Vito kom til Frøbjerg på skateboard

Frøbjerg

7. marts 2022

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Vito på 19 og Emma på 27 er allerede godt vant til de skrå brædder, men det er første gang de spiller over for hinanden med replikker.

Når Frøbjerg Festspil kalder, og har holdt ufrivillig pause på grund af pandemien, så gør man rigtig meget for at nå frem til det første møde.

Vito Borggild Gram undskyldte sin forsinkelse, da Folkebladet havde sat ham stævne en aften i sidste uge med, at han ikke havde haft held til at få kørelejlighed med andre og derfor måtte tage bussen fra Kerteminde med skift i Odense og derfra videre med 130/31 til Ørsted. Hvorfra han havde tilbagelagt de sidste fire kilometer på skateboard i øsende regnvejr – så har man altså bevist, at man vil Frøbjerg.

Hvad han vil gøre i en lignende situation, hvis Fynbus gør alvor at at nedlægge alle afgange uden for myldretid, vil tiden vise. Toget til Aarup og skateboard derfra er vel den mest nærliggende løsning…

Frøbjerg vil han i hvert fald, den 19-årige unge mand fra Kerteminde, der har masser af teatererfaring i bagagen.

Han holdt godt nok en pause efter 8. klasse, men blev så lokket med på Eliteteatret.

– Så blev jeg suget mere ind i den verden igen. Det er de mennesker, der er der, der giver mig energi. De er søde og venlige og brænder for det, de laver, det er sådan noget, jeg skal omgives med, siger Vito, der søger ind på Musicalakademiet i Fredericia i år.

Det bliver ham, der skal gøre John Travolta kunsten efter i den mandlige hovedrolle, Danny. I modsætning til Emma Eckhoff, der spiller den kvindelige hovedrolle, Sally, og som sådan denne sommer skal medvirke i sin tredje Grease-forestilling, så har han ikke andet forhold til forestillingen, end at han har set filmen.

– Jeg glæder mig til Patrick, der er koreograf, og til at se, hvad han har fundet ud af med dansen, siger Emma Eckhoff. En af de første forestillinger, hun var med i var netop Grease, i Frøbjerg Ungdomsteaters opsætning.

– Det er sjovt at vende tilbage, siger Emma, der er opvokset i Ørsted og nu er tilbage på Vestfyn, nærmere betegnet Flemløse.

Hun har ingen drømme om at blive professionel skuespiller.

– Jeg kan godt lide foreningslivet omkring Frøbjerg. Det, jeg sætter pris på, er fællesskabsfølelsen. At mærke forestillingen blive til, og at hver enkelt står med et stort ansvar, uanset hvad opgaven er, det er rigtig fedt at mærke og et kæmpe win at levere et godt produkt, forklarer hun.

– Det er også fedt at kunne røre folk på et eller andet plan. Grease er bare en historie om ung kærlighed, men jeg håber folk går derfra og tænker: Wauw, hvor dansede de flot.

Selv mener Emma ikke, at dans er hendes stærke side. Ikke desto mindre kom hun gennem det første nåleøje, der netop var en danseprøve, da der i efteråret var audition med over 80 deltagere.

Emma fik, hvad hun gik efter.

– Jeg gik efter Sandy, men jeg var også interesseret i kor. Jeg har bare glædet mig til at spille teater igen, siger hun.

Instruktør: Glem alt om ligestilling – mænd er mænd, kvinder er kvinder

Frøbjerg Festspil byder i år på Grease. Det er 11. gang Carsten Friis sætter forestillingen op, men det bliver det ikke ringere af, lover han. 

Frøbjerg: God musik, en banal historie om ung kærlighed, flotte danse. Det er noget af det, der tiltrækker Emma Sofie Eckhoff, der har fået den kvindelige hovedrolle i Frøbjerg Festspils opsætning af Grease denne sommer. Hvis hendes jævnaldrende har det på samme måde, og der samtidig er en god del af dem, der så filmen, da den kom i 1978, og får lyst til et gensyn, så er bunden lagt til en forestilling, der kan trække folk til amfiscene ved bavnehøjen.

Og det bliver rigtig godt, lovede instruktør Carsten Friis, da næsten hele holdet, skuespillere, dansere, korsangere, systue og pr-gruppen – knap 50 mennesker – var samlet for første gang i sidste uge.

– Grease er fest, underholdning, genkendelse, og det bliver lidt lækrere end det, vi vidste, vi ville have, lovede instruktøren, der for 11. gang sætter forestillingen op.

– Og jeg glæder mig alligevel, for jeg ved, at denne gruppe kan rigtig meget. Og så opfordrede han til, at glemme alt om ligestilling, når man arbejder med Grease.

– Mænd er mænd, og kvinder er kvinder, fastslog han.

Carsten Friis fortalte også, at man ikke har kunnet få lov at opsætte den udgave af Grease, han helst ville og derfor har valgt den i John Prices oversættelse.

– Den er ret god, og når jeg retter den til bliver den mega god, lovede instruktøren med et smil.

Efter denne første peptalk, gensyn med gamle Frøbjerg-venner og velkomst til de nye, som der også var nogle af, kan de medvirkende nu se frem til nogle forårsmåneder med op til tre ugentlige prøvedage og selvfølgelig endnu mere intenst i ugerne op til – og i den frøbjerg-ånd man hører igen og igen, hvor alle er lige vigtige, og hver enkelts indsats for projektet og for holdet er vigtig for, at det hele går op i en højere enhed ved mødet med publikum.

Er du Grease-fan, er det allerede nu muligt at sikre sig en billet. 

Del denne historie på: