Hørdyrkning for begyndere

Glamsbjerg

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Hørdag på Hørvævsmuseet 29. april

– Vi vil gerne udbrede kendskabet til hør og alle dens gode egenskaber,  fortæller Lis Brandt, der er medlem af Hørvæsmuseets hørgruppe.

– På hørdagen den 29. april kan du blive klædt godt på til at komme i gang med din egen hør hjemme i haven. Vi udveksler erfaringer om jordforhold, såning, pasning og høstning, og derfor kan du både være med, hvis du har prøvet det før eller er helt ny. 

Medbring gerne prøver fra jeres tidligere resultater med rusket hør, forskellige stadier af forarbejdet hør, og hvis du har spundet af det, så vi kan udveksle erfaringer. 

Dagens program omfatter også gennemgang af rødning af hør, introduktion til spinding af hør, brug af hør i byggerier, orientering om projektet 1m2 hør samt en rundvisning på museet.

Hørdagen foregår lørdag den 29. april fra klokken 13 til 17 på Hørvævsmuseet, Nårupvej 30, Glamsbjerg og det koster 150 kr. at være med, dog  kun75 kr. for medlemmer af Hørvævsmuseet.

Derfor hør

Hør er ikke bare et smukt stof, det har også mange fantastiske egenskaber, der kommer miljøet til gode fordi det har lang holdbarhed og medvirker derved til mindre behov for at skifte tøjet ud ofte. Det skriver Hørvævsmuseet i en pressemeddelelse. 

Hør kan produceres uden at skulle have ret meget vand og kræver færre pesticider og mindre kunstgødning for at vokse end flere andre tekstile materialer, og endelig er fibrene er bionedbrydelige, hvilket betyder, at de ikke belaster som affald, når hørmaterialets levetid er omme og skal bortskaffes.

Hørvævsmuseet samarbejder med FORA om projektet ”1 kvm hør”, som skal være med til at skabe opmærksomhed omkring bæredygtige materialer, oplysning om bæredygtig udvinding, bæredygtig tekstilproduktion og mindskelse af masseforbrug. 

I projektet sår vi hørren hjemme i egen have og udveksler erfaringer om jordforhold, såning, luning, ruskning af hørren og den videre hørberedning.

Del denne historie på: