UGENS KLUMME
Gamtofte
Af Helge Desler
Flystyrt over Gamtofte
Fem gange under Den 2. Verdenskrig oplevede indbyggere i den nuværende Assens Kommune, at
”himlen faldt ned over deres hoveder”.
Således et af disse flystyrt, der klokken 00,28 natten til den 16. maj 1944, hvor luftalarmen går i gang, og efterfølgende styrter et fly ned i haven ved Gamtofte Præstegård.
Et kæmpemæssigt smæld høres over hele byen. Kirketaget løfter sig og tagstenene falder ned på jorden. Kirken har fået store skader og Præstegården ligger i ruiner.
Den 16. maj er det 80 år siden beboerne i Gamtofte oplevede denne uhyggelige hændelse. Og i den anledning markerer Museum Vestfyn hændelsen med udstillingen ,,Flystyrt over Gamtofte Præstegård“, som åbner Kulturkajen den 16. maj kl. 17,00.
I min – nu afdøde – gode ven, Erik Vinthers scrapbog, som jeg har arvet, kan jeg læse følgende om hans oplevelser lige netop fra dette flystyrt.
,,Vi var under en alarm flyttet fra soveværelset på 1. sal til stueetagen. Vi drenge lå på en sofa, da min far pludselig udbrød: Læg jer på gulvet, der kommer et brændende fly. Et øjeblik efter hørte vi så et brag – og senere hørte vi Falck rykke ud”.
”Næste dag begav vi os på cykel til Gamtofte, hvor flyet var styrtet ned i præstegårdens have. Området var afspærret af tyskerne og CB, men vor nabo, Kaj Jonasen, CBer, skaffede os adgang til området”.
”For første gang så jeg en død person, fortæller Erik Vinther videre. På præstegårdens græsplæne lå en flyver, som i sidste øjeblik havde forsøgt et spring fra flyet. I plænen var der tydelige afmærkninger af den pågældendes støvler og sæde. Flyet havde miner ombord. Disse skulle havde været nedkastet i Lillebælt. Da en af minerne eksploderede i forbindelse med nedstyrtningen, var virkningen meget voldsom”.
I øvrigt blev tre ældre huse og præstegården totalskadet, en gård brændte ned, men også Gamtofte kirke blev slemt beskadiget.
,,Der var mange ”Souvenirsamlere” på stedet”, fortæller Erik Vinther videre i sin scrapbog – ”og jeg må indrømme, at jeg kom hjem med en del af en karburator samt et stykke af en benzintilførselsslange. Karburatoren har jeg efterfølgende afleveret til Erhardt Clausen, tidligere formand for museumsforeningen – men den røde benzinslange ligger stadig i en skuffe derhjemme”.
Udstillingerne kan ses i Kulturkajen fra den 16. maj og en måned frem.