Handel og kundeservice i Butik Vilja går hånd i hånd med dansk og matematik

Glamsbjerg

22. januar 2022

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Butik Vilja er en del af FGU Fyn Assens som holder til på to adresser i Glamsbjerg

Når Kamilla Ludvigsen ikke har dansk eller et andet teoretisk fag, syr hun lige nu hørnet eller rettere er med til at sy hørnet, for syprocessen er efter bedste samlebåndsprincip delt op i delprocesser, så når Kamilla har syet, det hun skal sy, giver hun det ufærdige net videre til en af hendes klassekammerater, som så syr, det hun skal. Og så fremdeles.  

Kamilla Ludvigsen, der bor i Vissenbjerg, har siden april 2021 været elev på FGU Fyn Assens, som holder til på Fredensvej i Glamsbjerg. 

Hun går på værkstedet ”Handel og kundeservice” og skal i to tredjedele af tiden arbejde med praktiske opgaver og den sidste tredjedel have undervisning i skolefag. 

Arbejder for 

Hørvævsmuseet

Hørnettene er indkøbsnet, som Handel og Kundeservice, dvs. eleverne laver for Hørvævsmuseet på Krengerup. En af skolens faste kunder. 

Kamilla fortæller, at hun tidligere har været med til at lave en produktion på 100 hørnet, som skulle være færdig på nogle få uger. Men det blev hun nu ikke stresset af. 

– Jeg kan godt lide at arbejde med praktiske opgaver, siger Kamilla. 

Udover at betjene en symaskine, skal eleverne også i ord og billeder beskrive arbejdsprocessen, fortæller faglærer Linda Andersen, der har 25 års anciennitet, dvs. at hun de fleste år har arbejdet på Produktionshøjskolen Fugleviglund, som for et par siden blev en del af FGU Fyn. 

Samarbejde

Han kan i øvrigt fortælle, at der er et dobbeltsigte med at dele syprocessen op. Det ene handler om produktivitet, det andet om at lære eleverne samarbejdets kunst. 

Syning er kun en mindre del af praktikken, for hovedopgaven er at drive Butik Vilja, hvor symaskinerne har fået plads i bunden af lokalet. 

Det meste af pladsen er fyldt op med især tøj. 

En af opgaverne er at style. 

– Det handler om at lave sæt, altså at finde f.eks. en kjole og bukser, som kan gå sammen, fortæller Camilla Nielsen, Søllested og Nicoline Johannsen, Aarup, som viser, hvordan de styler tøj – til ære for Folkebladets reporter og i virkeligheden for de kunder, som besøger butikken, der lige nu har udsalg. 

Udsalg i januar

– Vi har udsalg her i januar, og det gælder tøj, som mindst skal have hængt i butikken i seks uger, fortæller Camilla Nielsen om en af udsalgsreglerne, som er en del af pensum. 

Når de solgte varer bliver slået ind på kasseapparatet, sker der automatisk en registrering af den solgte vare, således at eleverne får lært lagerstyring, og når priserne sættes ned med givne procenter, jamen så lærer eleverne matematik. Og det er netop det der er meningen. 

– Eleverne skal kunne se nytten af det, de lærer i dansk og matematik, siger Linda Andersen. 

Det samme gælder for de øvrige værksteder, som træ og metal, som lige nu er i gang med at indrette FGU’s nyerhvervelse på den anden side Fredensvej – en bygning, som tidligere rummede et murerfirma. 

”Mad og ernæring” laver mad til skolens elever og lærere samt mad til udadvendte arrangementer og for externe kunder, bl.a. mødregrupper i Assens.

Også her skal eleverne bruge deres matematiske færdigheder, som når de skal beregne prisen for det mad, de sender ud af huset, og når mængderne i en opskrift til fire skal ganges op til et selskab på 80. 

Opgaverne i medieværkstedet i tilsvarende praktisk orienteret, hvor hovedopgaven er at lave svagsynskalendere og folie til biler. 

Del denne historie på: