Torsdagsholdet knokler på “højen” hver dag: Scenen har aldrig været større

Frøbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Det er altid et kapløb med tiden, når scenebyggerne går i gang på Frøbjerg. Men endnu er det ikke sket, at den ikke er blevet færdig til premieren.

Mens store dele af Danmark holder ferie, så er Torsdagsholdet, der resten af året nøjes med en enkelt arbejdsdag – nemlig torsdag – fuldt beskæftiget med scenebyggeriet til dette års forestilling på Frøbjerg – musicalen Grease.

Da Folkebladet kom forbi torsdag i sidste uge var 12-14 mænd og kvinder i sving, dagen før var de seks-syv, og på en normal torsdag er de 10-20, når de fra januar til juni laver alt det, der ikke skal laves on location, i det opvarmede værksted.

– Jeg kunne godt tænke mig, at nogle kom mere i opbygningsfasen, men de skal jo også holde ferie. Folk kan komme og gå som de vil, det holder vi på, siger scenemester Vagn Madsen, der har været med på Frøbjerg siden begyndelsen i 1986, og der den der har det store overblik over scenebyggeriet. 

Når man er frivillig

er det frivilligt

Der skal ikke sættes grænser for frivilligheden i Frøbjerg Festspil-regi. Indimellem kan Vagn Madsen dog godt blive lidt bekymret for, om de når at blive færdige til premieren og har derfor prøvet at prikke lidt til nogen – kunne de mon ikke tænke sig at dukke op. Statistikken er dog med Vagn Madsen og alle de andre scenebyggere. Det er endnu ikke sket, at de ikke er blevet færdige til premieren.

På fredag små fire uger efter scenebyggerne gik i gang på højen, indtager skuespillerne scenen, og så skulle den gerne være klar til at tage i brug. Men heldigvis forholder det sig sådan, at skuespillerne møder ind om eftermiddagen, og det giver scenebyggerne mulighed for at rette det sidste til om formiddagen.

Større og højere

Vi har før hørt, at scenen er stor i år, eller har de og de udfordringer. Og i år er den virkelig stor, forlyder det.

– Drejescenen har aldrig været større – derfor har vi også sat specialister ind på dens opbygning. Og det er højt – 12 meter – det skal jo være en afart af New York eller hvad pokker det nu er, siger Vagn Madsen.

– Så Inge skal have lært at styre liften, så hun kan komme helt op at male, nævner han og kigger hen mod Inge Thorup der svinger malekosten i en højde, hun endnu kan nå med en stige.

Arbejdsdelingen er sådan, at scenografen tegner, hvordan scenen skal se ud, og scenebyggerne finder ud af, hvordan det skal realiseres, og selv om andre friluftspil har opført Grease før, så er dette Frøbjergs helt eget bud på en Grease-scene.

– Skuespil, dans og musik er et, men der skal også være noget for øjet, og det er med den, vi bygger det, for selvfølgelig er det brandærgerligt, at om få uger skal det pilles ned igen, konstaterer Vagn Madsen.

Til januar er Torsdagsholdet så klar igen til nyt scenebyggeri – denne gang i en helt anden genre: næste års forestilling er Shrek.

Del denne historie på: