en righoldig museumsbutik med egne og andres produkter og en café, hvor frokost eller kaffe kan nydes.
I maj er museet åbent i weekender og helligdage fra klokken 13-17, I sommerperioden er der åbent alle dage 13-17, undtagen mandag. Entréen er 60 kr. for voksne og børn kommer gratis ind.
Hørvævsmuseets adresse er Nårupvej 30, Glamsbjerg